Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.03.2024

Πώς να φτιάξεις τον ιδανικό καφέ

Οι σωστές αναλογίες για να απολαύσεις τον τέλειο εσπρέσσο και καπουτσίνο.
Πώς να φτιάξεις τον ιδανικό καφέ

Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο καφές που φτιάχνουμε στο σπίτι είναι διαφορετικός από εκείνον που παίρνετε έξω; Ή γιατί ο καφές από ένα συγκεκριμένο μέρος μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ακόμη και μέσα στην ίδια εβδομάδα; Δεν φταίει πάντως πάντα ο μπαρίστα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Matter αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται σε μια εγγενή ασυνέπεια των κοινών μεθόδων παρασκευής.

Αυτή η ανακάλυψη βοηθάει στο φτιαχτεί ένα μονοπάτι που εξασφαλίζει ότι κάθε φορά θα φτάνετε στην παρασκευή του ιδανικού –για τα γούστα σας- εσπρέσο.

Η ποιότητα του καφέ εξαρτάται από την ποικιλία του, την προέλευση του, το ψήσιμό του και τη χημεία του νερού. Η μέθοδος παίζει επίσης έναν κρίσιμο ρόλο στον προσδιορισμό της συνολικής γεύσης. Η ζύμωση του εσπρέσο είναι η πιο πολύπλοκη γιατί απαιτεί ακριβείς μετρήσεις.

Για να φτιάξετε εσπρέσο, το ζεστό νερό πρέπει να περάσει μέσα από ένα λεπτώς αλεσμένο στρώμα καφέ. Ο μπαρίστα λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το πόσο καφές και νερό θα χρησιμοποιήσει και πόσο αλεσμένος είναι ο καφές. Η πίεση του νερού, η θερμοκρασία του νερού και ο όγκος βρασμού είναι επίσης κρίσιμες όταν πρόκειται για γεύση. Όλοι μαζί οι παράμετροι αυτοί ελέγχουν τη σχετική αναλογία περίπου 2.000 διαφορετικών χημικών ουσιών – μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο μπαρίστα κάνει τα πάντα τέλεια, παραμένουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των shots του εσπρέσο που έχουν γίνει σύμφωνα με την ίδια συνταγή.

Η ερευνητική ομάδα – η οποία περιελάμβανε  μαθηματικούς, χημικούς, επιστήμονες υλικών και μπαρίστες – διατύπωσε ένα μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσει την παρασκευή ενός εσπρέσο σε ρεαλιστικές συνθήκες καφέ.

Το συμπέρασμα που προέκυψε μετά από επίλυση μιας σειρά εξισώσεων;  Ο μονός εσπρέσο πρέπει να περιέχει 15 γραμμάρια καφέ, σε 40 γραμμάρια νερού και να προκύπτει σε 14 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον καθηγητή Christopher H. Hendon, του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.