Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.09.2022

Πεκίνο 2022: Τι είναι η τριμεταζιδίνη που φέρεται να βρέθηκε στον οργανισμό της Καμίλα Βαλίεβα

Σημειώνεται πως η Βαλίεβα έγινε η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ, στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που πέτυχε τετραπλή μεταστροφή.
Πεκίνο 2022: Τι είναι η τριμεταζιδίνη που φέρεται να βρέθηκε στον οργανισμό της Καμίλα Βαλίεβα

Ηρωσική εφημερίδα RBC, αποκάλυψε χθες πως η σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική  σε τριμεταζιδίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης), στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Σημειώνεται πως η Βαλίεβα έγινε η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ, στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που πέτυχε τετραπλή μεταστροφή. Η τριμεταζιδίνη ωστόσο, στην οποία βρέθηκε θετική, περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Συγκεκριμένα, Η WADA πρόσθεσε το 2014 για πρώτη φορά την τριμεταζιδίνη στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ταξινομώντας το φάρμακο για την καρδιά ως διεγερτικό.

Το επόμενο έτος, το 2015, η τριμεταζιδίνη επαναταξινομήθηκε από την WADA ως μεταβολικός ρυθμιστής. Αυτή η αλλαγή κατέστησε την τριμεταζιδίνη παράνομη τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Μαρκ Άνταμς, χαρακτήρισε «εικασίες» τις αναφορές για αμφίβολο τεστ ντόπινγκ και ζήτησε «υπομονή».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η τριμεταζιδίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη κρίσεων στηθάγχης, δηλαδή ξαφνικοί πόνοι στο στήθος, τη γνάθο και την πλάτη, οι οποίοι προκαλούνται από σωματική κόπωση, λόγω της μειωμένης ροής αίματος προς την καρδιά. Η στηθάγχη συνδέεται συνήθως με τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά, που ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες.

Η τριμεταζιδίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία συμπτωμάτων ιλίγγου (αίσθηση περιστροφής), εμβοής (αίσθηση κουδουνίσματος στα αυτιά), αλλά και για τη θεραπεία ενοχλήσεων όσον αφορά την όραση και το οπτικό πεδίο (ασαφής ή διαταραγμένη όραση), λόγω προβλημάτων που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Είναι ένα φάρμακο επίσης που έχει επίδραση στον μεταβολισμό. Πιστεύεται ότι προστατεύει από την ισχαιμία του μυοκαρδίου (μειωμένη παροχή αίματος στον καρδιακό μυ), αυξάνοντας τον ρυθμό με τον οποίο διασπάται η γλυκόζη.

Ο ΕΜΑ σημειώνει πως φάρμακα που περιέχουν τριμεταζιδίνη, διατίθενται από τη δεκαετία του 1970 και σήμερα βρίσκονται στο εμπόριο τις εξής χώρες: Βουλγαρία, Κύπρος, τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.

Στο εμπόριο διατίθεται συνήθως με την ονομασία Vestarel, αλλά και άλλες εμπορικές ονομασίες.

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.