Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

Κινδυνεύουν τα προσωπικά μας στοιχεία από χάκερς όταν πετάμε με αεροπλάνο;

Ερευνητές συνιστούν προσοχή καθώς οι χάκερς καιροφυλαχτούν.
Κινδυνεύουν τα προσωπικά μας στοιχεία από χάκερς όταν πετάμε με αεροπλάνο;

Καθόλου ασφαλές από «επιθέσεις» βρήκαν ερευνητές ότι είναι το παγκόσμιο σύστημα που χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των ταξιδιωτικών κρατήσεων μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η έλλειψη σύγχρονων εργαλείων ασφαλείας, τόσο στον σχεδιασμό του ίδιου του συστήματος όσο και στην πληθώρα των ιστοσελίδων και υπηρεσιών που ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτό, το καθιστά ευάλωτο σε «επιθέσεις». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εύκολο για έναν χάκερ να υποκλέψει τα προσωπικά στοιχεία από τις αεροπορικές κρατήσεις, να «κλέψει» πτήσεις αλλάζοντας τα στοιχεία του εισιτηρίου ή να αποκτήσει εκατομμύρια αεροπορικά μίλια, αναφέρει η γερμανική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας SR Labs.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το Παγκόσμιο Σύστημα Διανομής (GDS) χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και το ανέπτυξε μία από τις πρώτες εταιρείες στον τομέα, η Sabre. Για τους περισσότερους ταξιδιώτες η τεχνολογία συνδέεται με το εξαψήφιο Μητρώο Ονόματος Επιβάτη (PNR), το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για τα διαδικτυακά check-in και την παραλαβή του εισιτηρίου.

Το σύστημα PNR αποτελεί πηγή για πολλές από τις ευπάθειες που έχουν ανακαλυφθεί, απέδειξαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου χάκερ Chaos Communication Congress, οι ερευνητές Κάρστεν Νόλ και Νεμάνια Νικοντίτσεβικ. Οι δύο ερευνητές παρουσίασαν πόσο εύκολο είναι να διαβάσει ένας χάκερ το barcode χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες εφαρμογές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που ανεβάζουν στο Instagram φωτογραφίες τους καθώς περιμένουν στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κλοπής των προσωπικών τους στοιχείων, τόνισε ο Νικοντίτσεβικ.

Επιπλέον, οι χάκερς θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες με σκοπό να ακυρώσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και να χρησιμοποιήσουν την πίστωση προκειμένου να κλείσουν νέα εισιτήρια τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι. Επίσης θα μπορούσαν με σχετικά εύκολο τρόπο να κλέψουν εκατομμύρια αεροπορικά μίλια και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

Οι δύο ερευνητές τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για την αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους κλοπές των προσωπικών δεδομένων των επιβατών.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.