Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.12.2024

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική βία στέλνει η νίκη της υπόθεσης του Ουαλίντ Ταλέμπ

Ο κ. Ταλέμπ, το 2012 είχε βρεθεί στη Σαλαμίνα λιπόθυμος και δεμένος με μια μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό, αφού είχε δεχτεί επίθεση από τον εργοδότη του επειδή του είχε ζητήσει τα δεδουλευμένα του.
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική βία στέλνει η νίκη της υπόθεσης του Ουαλίντ Ταλέμπ

Την καταδίκη των ενόχων του βασανισμού του Αιγυπτίου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Η οργάνωση αναφέρει πως «H δικαστική αυτή νίκη αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι εκείνοι που στρέφονται στη βία πρέπει να προσάγονται στη δικαιοσύνη», ιδιαίτερα τη στιγμή που «η αντιπροσφυγική ρητορική αυξάνεται στην χώρα, ειδικά στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν τα hot spot».

Υπενθυμίζεται πως το πενταμελές Εφετείο Πειραιά επικύρωσε στις 28 Νοεμβρίου την πρωτόδικη απόφαση και τις ποινές που είχαν επιβληθεί στους κατηγορουμένους για την πολύκροτη υπόθεση βασανισμού του κ. Ταλέμπ, ο οποίος το 2012 είχε βρεθεί στη Σαλαμίνα λιπόθυμος και δεμένος με μια μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό.

Ο κ. Ταλέμπ, μετανάστης χωρίς χαρτιά, που εκείνο τον καιρό δούλευε σε αρτοποιείο στη Σαλαμίνα, είχε ζητήσει από τον εργοδότη του τους μισθούς που του οφείλονταν. Όμως, η αντίδραση εκείνου ήταν να βάλει μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό του κ. Ταλέμπ, να τον σύρει με αυτή και να τον χτυπήσει σοβαρά.

Ο πρώην εργοδότης του κ. Ταλέμπ, καθώς και δύο από τους φίλους του, οι οποίοι πήραν επίσης μέρος στην απαγωγή προκαλώντας σοβαρές σωματικές βλάβες από πρόθεση και διαπράττοντας ληστεία, καταδικάστηκαν σε 13, 10 και 9 χρόνια αντίστοιχα. Ο γιος του πρώην εργοδότη του κ. Ταλέμπ, ο οποίος ήταν 19 χρονών κατά τη στιγμή της επίθεσης, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Η οργάνωση επισημαίνει πως «Αυτή η νίκη ήταν δυνατή σε μεγάλο βαθμό, επειδή δόθηκε στον κ. Ταλέμπ ανθρωπιστική βίζα, ως ύποπτο θύμα εγκλήματος μίσους, για να παραμείνει στην Ελλάδα και να συμμετάσχει στη δίκη». Προσθέτει, πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του 2012, οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ανησυχητικά συχνές. Πολλές από αυτές τις επιθέσεις δεν καταγγέλλονταν, γιατί οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά φοβόντουσαν αντίποινα από την αστυνομία. Ο ίδιος ο κ. Ταλέμπ συνελήφθη από την αστυνομία μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω», είπε. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν είχα χαρτιά, το πρόβλημα ήταν ότι είχα υποστεί ξυλοδαρμό».

Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τις ανθρωπιστικές άδειες παραμονής, όπως αυτή που χορηγήθηκε στον κ. Ταλέμπ και προχώρησε σε άλλα σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, απαντώντας σε συντονισμένες προσπάθειες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.