Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.05.2024

Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, με φόντο το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τη συζήτηση που λαμβάνει χώρα στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές

Συνέντευξη έδωσε στο «OPEN» η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της οποίας εκτενή αναφορά, στο σκάνδαλο των υποκλοπών που σκιάζει την κυβέρνηση.

Απόλυτη και αμεταβίβαστη η ευθύνη Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

«Ο κ. Μητσοτάκης υπέστη “Βατερλό” στη Βουλή με σφυροκόπημα από όλα τα κόμματα. Δεν απάντησε και δεν απαντάει στο ερώτημα γιατί παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης. Επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας. Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας; Καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε; Αυτό σημαίνει το πρόσωπο που παρακολουθείται να είναι πράκτορας. Αυτό εννοούν, ότι είναι ο κ. Ανδρουλάκης πράκτορας;», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “OPEN”.

«Είναι αντιφατικό ο πρωθυπουργός να λέει πως “ήταν νόμιμο αλλά αν το γνώριζα δεν θα το επέτρεπα”. Αφενός κανείς δεν πιστεύει ότι δεν το γνώριζε, αφετέρου δεν μπορεί να σταθεί λογικά», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη και δεν μπορεί να κρύβεται. Από την αρχή της διακυβέρνησής του άλλαξε τον νόμο για να έρθει η ΕΥΠ στην αρμοδιότητά του. Άλλαξε τον νόμο για να μπορέσει να διορίσει τον εκλεκτό του επικεφαλής της ΕΥΠ, ο οποίος δεν είχε τα τυπικά προσόντα. Άλλαξε τον νόμο για να μην έχουν τη δυνατότητα τα άτομα που παρακολουθούνται να το μάθουν ποτέ. Έκανε τρεις πολύ συγκεκριμένες επιλογές και δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε».

Υπάρχει, τόνισε, και «η υπόθεση Κουκάκη, ενός δημοσιογράφου ο οποίος παρακολουθείτο. Εδώ ποιες είναι οι απαντήσεις; Και για τον κ. Κουκάκη συνέτρεχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας; Είναι δημοσιογράφος ο οποίος την περίοδο που φαίνεται ότι παρακολουθείτο έκανε ρεπορτάζ σε σχέση με νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ που αφορούσαν την ασυλία σε τραπεζικά στελέχη».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «πολιτική ευθύνη έχουν τα πολιτικά πρόσωπα, διά του Συντάγματος την πολιτική ευθύνη τη φέρουν οι εκλεγμένοι, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Δεν τη φέρουν μη πολιτικά πρόσωπα και μετακλητοί. Όταν ο κ. Μητσοτάκης παίρνει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του τότε ο ίδιος είναι και ο προϊστάμενος υπουργός. Αυτός οφείλει και να παραιτηθεί».

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης σταμάτησε να είναι «πράκτορας» όταν ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του κόμματός μας

Βασικά σημεία από τη συνέντευξή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής, ο οποίος μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ»:

Το απόρρητο των επικοινωνιών αποτελεί συνταγματικό θέμα και υπήρξε κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων εφόσον ο παρακολουθούμενος μπορεί μετά το πέρας της διαδικασίας να προσφύγει στα δικαστήρια να δει αν έγιναν όλα σωστά ή όχι.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Είπε επίσης, για να καλύψει τον κ. Κοντολέων, ότι ήταν νόμιμο να γίνει. Γιατί αν αρχίσει να μιλάει ο κ. Κοντολέων θα υπάρξει πρόβλημα. Τέλος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν το γνώριζε δε θα το επέτρεπε. Αυτό σημαίνειότι ο λόγος παρακολούθησης δεν ήταν σοβαρός ή ότι ήταν ένας λόγος τον οποίο μπορούμε και πρέπει να μάθουμε.

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός. Επομένως η Κυβέρνηση πρέπει να πει στους πολίτες την αλήθεια για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Μπορεί να πρόκειται για πράκτορα. Πρέπει να μάθει η χώρα το λόγο παρακολούθησης ώστε αν είναι πράκτορας να μην τον ψηφίσουν οι πολίτες.

Πρόκειται για την ομηρία ενός πολιτικού κόμματος καθότι έγινε την περίοδο μιας εσωκομματικής διαδικασίας. Κατά σύμπτωση ο κ. Ανδρουλάκης σταμάτησε να είναι πράκτορας όταν ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του κόμματός μας. Επίσης κατά σύμπτωση του έστειλαν το predator, το οποίο γνωρίζουμε ποιες εταιρείες το έχουν στην Ελλάδα και με ποιους είναι φίλοι αυτοί που το έχουν.

Γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξενα κάνει εξεταστική για τις παρακολουθήσεις της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον, όπως λέει σήμερα, γνώριζε ότι γίνονταν παρακολουθήσεις.

Αν ήθελε η ΝΔ θα μπορούσε να έχει κάνει εξεταστική για τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα. Δεν έκανε όμως γιατί κάλυπτε τον κ. Καραμανλή. Εμείς σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία όπως με το ΚΚΕ επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, λέμε ναι .

 Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει εδώ και πολλούς μήνες την πρότασή του για πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας. Οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για πλαφόν στη χονδρική επιδοτούν τους ηλεκτροπαραγωγούς.

ΚΚΕ: Να καταργηθεί όλο το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων

«Έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και του τηλεφωνικού κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ», τόνισε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλώντας , στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9.84». Όπως αναφέρεται και σε σχετική ενημέρωση από το γραφείο τύπου του ΚΚΕ, «αυτές είναι συγκεκριμένες υποθέσεις, σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που έχει ένα αόριστο περιεχόμενο», επεσήμανε ο κ. Δελής.

«Πρέπει να καταργηθεί όλο το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις», ζήτησε σημειώνοντας ότι «μόνο το ΚΚΕ δεν το έχει ψηφίσει, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το ψήφισαν και για αυτό δεν μιλάνε για αυτό». Επιπλέον, σημείωσε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με την ψήφο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άλλαξε το άρθρο στον Ποινικό Κώδικα και μετέτρεψε σε πλημμέλημα από κακούργημα την υποκλοπή επικοινωνιών».

Ανέφερε ακόμη πως «το 2020 γίνονταν 38 άρσεις απορρήτου την ημέρα και τα τελευταία χρόνια έγιναν πάνω από 100.000 ‘επισυνδέσεις’ και αν προστεθούν και οι επαφές των τηλεφώνων αυτών τότε πρόκειται για εκατομμύρια τηλεφωνικών παρακολουθήσεων».

Το συμπέρασμα που βγαίνει, υποστήριξε ο Γιάννης Δελής, είναι πως «ένα σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο από νόμους, οδηγίες της ΕΕ και διακρατικές συμφωνίες επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να κάνουν μαζικές παρακολουθήσεις». Και ότι, εν τέλει, «το θεσμικό πλαίσιο μένει εκτός της αντιπαράθεσης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, διότι το ψήφισαν».

«Ναι» από το ΜέΡΑ25 στην πρόταση ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής

Τη θέση του στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων αποσαφηνίζει το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ενώ δημοσιοποιεί και τη συνολική θέση του στο ζήτημα.

«Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, σχετικά με τις υποκλοπές ώστε να αποτραπεί η προσπάθεια ενός απαράδεκτου συμψηφισμού που μεθοδεύεται όλο αυτό το διάστημα από την Μητσοτάκης Α.Ε. Το πρόβλημα είναι πράγματι διαχρονικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως σήμερα επέλεξε να το “αναβαθμίσει” αισθητά, χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους», υποστηρίζει εισαγωγικώς.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, «το πρόβλημα είναι ακόμα θεσμικό, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν οι σχετικές προστατευτικές δικλείδες που αφαιρέθηκαν διαχρονικά, ώστε να μπορεί ένας δικαστικός να γνωρίζει ποιος Έλληνας πολίτης παρακολουθείται από την ΕΥΠ και αντίστοιχα και η Α.Δ.Α.Ε. φυσικά. Πρέπει να υπάρχει κάποιος που να ελέγχει τους προστάτες μας».

Και, εν προκειμένω, «στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης για διαφάνεια και απαντήσεις, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο, πρέπει να απαντήσει: ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη; Τέλος για μας στο ΜέΡΑ25 πρέπει σαφώς να διερευνηθούν και οι πολύ σοβαρές πολλαπλές καταγγελίες για παρακολούθηση των ανθρώπων του ΚΚΕ και δημοσιογράφων όπως ο κ. Κουκάκης, αλλά και να μάθουμε τι έκανε και τι κάνει η ΕΥΠ όλα αυτά τα χρόνια -μετά το 2005- για να αποτρέπει την NSA».

Πηγαίνοντας πιο πίσω, το ΜέΡΑ25 αναφέρει επίσης: «Γνωρίζουμε πολύ καλά -υπάρχει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών 3269/2017- ότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η σύζυγός του, εκατό στελέχη της Κυβέρνησης, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο παρακολουθούνταν από την NSA. Τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η ΕΥΠ για να προστατεύσει την ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος, τους λειτουργούς του ελληνικού Δημοσίου, τον πρωθυπουργό, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων από την NSA;», διερωτάται και συνεχίζει:

«Είναι δύσκολο το εγχείρημα της προστασίας από την NSA, ιδίως μετά από αυτά που μάθαμε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τον Τζούλιαν Ασάνζ, όμως υπάρχει τεράστια διαφορά μιας ΕΥΠ η οποία παλεύει να μας προστατέψει -και την Κυβέρνηση- από την NSA και μίας ΕΥΠ η οποία έχει παραδοθεί στην NSA από Κυβερνήσεις σαν τη σημερινή της Μητσοτάκης Α.Ε..

Ζούμε σε μια κοινωνία του καπιταλισμού της επιτήρησης-παρακολούθησης. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που σαπίζει στο Γκουαντάναμο της Βρετανίας αυτήν τη στιγμή, ο Έντουαρντ Σνόουντεν μας έχουν καταδείξει μια αλήθεια την οποία ούτε οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν αμφισβητούν: Έχουμε πλήρως αδιαφανή εταιρική και κρατική εξουσία, κεκλεισμένων των θυρών παίρνονται όλες οι αποφάσεις, χωρίς λογοδοσία στους πολίτες, από τα Eurogroup μέχρι τις μυστικές συνευρέσεις με την ολιγαρχία χωρίς σύνορα. Και παράλληλα, με την πλήρη αδιαφάνεια στην εξουσία, εταιρική και κρατική, έχουμε απροστάτευτους πολίτες, δημοσιογράφους, πολιτικούς, των οποίων τα δεδομένα τα προσωπικά, όλων των πολιτών, είναι εμπορεύματα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, ενώ οι πολιτικές απόψεις παρακολουθούνται και τιμωρούνται από τους εξουσιαστές».

Εν κατακλείδι, «εμείς ως ΜέΡΑ25, ως DIEM25, υπάρχουμε για τη ρήξη την ολική με το καθεστώς αυτό του καπιταλισμού της παρακολούθησης, της “τεχνοφεουδαρχίας” όπως λέμε.

Ο στόχος πρέπει να είναι ένας: διάφανη εταιρική και κρατική εξουσία και ταυτόχρονα προστατευμένοι πολίτες, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, και πολιτικοί, και πρωθυπουργοί. Αυτόν το στόχο θα υπηρετήσουμε και στο πλαίσιο της Εξεταστικής αυτής των πραγμάτων Επιτροπής, χωρίς να εφησυχάζουμε και χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με δεδομένη την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, ακόμα και εντός αυτής».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.