Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Επικίνδυνες οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων

Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προειδοποιεί για την επικινδυνότητα της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, οι Έλληνες όμως, φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει για τα καλά στην καθημερινότητά τους την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.
Επικίνδυνες οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τα επεξεργασμένα κρέατα στην ομάδα των «καρκινογόνων για τον άνθρωπο παραγόντων» και κήρυξε το κόκκινο κρέας εν γένει «πιθανόν καρκινογόνο» για τον άνθρωπο, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα στα «ΝΕΑ». 

Η βιομηχανία κρέατος όπως ήταν φυσικό, αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα «αψηφά ταυτόχρονα την κοινή λογική και δεκάδες έρευνες που δεν δείχνουν καμία συσχέτιση ανάμεσα στο κρέας και στον καρκίνο». 

Όμως η Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο επιμένει. Μνημονεύει, μεταξύ άλλων, εκτίμηση του Global Burden of Disease Project – μια διεθνής σύμπραξη 1.000 ερευνητών – ότι 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως, σε όλο τον κόσμο, μπορεί να αποδοθούν σε μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα. 

Πόση ποσότητα μπορεί να καταναλώσει κάποιος άφοβα;

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, ανάλυση 10 ερευνών έδειξε πως μια μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος σε καθημερινή βάση αυξάνει στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%. Και στα επεξεργασμένα κρέατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει κάθε προϊόν κρέατος που έχει περάσει από επεξεργασία ώστε να ενισχυθεί η γεύση του ή να βελτιωθεί η συντήρησή του. «Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα», υπογραμμίζει, «περιέχουν χοιρινό ή βοδινό, μπορεί όμως να περιέχουν και άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, εντόσθια ή υποπροϊόντα όπως το αίμα». Και η επικινδυνότητά τους οφείλεται, ακριβώς, σε χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την επεξεργασία τους. Όσο για το ίδιο το κόκκινο κρέας, που συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία των «πιθανόν καρκινογόνων» καθώς υπάρχουν («περιορισμένες») ενδείξεις που το συνδέουν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος, σε αυτό περιλαμβάνονται το βοδινό, το μοσχαρίσιο, το χοιρινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο καθώς και το κρέας αλόγου.

Οι συστάσεις των ειδικών, ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθουν τους Έλληνες. «Οπως προκύπτει από τη μελέτη Υδρία, στην οποία συμμετείχαν 4.000 άνθρωποι, καταναλώνουμε ο καθένας κατά μέσο όρο την ημέρα 80 γρ. κρέας στη χώρα μας. Πρέπει για λόγους υγείας και εθνικής οικονομίας να μειωθεί η συνήθεια αυτή», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η συντονίστρια της μελέτης, καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου. Και τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνει εθνικό μας στοίχημα η επιβίωση της μεσογειακής διατροφής».

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το κόκκινο κρέας πρέπει να συμπεριληφθεί στα διατροφικά «σκουπίδια», καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές σιδήρου και πρωτεΐνης. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή του βάσει των οδηγιών της μεσογειακής διατροφής, δηλαδή, με μέτρο.

 

 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.