Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
27.11.2020

Χρυσή Αυγή: Μπορούν να κατέβουν πάλι υποψήφιοι οι ένοχοι;

Μπορούν με βάση τον νέο ποινικό κώδικα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Δεν στερούνται ‘όμως των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Υπό τα μέχρι τώρα δεδομένα οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και τα υπόλοιπα στελέχη που βαρύνονται πλέον με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης θα μπορούν να μετέχουν στις επόμενες εκλογές. Πιθανότατα θα διατηρούσαν την βουλευτική τους έδρα. 

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Θεόδωρο Μαντά, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας σε βουλευτικές εκλογές μέσα από τη φυλακή με βάση τον καινούριο ποινικό κώδικα. Δυνητικά, δηλαδή, κάποιος μπορεί να το κάνει και να επιδιώξει την εκλογή του στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το εκλογοδικείο είναι αυτό που θα κρίνει τη νομιμότητα και τις προϋποθέσεις της υποψηφιότητας και μπορεί να απορρίψει την αίτηση ή το σύνολο των αιτήσεων.

«Έχω την προσδοκία ότι παρότι η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, εντούτοις το σκεπτικό της απόφασης εμποδίζει την ανακήρυξή τους ως υποψηφίους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Η περίπτωση του Γιάννη Λαγού 

Από το σύνολο των καταδικασθέντων στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης, μόνο ο Γιάννης Λαγός διατηρεί αξίωμα, αυτό  του ευρωβουλευτή.

Στην περίπτωση που δεν συνδεθούν οι εγκληματικές πράξεις με τα καθήκοντά του και δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 60 του Ποινικού Κώδικα περί έκπτωσης από το αξίωμα, και εφόσον διαταχθεί η σύλληψή του τότε θα πρέπει να αρθεί η ασυλία του συγκεκριμένου προσώπου.

Οπως αναφέρουν πηγές του ευρωκοινοβουλίου, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίτημα άρσης ασυλίας το οποίο άμεσα θα προωθηθεί στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση. Μετά το «πράσινο φως» θα πραγματοποιηθεί και η σύλληψη.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο εύκολα, σε σχέση με τα εθνικά κοινοβούλια.

Πηγη: In.gr, Mega 

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.