Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.11.2023

Μπάιντεν: Δεν σχεδιάζουμε προς το παρόν να στείλουμε στρατό στην Αϊτή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής αμερικανών στρατιωτών στην Αϊτή για τη σταθεροποίηση της χώρας της Καραϊβικής, που έχει βυθιστεί σε κρίση μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.
Μπάιντεν: Δεν σχεδιάζουμε προς το παρόν να στείλουμε στρατό στην Αϊτή

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αϊτής, Κλοντ Ζοζέφ έχει ζητήσει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν στη θωράκιση της ασφάλειας του αεροδρομίου και άλλων υποδομών της χώρας. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν πεζοναύτες για την περιφρούρηση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς ώστε να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια της πρεσβείας.

«Αλλά η ιδέα αποστολής αμερικανικών δυνάμεων στην Αϊτή δεν περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βοηθούν στις έρευνες για τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ, και πολλοί Κολομβιανοί πρώην στρατιωτοί έχουν συλληφθεί από τις αϊτινές αρχές ως ύποπτοι.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δήλωσε χθες Πέμπτη ότι πολλοί από τους Κολομβιανούς πρώην στρατιώτες που κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία Μοΐζ πήγαν στην Αϊτή για να εργαστούν ως σωματοφύλακες, αλλά άλλοι γνώριζαν ότι σχεδιάζεται μια εγκληματική επιχείρηση.

Οι αρχές της Αϊτής αναφέρουν ότι ο Μοΐζ δολοφονήθηκε στην ιδιωτική του κατοικία στις 7 Ιουλίου από μια ομάδα ενόπλων, μέλη της οποίας ήταν 26 Κολομβιανοί και δύο Αϊτινό-Αμερικανοί. Δεκαοκτώ Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί και τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Ένας «μικρός αριθμός» των συλληφθέντων είχε λάβει στο παρελθόν αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση όταν υπηρετούσαν ως ενεργά μέλη του κολομβιανού στρατού, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Κεν Χόφμαν. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Κολομβία είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατιωτικούς εταίρους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και εκπαίδευση που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση μαρξιστικών αντάρτικων ομάδων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.