Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
11.12.2024

Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν φέτος τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Λίγος καιρός απομένει μόνο, μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν φέτος τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πάνω από 100.000 υποψήφιοι έχουν ήδη μπει στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους. Ιδιαίτερο γνώρισμα των φετινών εξετάσεων αποτελεί η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η απουσία των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Σημειώνεται, ότι φέτος, ανακοινώθηκε ότι τα ΑΕΙ θα δεχθούν 74.692 εισακτέους, σχεδόν 4.000 περισσότερους από πέρυσι.

Έτσι, μαζί με τις αποδόσεις των υποψηφίων, τα παραπάνω χαρακτηριστικά των φετινών εξετάσεων, δίνουν τη δυνατότητα για να εξαχθούν συμπεράσματα για την τάση των βάσεων.

Συνολικά, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να δείξουν το πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις.

Πρώτον, ο βαθμός δυσκολίας ή ευκολίας των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.

«Ο βαθμός ευκολίας-δυσκολίας των θεμάτων εκτιμώ ότι δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από πέρσι. Και αυτό κυρίως διότι τα τελευταία χρόνια με τα λεγόμενα διαβαθμισμένα θέματα (απλά, εύκολα, δύσκολα, δυσκολότερα) έχει βρεθεί ένας τρόπος βαθμολογικής διασποράς και κατανομής των υποψηφίων, κοντολογίς μια “στρατηγική διαχείρισης” του μαθητικού πληθυσμού. Κι αν ένα μάθημα έχει πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας από τον περσινό, ένα άλλο θα έχει σίγουρα μικρότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στατιστικό ισοδύναμο», σχολίασε ο κ. Κάτσικας.

Δεύτερον, ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, αφού, έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 3.996 (από 70.726 το 2017 σε 74.692 φέτος), ενώ ο αριθμός των υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από τον περσινό, δηλαδή περίπου 105.000.

Παράλληλα όσον αφορά στον αριθμό των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο, ισχύουν τα εξής:

Oι 461 Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, των ΑΣΤΕ, των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που κατατάσσονται ως εξής:

135 τμήματα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, 247 τμήματα στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, 133 τμήματα στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και 172 τμήματα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τρίτον, βασικός παράγοντας είναι η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

«Ωστόσο φέτος τα τμήματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων δεν θα διαφέρουν ορατά από εκείνα που επέλεξαν οι υποψήφιοι το 2017», εκτίμησε ο κ. Κάτσικας.

«Η αύξηση του αριθμού των θέσεων στα πανεπιστήμια πριμοδοτούν για φέτος την πτωτική πορεία των βάσεων εισαγωγής τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και ιδίως σε εκείνα στα οποία έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εισακτέων, όπως στα Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας των Πανεπιστημίων», τόνισε.

«Παράλληλα, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα οδηγήσει τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα, τα οποία “στρατολογούν”, μαζί με τη Νομική Αθήνας, το μεγαλύτερο μέρος της αφρόκρεμας των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα παιδαγωγικά τμήματα, ο κ. Κάτσικας ανέφερε ότι «θα υπάρξει κινητικότητα», αφού πλέον ανοίγουν ως επιλογή για όλους τους υποψηφίους, χωρίς την υποχρέωση εξέτασης των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας που πέρσι, όπως είπε «είναι αλήθεια ότι καταβαράθρωσαν, λόγω του αυξημένου βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, τις επιδόσεις των υποψηφίων του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίου».

Δύο ακόμη σημεία, που σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι ότι «η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικοεδρεύουν θα συνεχιστεί και φέτος και επίσης, όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι και φέτος θα έχουμε βάσεις από τη γη έως τον ουρανό».

Ιατρική, Νομική και άλλες περιζήτητες σχολές

Η Ιατρική και η Νομική Αθήνας ήταν τα δυο τμήματα που συγκέντρωσαν πέρσι τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών. «Η επιμονή στις Νομικές Σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις Νομικές να σηκώνουν κεφάλι όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κι αυτό παρόλο που στις ουρές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι της Νομικής. Η επιλογή της Ιατρικής στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο της παραπάνω σχολής που είναι σταθερά και έρχεται από το παρελθόν ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των Ιατρών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική και τμήμα τους αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάτσικας.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, συχνά δεν δίνεται σημασία στο γεγονός ότι στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων «φιγουράρουν» με μεγαλύτερη συχνότητα τα τμήματα ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στην Καστοριά και το Αργοστόλι, το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας, τα Τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, τα πανεπιστημιακά Τμήματα Χημείας σε όλη τη χώρα, καθώς και τα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνιολογίας στο Πάντειο.

Ειδικά για τα τμήματα Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά και στο Αργοστόλι, αυτά επελέγησαν από 13.330 και 12.209 υποψηφίους αντίστοιχα, από 12.250 το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας και από 11.110 το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη.

Τα Επιστημονικά Πεδία όπου εντάσσονται τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Με σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ 982 τ.Β΄/2018) έχει δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει σε ποια Επιστημονικά Πεδία θα ενταχθούν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όπως παρατήρησε σχετικά ο κ. Κάτσικας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μεγαλύτερες απώλειες στον αριθμό των τμημάτων υπάρχουν στο 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο διαγράφονται 16 τμήματα ΤΕΙ (πρώην Αθήνας και Πειραιά) και προστίθενται 10 Πανεπιστημιακά Τμήματα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας) ενώ αντίστοιχα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο διαγράφονται 18 τμήματα ΤΕΙ και προστίθενται 9 Πανεπιστημιακά Τμήματα (ΣΣ: Επισυνάπτεται ο αναλυτικός πίνακας).

Υπενθυμίσεις για τους φετινούς υποψηφίους

1. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι από ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά

α) είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

β) είτε ειδικό ποσοστό θέσεων (1%) των εσπερινών ΕΠΑΛ ΜΟΝΟ σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ. Το κοινό ειδικό ποσοστό που διεκδικούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια είναι 5% των θέσεων, ενώ στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των θέσεων (μόνο για φέτος).

2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν δηλώσει ήδη την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

3. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που ορίζεται στις προκηρύξεις που εκδίδουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

4. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2016 ή το 2017 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων θα υποβάλουν απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕΛ θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε (5) επιστημονικά πεδία.

5. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.