Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.12.2024

Αυτά είναι τα highlights από το Leisure & Resorts Architecture [ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ]

Το πρώτο event του The Architect Show ολοκληρώθηκε και ήταν ένα συνέδριο αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική και τον τουρισμό. Μάθαμε πως οι jet setters θέλουν να ζουν σε περιβάλλον ξενοδοχείων και πως η αρχιτεκτονική θα έπρεπε να διδάσκεται στα δημοτικά

Αυτά είναι τα highlights από το Leisure & Resorts Architecture [ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ]

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα. Ο Έλληνας αρχιτέκτονας που συνέδεσε τη δράση του με το μοντερνιστικό κίνημα είναι ο τελευταίος της γενιάς του. Ωστόσο έχει όραμα, άποψη, ζωντάνια και … νιάτα παρά τα 93 έτη του.  Η αξιοποίηση της μεγάλης ακτογραμμής της Ελλάδας και του εύκρατου κλίματος, οι προσπάθειες για αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ο ρόλος του δημοσίου στην ανάπτυξη των δημόσιων χώρων κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα, συζητήθηκαν, με τη συνδρομή της συντονίστριας, Μάγδας Σγουρίδη. «Η αρχιτεκτονική θα έπρεπε να διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία. Επίσης ρόλος της πολιτείας είναι να συνδέσει τον άνθρωπο με τον δημόσιο χώρο. Στην Ελλάδα το Δημόσιο αδιαφορεί για το Δημόσιο χώρο με συνέπεια οι άνθρωποι να λειτουργούν ως άτομα, όχι ως λαός», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε την ανάγκη για την αξιοποίηση του αρχιτεκτονικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα. «Δεν πρέπει ένας αρχιτέκτονας να πνίγεται στις δουλειές, αλλά να συγκεντρώνεται σε ένα έργο και καλό», είπε. Σε ερώτηση για τις εμπνεύσεις του, ξεχώρισε τα προσφυγικά σπίτια στην κοίτη του Ιλισού – ως υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και τον τρόπου στέγασης από το μηδέν, την αρχιτεκτονική της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον μπρουταλισμό του ζεύγους Smithson στην Αγγλία, αλλά και όλο το μοντερνιστικό έργο αρχιτεκτόνων όπως ι Le Corbusier, Mies Van der Rohe και του Pier Luigi Nervi που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά στα αναρίθμητα ταξίδια του. Δε παρέλειψε να αναφερθεί στη νεοκλασική κομψότητα της Αθήνας του 19ου, την ωραιότερη Ευρωπαϊκή πόλη της εποχής, όπως την αποκάλεσε, από την οποία δεν έχουν πια απομείνει πολλά.

Μάθαμε γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν βίλες μέσα σε ξενοδοχεία, απογειώνοντας το νέο trend που παντρεύει hoteling με real estate. H απάντηση είναι πως όταν οι jet setters αγοράζουν εξοχική κατοικία, θέλουν να  επωφελούνται από τις υπηρεσίες και το socialising των μεγάλων ξενοδοχείων. Η Ρία Βογιατζή των Elastic Architects μέσα από το πλούσιο portfolio του γραφείου της έπεισε το κοινό πως το οργανωμένο resort δίνει στον ταξιδιώτη την ευκαιρία να βιώσει τη φύση. Spa, cinema by the beach, χώροι κοινωνικοποίησης με όμορφους ανθρώπους, αθλητικές δραστηριότητες όπως η ιστιοπλοΐα, έτοιμες, εύκολα προσβάσιμες και απόλυτα οργανωμένες από το ξενοδοχείο, ικανοποιούν τις αισθήσεις των ταξιδιωτών. Μάλιστα σε αυτό το βίωμα οφείλεται η τάση της βίλλας μέσα στο ξενοδοχείο, καθώς οι ιδιοκτήτες θέλουν να απολαύσουν ακριβώς αυτά τα πλεονεκτήματα, όπως και οι ταξιδιώτες αλλά σε μόνιμη βάση. Ο Δημήτρης Καραμπατάκης του γραφείου k-studio, ο Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος των Potiropoulos + Partners και η Μαρία Βαφειάδης από τους MRV Architects με έδρα το Λονδίνο είναι μερικοί από τους αρχιτέκτονες που έχουν εμπειρία επί του θέματος.

Οι επιχειρηματίες συμφωνούν στην ανάγκη των υποδομών, αλλά διαφωνούν στα επί μέρους. Ο Andre Chelhot, CEO της DNC HOLDINGS LIMITED από το χώρο του real estate, ο Nikos Hadjos εκ μέρους της Marriott – πλέον δυνατότερη από ποτέ μετά την πρόσφατη εξαγορά της Starwood και η Όλγα Ίτσιου, Technical Director στην DIMAND παρουσίασαν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί και την ανάγκη για ένα branded τουριστικό προϊόν σήμερα στην Ελλάδα, καθώς και την κεφαλαιοποίηση ξένων επενδύσεων στην εγχώρια τουριστική αγορά. Ωστόσο είχαν και τις διαφωνίες τους. Ο κ. Chelhot μοιράστηκε την συνταγή της επιτυχημένης επένδυσης τονίζοντας πως οι πιο hot περιοχές για να αγοράσει ένας επενδυτής σήμερα είναι το ιστορικό και upper κέντρο της Αθήνας και η Αντίπαρος. Υπογράμμισε πως με τη ρευστότητα να επανέρχεται στα προ capital control επίπεδα το 2019, την έλλειψη ανταγωνισμού στη Λεκάνη της Μεσογείου και την εκπληκτική ομορφιά, η Ελλάδα αποτελεί μία εξαιρετική second home αγορά.  Ο κ. Hadjos εστίασε στην ευκαιρία δημιουργίας ξενοδοχείων προσιτής πολυτέλειας και την τάση που συγκεντρώνει μεγάλη ζήτηση, τα πεντάστερα ξενοδοχεία με βίλες. Ανέφερε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει το success story της Κύπρου, με τη χορήγηση χρυσής βίζας, παράδειγμα με το οποίο διαφώνησε απόλυτα ο πρώτος ομιλητής, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα στερούσε από τον τουρισμό της Ελλάδας τον μπουτίκ χαρακτήρα του αλλά θα έλκυε και πλούσιους αγοραστές που ωστόσο δεν αγαπούν τη χώρα – απλά θέλουν τη βίζα.

Υπάρχει ένας αρχιτέκτονας στο Αιγαίο που ξέρει καλά ότι τo Κυκλαδίτικο στυλ δεν είναι το λευκό. Παρά τη λευκή ομοιομορφία που έβαψε τις Χώρες των νησιών του Αιγαίου από τα 70’s και μετά, στο παρελθόν η ξερολιθιά συγκρατούσε τον όγκο της οικοδομής και η σταθερότητά της εξασφαλιζόταν με τη λάσπη, φτιαγμένη από χώμα και λατύπη (υλικό που οι τεχνίτες προμηθεύονταν από τα νταμάρια του μαρμάρου). Το εξωτερικό σοβάτισμα δεν ήταν δεδομένο και φυσικά δεν ήταν υποχρεωτικά λευκό. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σοβατισμένα στις αποχρώσεις που άρεσαν στους ιδιοκτήτες τους, ήταν τα σπίτια των πιο εύπορων. Σήμερα, στην Τήνο, ο Αριστείδης Ντάλας των AD Architects καταθέτει έναν νέο τρόπο σεβασμού του τοπίου. Το πραγματικά διαφορετικό νησί τα τελευταία χρόνια έλκει την προσοχή της τουριστικής βιομηχανίας, με τρόπο που ίσως απειλήσει την αυθεντική φυσιογνωμία του. Οι AD Architects δημιουργούν πολυτελείς κατοικίες από την ίδια τη γη, υιοθετούν τις αποχρώσεις της και το σχέδιο εμπνέεται από τους βράχους στις πλαγιές. Δηλαδή το κάθε σπίτι είναι κατά το ήμισυ εκτεθειμένο στον ήλιο, τον αέρα και την αρμύρα της θαλασσινής θέας και κατά το ήμισυ προστατευμένο στην πλευρά της γης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αρχιτέκτονας αυτός ο νέος τρόπος αποτελεί «ρωγμή» αλλά και πίστη στην κυκλαδίτικη παράδοση αμφισβητώντας την ομορφιά μίας πλαγιάς που από μακριά ιδωμένη μοιάζει «σαν να έπαθε λευκή ανεμοβλογιά».

Ο Ηλίας Μαστρομηνάς δε θα πάψει να βραβεύεται ποτέ. Με το γραφείο του ARC ολοκλήρωσε το ξενοδοχείο Casa Cook στην Κω σαρώνοντας τα βραβεία. Στο συνέδριο παρέστησαν μέλη του του γραφείου του καθώς ο ίδιος βρισκόταν στο Αλγέρι, όπου έλαβε το Πανευρωπαϊκό ειδικό βραβείο Prix Versailles 2018, υπό την αιγίδα της UNESCO. Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει στόχο να συγχωνεύσει τις δύο αντίρροπες τάσεις, την αρχιτεκτονική εμπορικών κτιρίων με την καλλιέργεια, την τέχνη και την ομορφιά που προκύπτει από αυτές. Βραβεύοντας τα σπάνια δείγματα αυτής της σύγκλισης ανά τον κόσμο, η γενική γραμματεία των Prix Versailles, θέλει να καταδείξει ότι εμπορικές επενδύσεις και καλή αρχιτεκτονική μπορούν να ταυτίζονται και ότι αυτή η σύμπραξη οδηγεί σε αύξηση του οικονομικού οφέλους των επενδύσεων. Τώρα αναμένει την επόμενη φάση στην οποία όλοι οι ηπειρωτικοί νικητές είναι υποψήφιοι για τα παγκόσμια βραβεία τα οποία θα ανακοινωθούν στις 15 Μαΐου, στο Παρίσι, στην έδρα της UNESCO.

Τo συνέδριο LEISURE ARCHITECTURE & RESORTS οργανώθηκε στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο των εκθέσεων DOMOTEC & MEDWOOD. Σκοπός του, να παρουσιάσει τον τρόπο που η αρχιτεκτονική αναβαθμίζει τη βιομηχανία του τουρισμού και να αναδείξει τις τάσεις στην εξοχική κατοικία, το hoteling και το real estate, υπό το πρίσμα της ελληνικής αυθεντικότητας. To συνέδριο αποτέλεσε μία πρωτοβουλία του Βασίλη Μπαρτζώκα και της Design Ambassador σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο εκθεσιακό όμιλο στην Ελλάδα, την εταιρία ROTA και τις εκθέσεις Domotec Expo και Medwood και ήταν η πρώτη δράση από μία σειρά events, υπό την ομπρέλα του ονόματος The Architect Show.

https://vimeo.com/268156227

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.