Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
02.05.2024

Κυκλοφορεί το 11ο τεύχος του περιοδικού South as a State of Mind

Το νέο τεύχος # 11 με θέμα τη συνύπαρξη έχει μόλις κυκλοφορήσει και αποτελεί μέρος μιας τετραλογίας (τευχών) που βασίζεται σε τέσσερις βασικές ανάγκες: τη συντήρηση, τη συνύπαρξη, την οικονομία και την καλλιέργεια.
Κυκλοφορεί το 11ο τεύχος του περιοδικού South as a State of Mind

Κατά τη διάρκεια των πρώτων κιόλας πέντε τευχών, το South as a State of Mind κατάφερε να γίνει παγκόσμιος τόπος συγκέντρωσης για κοινές «εντάσεις» και για την επανατοποθέτηση και διαπραγμάτευση των κυριαρχικών σχέσεων τόσο μέσα στην τέχνη, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα. Από νωρίς, το περιοδικό έδωσε έναυσμα για ένα συναισθηματικό δίκτυο, βασισμένο τόσο σε κοινές ανάγκες, όσο και στον κοινό τρόπο αντίληψης των «συνθηκών» που προκαλούν αυτές τις ανάγκες. Το δίκτυο αυτό είναι διαρκώς αυξανόμενο και μεταβαλλόμενο, γεγονός που μας κάνει όλο και περισσότερο δυνατούς και δυνατές. Ο τρόπος εξάλλου που αντιλαμβανόμαστε το αξίωμα «South as a State of Mind» (O Νότος ως μια νοητική κατάσταση) δεν αποτελεί μια βεβαιότητα, αλλά έναν συνεχή τρόπο αντίστασης.

Μεταξύ 2015 και 2017, το South as a State of Mind αναδιαμορφώθηκε ως το περιοδικό της documenta 14 για τέσσερα τεύχη με αρχισυντάκτες τους Quinn Latimer, Διευθύντρια Σύνταξης των εκδόσεων της documenta 14, και του Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της documenta 14. Το τόσο επιτυχημένο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας αποτελεί για πάντα μέρος της εξελισσόμενης ιστορίας μας. Θα παραμείνουμε φιλόξενοι σε όλες τις ιδέες, τις στάσεις, τις τάσεις, τις ιδέες που αποτέλεσαν τον μετασχηματισμένο Νότο κατά την διάρκεια της documenta 14 και μας έφεραν σε επαφή με πολλούς νέους αναγνώστες και συλλογικούς τρόπους μάθησης.

Το ενδέκατο τεύχος εστιάζει στην «πρακτική» της συνύπαρξης – συναισθηματική, πολιτιστική γεωγραφική, οικονομική – όπως και σε άλλους αδιευκρίνιστους τρόπους συνένωσης μεταξύ όλων των ζωντανών όντων. Η ουσιαστική συμβίωση, η ανεκτικότητα και η ριζοσπαστική φιλοξενία είναι μερικές από τις επιθυμίες μας για μια «κοινή ύπαρξη».

Συγκεκριμένα κείμενα στο τεύχος περιλαμβάνουν ιδέες και σχολιασμούς γύρω από: την ηθική των ιθαγενών πληθυσμών από την καλλιτέχνη Suzanne Kite, την ζωή κάτω από τις συνθήκες του «καρκινικού» καπιταλισμού από την συγγραφέα και ακτιβίστρια Jackie Wang, την ανάλυση του «κενού» ως πλήρης, σχεσιακή πολιτική από την επιστήμονα (φυσικό) της κβαντικής θεωρίας, ΛΟΑΤΚΙ θεωρητικό Karen Barad, τον «διεθνισμό» και τις εμπλοκές του (από το 1994 μέχρι σήμερα) από τον καλλιτέχνη Olu Oguibe και τον θεωρητικό και επιμελητή Sarat Maharaj,
την επείγουσα ανάγκη για διαπραγματεύσεις εκτός του θεσμικού πλαισίου από τον φιλόσοφο και ψυχαναλυτή Christian Dunker, την επεξεργασία ενός σχεδίου για την κοινωνικοποίηση της ευτυχίας από τον Vijay Parshad,
την επανεξέταση της λατινοαμερικανικής πρωτοπορίας μέσω της μοναδικής περουβιανής περιοδικής έκδοσης Amauta από τη Natalia Majluf, μεταξύ άλλων.

Ρωτάμε: Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις ασυμμετρίες και αδικαιολόγητες ιεραρχίες μέσα στους αποκαλούμενους μετααποικιακούς χρόνους; Πως μπορούμε να ανταποκριθούμε στη δημοτικότητα των συντηρητικών (φασιστικών) και εθνικιστικών κυβερνητικών μορφωμάτων, που διασπείρονται σαν αρρώστια σε όλο τον πλανήτη; Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την πεποίθηση ότι «οι διαφορές μας μας φέρνουν κοντά και τις τιμούμε και γιορτάζουμε συνέχεια», όπως προτείνει η Audre Lorde;
Διαφορετικές παρατηρήσεις, επιθυμίες, γνωριμίες και συζητήσεις πλέκουν νέες αφηγήσεις καθοδόν, en chemin, οι οποίες παραμένουν διαρκώς ανοιχτές στην πολυπλοκότητα αυτού του κόσμου. Αυτές οι αφηγήσεις έχουν τόσο να κάνουν με τους ανθρώπους και τους τόπους που συναντούμε και σχετίζουμε, όπως και με την συνειδητοποίηση των εαυτών μας, του ποιοι και ποιες είμαστε, καθένας και καθεμία από εμάς.

Το 11ο τεύχος παρουσιάστηκε στο διεθνές κοινό στο Μπαμακό του Μάλι, στο πλαίσιο της 12ης Μπιενάλε Αφρικανικής Φωτογραφίας Bamako Encounters (12th Rencontres de Bamako – Biennale Africaine de la Photographie / 12th edition of Bamako Encounters – Photography Biennial), η οποία γιορτάζει είκοσι πέντε χρόνια ύπαρξης. Ο Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε, μαζί με την ομάδα του, συζητούν τις παραμέτρους που διαμόρφωσαν την πορεία τους σε ένα ειδικά αφιερωμένο κομμάτι αυτού του τεύχους, το οποίο λειτουργεί ως εκτεταμένη τοπογραφία της ίδιας της Μπιενάλε.

Αλλά ήρθε η ώρα να το καλωσορίσουμε και στο «χωριό» μας όπου μας καλούν οι συνδιοργανωτές South as a State of Mind, 
Cube Art Editions  και Φωταγωγός: “Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε να «συν-υπάρξουμε» (με εγγύτητα) στην παρουσίαση του ενδέκατου τεύχους του South as a State of Mind με τίτλο «Coexistence» την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59B, 10560 Αθήνα (Στοά Κουρτάκη). Το τεύχος αυτό το στηρίξανε με αγάπη, γενναιοδωρία και αγαθά, όλοι οι συνεργάτες και οι βασικοί υποστηρικτές μας. Κάποιοι από αυτούς θα βρίσκονται μαζί μας για να ανταλλάξουμε «ευ-λογίες» μεταξύ τυριού και αχλαδιού (και κρασιού). Για την είσοδο (και κατανόηση) απαιτείται η μέθεξη των ενδιαφερομένων. Σας περιμένουμε!”
SOUTH AS A STATE OF MIND #11 (COEXISTENCE)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΠΑΡΤΙ ΝΕΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.