Σε μία εποχή όπου όλοι έχουμε από ένα smartphone και διατηρούμε λογαριασμό στο Instagram μπορούμε να αυτοαποκαλούμαστε φωτογράφοι και να κάνουμε τους επαγγελματίες να τραβάνε τα μαλλιά τους. Πολλές φορές βέβαια η άγνοια μας πάνω σε βασικά ζητήματα της φωτογραφίας μας κάνει να απογοητευόμαστε με το αποτέλεσμα. Δεν υπήρχε κανείς πιο κατάλληλος να μας καθοδηγήσει για να πραγματοποιούμε πραγματικά καλές λήψεις από το Φάνη Παυλόπουλο, για το Instagram “fanellas” που σήμερα απαριθμεί πάνω από 170.000 followers. Ο Φάνης, μέσα από το www.nescafeforstarters.gr μας έδωσε τα κατάλληλα tips για να πάψουμε να είμαστε απλά starters ή ακόμη και αν είμαστε να μη φαινόμαστε και να τραβάμε όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες με κάτι τόσο καθημερινό όπως το κινητό μας.
Εν αρχή είν’ το πλέγμα. Το πλέγμα χρησιμεύει στο να μην είναι η φωτογραφία στραβή και καθοδηγούμαστε από τις κατακόρυφες και οριζόντιες γραμμές που υπάρχουν στην οθόνη μας. Σε περίπτωση που επιλέξουμε να τραβήξουμε ένα τοπίο προτιμάμε να δώσουμε μία πλάγια λήψη ενώ το flashπροσπαθούμε να το αποφεύγουμε. Το σημαντικό κομμάτι, αυτό που θα ορίσει τη φωτογραφία σύμφωνα με το Φάνη είναι η λεγόμενη συμμετρία, να δημιουργεί η εικόνα προοπτική και το ακόμη πιο σημαντικό, το βάθος πεδίου. Με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού σου εστιάζεις στο σημείο που θες και το background θαμπώνει. Προκύπτει έτσι απλά, ένα ιδιαίτερο εφέ.
Παρόμοια μπορείς να παίξεις με το φως και το νερό. Το φως αν είναι τεχνητό σίγουρα είναι πιο επίφοβο για αυτό μας συμβουλεύει ο Φάνης προτιμάμε να φωτογραφίζουμε ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Το νερό από την άλλη μέσα από τις αντανακλάσεις που δημιουργεί μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα, αυτό δε σημαίνει ότι θα περιοριστούμε σε παραλιακά τοπία. Μπορούμε μία μέρα βροχερή να βγούμε στην πόλη και μέσα από τις αμέτρητες λακούβες που υπάρχουν στην Αθήνα να φωτογραφίσουμε την αντανάκλαση ενός ανθρώπου ή ακόμη και ενός κτιρίου. Όπως μας είπε άλλωστε “Τα φυσικά εφέ είναι πάντα καλύτερα”.
Όταν η αρχική σου κατακλύζεταιε από selfie ο Φάνης ξέρει τον τρόπο για να βγει ένα πορτρέτο φωτογραφικά σωστό και εσύ να καμαρώνεις για τη λήψη σου. Το φωτογραφιζόμενο πρόσωπο πρέπει να στέκεται ακίνητο αλλά κυρίως να «αναπνέει», να μη δείχνει στημένο. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι το σημείο στο οποίο ο φακός θα εστιάσει και δεν είναι άλλο από το βλέμμα.
Το επόμενο βήμα από τη λήψη είναι η επεξεργασία της εικόνας. Υπάρχει πληθώρα δωρεάν εφαρμογών που μας βοηθάνε να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες μας. Ο Φάνης μας σύστησε το VSCO , το Snapseed που λειτουργεί μόνο για επεξεργασία, το TouchRetouch, το Image Blender και το Cortex Camera με μία μικρή χρέωση για τις νυχτερινές λήψεις. Μπορούμε επίσης να ντύσουμε το κινητό μας για καλύτερα αποτελέσματα με αξεσουάρ ειδικά κατασκευασμένα για smartphones όπως τρίποδα και φακούς.
«Φωτογραφίστε λοιπόν! Βγείτε από το σπίτι και φωτογραφίστε ό,τι σας ενδιαφέρει. Η καλή φωτογραφία απαιτεί τόλμη! Πρώτα να κοιτάτε με τα μάτια και μετά με το φακό της μηχανής», μας προτρέπει ο Φάνης και μην ξεχνάτε πως οι κανόνες υπάρχουν για να τους αναιρούμε εμείς μέσα από την τέχνη. Ξεκινήστε να δημιουργείτε!
It all starts with a