Έχουμε συνηθίσει σε ένα ταξίδι, μεγάλο ή μικρό, κοντινό ή μακρινό, δεν έχει σημασία, να παίρνουμε ό,τι πιο άχρηστο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. «Να μωρέ, θα το βάλω εδώ κι ας μη χρειαστεί, ποτέ δεν ξέρεις», είναι η κλασσικότερη δικαιολογία, αυτή που ευθύνεται για μεγάλο μέρος της ταλαιπωρίας που προκαλεί το κουβάλημα αχρείαστα γεμάτων βαλιτσών. Έτσι λοιπόν, πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν και χρειάστηκε να πάω για μια μέρα στο Λονδίνο, αποφάσισα να μην πάρω τίποτα μαζί! Ούτως ή άλλως έχω μάθει να ταξιδεύω με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα μαζί, όμως αυτή τη φορά νομίζω πως το… τελίκιασα! Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήθελα να αποδείξω κυρίως στον εαυτό μου πως μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο εξωτερικό, προφανώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να πάρει μαζί του ούτε καν χειραποσκευή, έτσι για τους… τύπους!
Η προεργασία
Πριν από ένα τέτοιο εγχείρημα, η κατάλληλη προετοιμασία είναι must. Στην περίπτωσή μου, φρόντισα απλώς να ενεργοποιήσω την υπηρεσία Data Roamer της WIND (αντίστοιχες λίγο-πολύ έχουν οι Vodafone και Cosmote), χάρη στην οποία με 5€ μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί για έναν μήνα και δίχως την παραμικρή δέσμευση τα δεδομένα του προγράμματός του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι εξασφάλισα έτσι; Ότι με ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο τίμημα, θα είχα τη δυνατότητα να έχω κανονικά πρόσβαση στο διαδίκτυο και άρα να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τη συσκευή μου κανονικά, σαν να βρισκόμουν στην Ελλάδα –κάτι που θα ίσχυε ακόμα και στην περίπτωση που η πτήση μου περιελάμβανε ανταπόκριση σε τρίτη χώρα. Ουσιαστικά ήμουν σε θέση να χρησιμοποιώ τους χάρτες, τις υπηρεσίες messaging και τα social media, να παίρνω τα emails μου, να βλέπω δρομολόγια και γενικότερα, να παραμείνω συνδεδεμένος με τον κόσμο (μου).
Πού είναι αυτές οι εποχές που έψαχνα Pret A Manger στη βρετανική πρωτεύουσα για να μπω στα κλεφτά στο ίντερνετ…
Το τρίπτυχο της επιτυχίας: powerbank, κινητό, πορτοφόλι
Τι είχα όμως μαζί μου φεύγοντας από το σπίτι για το αεροδρόμιο; Τρία πράγματα όλα κι όλα: πορτοφόλι, κινητό και powerbank. Πάμε να δούμε τι ρόλος αντιστοιχούσε στο καθένα.
Το πορτοφόλι, well… παραμένει πορτοφόλι. Εκεί «φωλιάζουν» ταυτότητες, διπλώματα, πιστωτικές, χρεωστικές, ψιλά, χοντρά, συνάλλαγμα (λίγο, just in case), η Oyster για τις συγκοινωνίες και η κάρτα μέλους του Ολυμπιακού. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, κατάφερε να χωρέσει και το διαβατήριο (περισσότερο πλάι παρά μέσα, για να ακριβολογούμε), έστω κι αν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταξιδέψει κανείς απλά με την ταυτότητά του.
Η ύπαρξη του κινητού ή, ορθότερα, του smartphone, έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή του πορτοφολιού από πάνω. Πρόκειται για τη συσκευή που μας συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο, μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε με όποιον θέλουμε, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με άλλους, να ακούσουμε μουσική ή να δούμε κάνα βίντεο (ακουστικά μην ξεχάσετε!) ξεγελώντας τον χρόνο, να ενημερωθούμε και να διασκεδάσουμε εν γένει. Σε συνδυασμό με την κανονική χρήση του data, που λέγαμε και πιο πάνω, αποτελεί τον «κολλητό» σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Προσωπικά και κάτοχος iPhone τυγχάνων, διαχειρίστηκα τα boarding passes μου μέσω του Wallet, είχα πρόχειρη την κάρτα μέλους στο Miles+Bonus της Aegean, συνεννοήθηκα με φίλους μέσω Viber και WhatsApp, πήρα mails, τσέκαρα δρομολόγια μετρό στο Tube Map, χάρτες στο Maps και προορισμούς στο Foursquare και βέβαια, έβγαλα εισιτήρια από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος με την καινούρια εφαρμογή του ΟΑΣΑ.
Το κακό με τον «κολλητό» μας, είναι πως οι αντοχές του δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση τις δικές μας. Όσο καινούριο κι αν είναι το smartphone σας, με τέτοια εκτεταμένη χρήση κατά πάσα πιθανότητα δύσκολα θα αντέξει για όλο το –ημερήσιο- ταξίδι σας κι ακόμα κι αν αντέχει, δεν λέει να το ρισκάρετε να ξεμείνετε από… πολεμοφόδια στη μέση της μάχης! Για τον λόγο αυτό, θα φροντίσετε να προμηθευτείτε ένα δυνατό powerbank, όχι από ΄κείνα τα «παιδικά» των 2.000-3.000 mAh αλλά ένα αξιόπιστο και ισχυρό, ικανό να φορτίσει δυο-τρεις φορές τη μπαταρία της συσκευής σας. Η δική μου πρόταση είναι το OnePlus Power Bank, μια συσκευή που δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα μέσο smartphone, στοιχίζει 16€ συν μεταφορικά (αστείο ποσό) και αποδίδει περί τα 10.000 mAh! Παρεμπιπτόντως, σας το προτείνω με το χέρι στην καρδιά, όντας χαρούμενος κάτοχός του. Με ένα τέτοιο powerbank λοιπόν, εξασφαλίζετε ότι το smartphone σας θα παραμείνει ακμαίο ακόμα κι όταν εσείς θα είστε έτοιμοι να… σβήσετε στο τέλος της μέρας σας.
Ρεζουμέ;
Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής επιβίωσε! Τα πάντα κύλησαν περίφημα κατά τη διάρκεια της μέρας μου: η ταλαιπωρία και ο χρόνος που γλίτωσα στους ελέγχους στα αεροδρόμια δε, ήταν το κάτι άλλο. Και μόνο το γεγονός ότι μπαινόβγαινα στα αεροπλάνα, τα τρένα, τους σταθμούς και τα αεροδρόμια άνετος κι ωραίος, με τα χέρια στις τσέπες, σαν να πήγαινα στο Κουκάκι ξέρω ‘γω αντί για το Λονδίνο, ήταν εντυπωσιακά πρωτόγνωρος, ακόμα και για ‘μένα. Με το πείραμά μου λοιπόν να έχει στεφθεί με επιτυχία, δεν μπορώ παρά να σας προτείνω να κάνετε κι εσείς κάτι παρόμοιο. Βρείτε μια περίοδο που να σας βολεύει και που τα εισιτήρια να είναι σε χαμηλά επίπεδα (tip: μεσοβδόμαδα μπορείτε να πετύχετε τιμές-λιώμα στην Aegean, σε φάση που με 70-80 «χτυπάτε» μια Ιταλία μπρος-πίσω), κλείστε ένα ταξιδάκι, πάρτε τα απολύτως απαραίτητα μαζί σας και… τολμήστε το!
Ούτε shopping, ούτε δουλειές, ούτε τίποτα, μόνο βόλτα! Η ψυχική ανάταση που θα νιώσετε, θα υπερνικήσει κάθε μορφή σωματικής κούρασης: η δε αλλαγή σκηνικού που θα έχετε ζήσει με τόσο έντονο τρόπο, θα ισοδυναμεί με μια βδομάδα κανονικών διακοπών! Φανταστείτε ένα power nap στον ξύπνιο…