Οι διατροφικές μας επιλογές, εκτός από τη δική μας υγεία, επηρεάζουν και την υγεία του πλανήτη – πόσο μάλλον όταν διανύουμε περιόδους υπερκατανάλωσης φαγητού, όπως είναι το Πάσχα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό και αυτή την εποχή να στραφούμε σε επιλογές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Δεδομένου ότι η βιώσιμη διατροφή βασίζεται στις αρχές της γνωστής σε όλους μας μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ισορροπημένα διατροφικά μοντέλα, δεν θα δυσκολευτούμε ιδιαίτερα να οργανώσουμε ένα οικολογικό Πάσχα.
Η WWF, θέλοντας να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτές τις γιορτές φιλικές προς το περιβάλλον, ετοίμασε μερικά διατροφικά – και όχι μόνο – tips που αξίζει να δοκιμάσουμε. Η Popaganda συγκέντρωσε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά και σας τα παρουσιάζει:
Προτίμα να βάψεις τα αυγά σου με οικολογικό και ευχάριστο τρόπο. Αντί να χρησιμοποιήσεις χημικές βαφές, μπορείς να δημιουργήσεις δικές σου οικολογικές χρησιμοποιώντας λαχανικά, άνθη και μπαχαρικά. Το όφελος είναι διπλό: Και θα έχεις εξοικονομήσει χρήματα και δεν θα περιέχουν καμία τοξική ουσία τα αυγά που θα τσουγγρίσεις και έπειτα θα φας. Άσε που δεν θα χρειαστεί να τρίβεις τα χέρια σου επί ώρα ώστε να φύγει η κόκκινη βαφή. Οι φίλοι των Συνταγών της Παρέας έχουν αναλυτικές οδηγίες για ‘σένα.
Φτάνοντας στο κεφάλαιο «λαμπάδες», θα αναρωτιέσαι κι εσύ: πόσα και πόσα χρήματα δεν έχεις ξοδέψει με σκοπό να βρεις την πλέον ξεχωριστή ή διάσημη λαμπάδα, για να χαροποιήσεις παιδιά και συγγενείς; Οι διαφημίσεις, τα χρώματα και τα σχέδια μας κατακλύζουν, αλλά μην ξεχνάς ότι αντί μίας λαμπάδας εμπορίου μπορείς να φτιάξεις μία με τα χεράκια σου. Αν πάλι δεν έχεις χρόνο, μπορείς να αγοράσεις πασχαλινές λαμπάδες από οργανισμούς που βοηθούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη, καθώς και το περιβάλλον. Εξήγησε στα παιδιά τον λόγο της επιλογής σου, λέγοντάς τους πως με μία αγορά σαν κι αυτή συμβάλλεις στο έργο τους φέρνοντας χαμόγελα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εδώ μπορείς να βρεις κάποιες επιλογές για πασχαλινές λαμπάδες, χειροποίητες και φιλικές για την τσέπη σου και το περιβάλλον.
Αντί να καταφύγεις στην αγορά έτοιμων πασχαλινών στολιδιών και διακοσμητικών, φτιάξε δικά σου με ξεχασμένα αντικείμενα που μπορείς να αξιοποιήσεις. Τα παιδιά μπορούν να σταθούν υπέροχοι συνεργάτες σε αυτό. Άντλησε ευφάνταστες ιδέες από “DIY” ιστοσελίδες και μεγαλούργησε δημιουργικά.
Εξάσκησε τις μαγειρικές ικανότητες σου με εύκολες, αλλά λαχταριστές ιδέες που μπορείς να πάρεις από την οικογένειά σου ή από γνωστές ομάδες μαγειρικής. Για την προετοιμασία των εδεσμάτων προτίμα τοπικά και εποχικά ελληνικά προϊόντα. Επίσης, προσπάθησε να ψήνεις ταυτόχρονα διάφορα φαγητά στον φούρνο για εξοικονόμηση ενέργειας και μην ξεχνάς ότι αν περισσέψει φαγητό υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αξιοποιήσεις. Είτε φτιάχνοντας μία νέα συνταγή, είτε δίνοντας το σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Διατροφή «φιλική για τον πλανήτη» σημαίνει: Υγιεινές τροφές που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες αντί για ζωικές, ποικιλία στις γεύσεις και παράλληλα όχι στην υπερκατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού. Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να ακολουθήσεις τη μεσογειακή διατροφή και το Πάσχα; Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση μπορείς να βρεις πολλές ωραίες συνταγές, γιατί εκτός από υγιεινά θέλουμε να τρώμε και νόστιμα.
Όσον αφορά την κατανάλωση ψαρικών και θαλασσινών, είναι σημαντικό να μην τρώμε υπομεγέθη ψαρικά, να ελέγχουμε τις ετικέτες τον προϊόντων, να βάζουμε ποικιλία στις γεύσεις, να λέμε όχι στα απειλούμενα είδη, όπως και στα απαγορευμένα. Ο Οδηγός Υπεύθυνης Κατανάλωσης της WWF αναλύει κατατοπιστικά τις παραπάνω παραμέτρους.
Προτού φτάσουμε στο στάδιο να σκεφτούμε τι θα κάνουμε εάν μας περισσέψει φαγητό, το πρώτο βήμα είναι οι αγορές με σύνεση και μέτρο. Είναι προτιμότερο να αγοράσουμε προϊόντα καλής ποιότητας και σε μικρότερη ποσότητα, παρά να καταφύγουμε σε μαζικές αγορές τροφίμων που θα μας περισσέψουν και δεν θα ξέρουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε. Αν ωστόσο μας περισσέψει φαγητό, δεν ξεχνάμε ότι η κατάψυξη είναι ισχυρός σύμμαχός μας. Όσον αφορά τα περισσεύματα, μπορείς εναλλακτικά να τα επαναχρησιμοποιήσεις, μαγειρεύοντάς τα αλλιώς.
Εάν επιθυμείς να προσφέρεις και δεν θέλεις να κρατήσεις το περισσευούμενο φαγητό, μοιράσου το με ανθρώπους που μπορεί να το έχουν ανάγκη, δίνοντας μια ηθική και κοινωνική διάσταση στο πασχαλινό τραπέζι. Επικοινώνησε με το «Μπορούμε» μέσω του οποίου μπορείς πολύ γρήγορα και εύκολα να προσφέρεις τα περισσευούμενα τρόφιμα υπέρ κοινωφελών σκοπών.