Περνάς πολλές περισσότερες ώρες περιμένοντας στην ουρά ενός ATM απ’ ότι είχες ποτέ φανταστεί; Είναι πολλές εκείνες οι φορές που έχεις κοιτάξει με απογοήτευση την οθόνη που αναγράφει «Η συναλλαγή που επιλέξατε ακυρώθηκε» ή «Προτεινόμενο ποσό 50 ευρώ, πληκτρολογήστε το νέο ποσό που θέλετε»; Έχεις πιει μια μπύρα παραπάνω στην υγειά των πολυπόθητων εικοσάευρων που κοντεύεις να λησμονήσεις το πως μοιάζουν; Αν έστω σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις η απάντηση είναι ένα ηχηρό ΝΑΙ, μια ομάδα νέων προγραμματιστών δίνει μαθήματα καινοτομίας και ταχύτατης προσαρμοστικότητας, τείνοντας χείρα βοηθείας με τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για κινητά με τίτλο «Βρες ΑΤΜ».
Όπως εξηγεί ο ένας από τους τρεις ιθύνοντες νόες του άκρως επίκαιρου app που κυκλοφόρησε στις 8 Ιουλίου, Δημήτρης Χατζηελευθερίου, τόσο εκείνος όσο και οι Χάρης Σπέντζας και Χρήστος Κρητικός αναγκάστηκαν μέσα στην προηγούμενη – κρίσιμη για τη χώρα – εβδομάδα να αναζητήσουν μια τράπεζα προκειμένου να τραβήξουν λεφτά. Όπως όλοι μας. Επιστρέφοντας στο κοινό τους γραφείο αποφάσισαν να εξυπηρετήσουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και όλους όσοι έχουν ξοδέψει αρκετή ώρα εν αναμονή μιας ανάληψης, φεύγοντας ορισμένες φορές ακόμα κι εντελώς άπρακτοι. «Η ιδέα προέκυψε μόλις ξεκίνησαν τα capital controls και οι ουρές μπροστά από τις τράπεζες. Σκεφτήκαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια απλή κι εύχρηστη εφαρμογή γι’ αυτές τις συνθήκες. Παρότι εμείς αναλάβαμε την καταχώρηση όλων των τραπεζών, η εφαρμογή στηρίζεται στη βοήθεια του κάθε χρήστη ξεχωριστά, καθώς όταν εξυπηρετηθεί από ένα ΑΤΜ ενημερώνει ο ίδιος αν βρήκε εικοσάευρα, πενηντάευρα ή αν η τράπεζα έχει ξεμείνει από μετρητά. Το ”Βρες ΑΤΜ” παρέχεται δωρεάν, αφού θα ήταν κάπως παράλογο να χρεώνουμε μια τέτοιου είδους εφαρμογή».
Το συγκεκριμένο app υποστηρίζεται από λογισμικό Android, δεν είναι διαθέσιμο για Windows phones και αναμένεται η έγκριση της Apple για το iOS. Σε οποιοδήποτε λοιπόν σημείο κι αν βρίσκεσαι ανά την επικράτεια, η εφαρμογή εντοπίζει το κοντινότερο σε σένα ΑΤΜ. Παράλληλα, σου δίνει τη δυνατότητα να φιλτράρεις τις επιλογές σου έτσι ώστε να εμφανίζονται στον χάρτη σου μόνο οι τράπεζες που σε ενδιαφέρουν. «Δεν θεωρούμε πως δημιουργήσαμε ένα start – up, απλώς φτιάξαμε κάτι που θα βοηθούσε τον κόσμο που περιμένει έξω από τις τράπεζες, όπως εμείς. Μας πέρασε από το μυαλό να δώσουμε τη δυνατότητα στους χρήστες προκειμένου να σχολιάζουν το αν έχουν μπροστά τους ουρά ή όχι, ωστόσο μπορεί να προκύψει σε επόμενα updates μας. Γνωρίζουμε φυσικά πως αν τα capital controls σταματήσουν η εφαρμογή μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της, ωστόσο δεν σκοπεύουμε να την κατεβάσουμε, όποια και αν είναι η απόφαση που θα ληφθεί. Ας ελπίσουμε πως θα είναι η καλύτερη δυνατή για όλους».