Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΥΓΕΙΑ

Βασικός οδηγός επιβίωσης για ανέμελες διακοπές

Οι μέρες που περιμέναμε όλο το χρόνο έχουν φτάσει. Ας μην αφήσουμε τα συνηθισμένα, καλοκαιρινά προβλήματα υγείας να μας τις χαλάσουν.

Εγκαύματα, τσιμπήματα, συνηθισμένες λοιμώξεις και δηλητηριάσεις συχνά μας χαλούν τη χαλάρωση και τη διασκέδασή μας στις διακοπές.

Η Popaganda, με τη βοήθεια του οικογενειακού γιατρού και αναπληρωτή αρχιάτρου του ΕΔΟΕΑΠ, Ευάγγελου Φραγκούλη, καταγράφει μια λίστα με τις βασικές οδηγίες προφύλαξης από συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας που μας αφορούν όλους, με σκοπό οι διακοπές να παραμείνουν ανέμελες.

Η κακή πλευρά του ήλιου

Η θερμοπληξία αποτελεί μια σοβαρή μορφή υπερθερμίας, κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 40°C. Σε συνθήκες καύσωνα, υψηλής υγρασίας ή κατά την έντονη σωματική άσκηση, το ανθρώπινο σώμα είναι δυνατόν να απορροφά περισσότερη θερμότητα σε σχέση με αυτή που μπορεί να εκπέμψει, με συνέπεια τη θερμοπληξία. Αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Για να αποφύγουμε την υπεθερμία, σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη:

  • Επιλέγουμε να παραμείνουμε σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους.
  • Κάνουμε συχνά δροσερά ντους.
  • Επιλέγουμε άνετα, ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ή λινά ρούχα, που αφήνουν τον ιδρώτα να εξατμιστεί.
  • Δεν περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Διατηρούμαστε ενυδατωμένοι, πίνοντας άφθονα δροσερά υγρά. Επιλέγουμε υγρά χωρίς αλκοόλ, ζάχαρη ή καφεΐνη.
  • Προτιμούμε ελαφρά γεύματα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα.
  • Μένουμε ενημερωμένοι για τυχόν επερχόμενο καύσωνα και αναβάλλουμε ή περιορίζουμε τις μετακινήσεις τις ημέρες που ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο.
  • Αποφεύγουμε τη σωματική άσκηση υπό υψηλές θερμοκρασίες. Προγραμματίζουμε την άσκησή μας νωρίς το πρωί ή το βράδυ και, αν είναι δυνατόν, υπό σκιά.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι, επίσης, συνηθισμένο. Η προστασία του δέρματος από τον ήλιο πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη καθώς, εκτός από την ταλαιπωρία ενός “καψίματος”, μας θωρακίζει και από τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος. Πώς προφυλασσόμαστε;

  • Αναζητούμε την σκιά και αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες που ο ήλιος καίει, δηλαδή 11.00-16.00.
  • Προτιμούμε άνετα, βαμβακερά ρούχα, που καλύπτουν χέρια και πόδια.
  • Φοράμε καπέλο με πλατύ γείσο, που προστατεύει κεφάλι και λαιμό, καθώς και γυαλιά ηλίου με ποιοτικούς φακούς και προστασία τουλάχιστον 99% έναντι της UVA και UVB ακτινοβολίας.
  • Εφαρμόζουμε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας – SPF τουλάχιστον 30 – και ανανεώνουμε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και αφού κολυμπήσουμε ή ιδρώσουμε.

Οι “απρόσκλητοι επισκέπτες”

Κουνούπια, μέλισσες και σφήκες είναι ανεπιθύμητη.. παρέα, συχνά παρούσα στις διακοπές στη φύση. «Ένα δήγμα εντόμου είναι δυνατόν να είναι επώδυνο και να συνοδεύεται από κνησμό για ημέρες. Συνήθως είναι αθώο, ενώ σπανίως προκαλεί απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Πέρα από τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις, τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι δυνατόν να μεταδώσουν νοσήματα, με σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα μας τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αν γνωρίζετε πως είστε σοβαρά αλλεργικός σε τσιμπήματα εντόμων, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια ένεση αδρεναλίνης η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά στο δέρμα και στα ρούχα (DEET, IR3535, πικαριδίνη, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου κλπ) και φορέστε μακρυμάνικα πουκάμισα και μακριά παντελόνια για να αποφύγετε τα τσιμπήματα. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε παράλληλα αντηλιακό και εντομοαπωθητικό, εφαρμόστε πρώτα το αντηλιακό», συμβουλεύει ο κ. Φραγκούλης.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι ιδιαίτερα συχνές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες διευκολύνουν την ανάπτυξη των υπεύθυνων τροφιμογενών βακτηρίων. Είναι σημαντικό να τηρούμε κάποια απλά μέτρα που μπορούμε για την πρόληψη τους.

Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και ιδιαίτερα:

  • μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας μωρού, την επαφή με κατοικίδια,
  • πριν από την προετοιμασία του φαγητού καθώς και
  • αμέσως μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή άλλου κρέατος, πριν από την επαφή με οτιδήποτε άλλο στο χώρο της κουζίνας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κάμπινγκ, όταν οι κατασκηνωτές παρασκευάζουν μόνοι τους το φαγητό τους.

Μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές που μας δίνει ο ειδικός είναι:

  • Πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό τα ωμά φρούτα και λαχανικά και απομακρύνουμε τα εξωτερικά φύλλα από λαχανικά όπως τα μαρούλια και τα λάχανα.
  • Σε εστιατόρια και ταβέρνες αποφεύγουμε την κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένου κρέατος, αυγών ή τροφίμων που περιέχουν ζωικά προϊόντα.
  • Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και γι’ αυτό θα πρέπει να τοποθετούμε στο ψυγείο τα υπολείμματα τροφίμων που δεν πρόκειται να καταναλωθούν μέσα στις επόμενες 1-2 ώρες. Αν μείνουν για περισσότερες από 4 ώρες εκτός ψυγείου και σε υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να πετιούνται.

Οι γυναικείες κολπίτιδες

Οι γυναίκες συχνά το καλοκαίρι ταλαιπωρούνται από κολπίτιδες. «Οι μύκητες αρέσκονται στη ζέστη και στην υγρασία. Όταν η γυναίκα παραμένει με βρεγμένο μαγιό μετά το κολύμπι, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητιασικής κολπίτιδας. Τα συμπτώματα είναι φαγούρα και ‘κάψιμο’ στον κόλπο, που συνοδεύεται από κολπική έκκριση σαν τυρί cottage», εξηγεί ο οικογενειακός γιατρός. «Για προφύλαξη από τις κολπίτιδες ο βασικός κανόνας είναι: Δε μένουμε με βρεγμένο μαγιό. Παράλληλα, φοράμε άνετα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να αναπνέει, παραμένοντας στεγνή».

Το “αυτί του κολυμβητή”

Μια άλλη πάθηση που συχνά μπαίνει εμπόδιο στη θερινή ραστώνη και είναι συνυφασμένη με τις βουτιές σε θάλασσα και πισίνα, είναι η εξωτερική ωτίτιδα ή “αυτί του κολυμβητή” όπως λέγεται. «Προκαλείται όταν νερό εισέρχεται στον ακουστικό πόρο και παγιδεύεται από το κερί του αυτιού. Συνοδεύεται από ελάττωση της ακοής, φαγούρα, οξύ πόνο, έκκριση υγρού από το αυτί, ακόμα και πυρετό. Όταν βγαίνετε από το νερό διατηρείτε τα αυτιά σας στεγνά. Γείρετε το κεφάλι στο πλάι και χρησιμοποιήστε την πετσέτα σας για να απορροφήσει την υγρασία. Μην τα καθαρίζετε με μπατονέτες. Αυτές αποδεδειγμένα τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις», συστήνει ο κ. Φραγκούλης.

Και μην ξεχνάμε τον Covid-19!

Από πέρυσι στις καλοκαιρινές απειλές έχει προστεθεί και ο κορωνοϊός. Ο πλήρης εμβολιασμός πριν την εξόρμηση στα νησιά είναι η ισχυρή σύσταση των ειδικών, ειδικά με δεδομένη την έντονη κυκλοφορία του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Η δημιουργία της κοινωνικής “φούσκας” και στη διάρκεια των διακοπών, η όσο γίνεται αποφυγή του συνωστισμού, η καθολική χρήση της μάσκας σε συνθήκες συγχρωτισμού και ο συχνός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος με self test περιλαμβάνονται στον “οδηγό επιβίωσης” από τον Covid-19. Πολύ σημαντικό, ειδικά για τους νεότερους, η επιστροφή από το νησί να συνοδεύεται από ολιγοήμερη αποχή από κοινωνικές συναναστροφές και συναντήσεις με την οικογένεια, ειδικά εάν τα μέλη της είναι ηλικιωμένα ή ευάλωτα.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.