Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Τι θα κάνατε αν βλέπατε ένα USB stick να εξέχει απ’ τον τοίχο;

Κι εκεί που περιμένετε τον Τάκη που για άλλη μια φορά σας έστησε, βλέπετε κάτι να εξέχει απ’ τον τοίχο. Πλησιάζετε και βλέπετε κάτι που μοιάζει με… USB stick! Λοιπόν; Συνδέεστε…;

Όχι αγαπητοί μας, οι τίτλος του κειμένου που διαβάζετε ούτε έχει μεταφορική σημασία, ούτε αφορά κάποια υποθετική περίπτωση. Μιλάμε για κάτι που όχι απλά συμβαίνει αλλά έχει και όνομα: Dead Drops! Πρόκειται για ένα πρότζεκτ του Γερμανού καλλιτέχνη Άραμ Μπάρτχολ που μάλιστα χρονολογείται από το 2010. Τι έκανε ο τύπος; Άρχισε να «εγκαθιστά» USB sticks σε τοίχους, μάντρες και ντουβάρια της Νέας Υόρκης, χτίζοντάς τα μέσα τους! Ο στόχος του απλός και ξεκάθαρος: ήθελε απλώς να ενθαρρύνει τον κόσμο να μοιραστεί τα αρχεία του με ξένους!

Το κόνσεπτ στο οποίο βασίζεται το πρότζεκτ του Μπάρτχολ δεν είναι καινούριο, ούτε εμφανίστηκε χάρη στον Γερμανό καλλιτέχνη. Λέγεται geocaching” και προϋπήρχε του Dead Drops. Είναι γνωστό για την πλήρη ανωνυμία που παρέχει καθώς επίσης και για το στοιχείο της έκπληξης, μιας που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι υπάρχει αποθηκευμένο στο USB που έχει μπροστά του. Βέβαια ο… πριμιτίφ χαρακτήρας του, το καθιστά μία επιλογή peer-to-peer με ρίσκο αφού τα USB sticks είναι εκτεθειμένα στα διάφορα καιρικά φαινόμενα ενώ ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ξηλώσει ένα απ’ αυτά και να σηκωθεί να φύγει ή, ακόμα χειρότερα, να εγκαταστήσει μέσα του κακόβουλο λογισμικό (malware) με στόχο να προσβάλλει όσους συνδεθούν σε αυτό στο μέλλον.

original

Εν πάση περιπτώσει, ας μη σκεφτόμαστε αρνητικά. Το Dead Drops εξ άλλου έχει φιλοξενηθεί μέχρι και στο MoMA, το Mουσείο Mοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της έκθεσης Talk To Me! Με μια βόλτα στη σελίδα του πρότζεκτ μάλιστα, θα δει κάποιος ότι τα USB sticks του είναι «φυτεμένα» και σε ελληνικούς τοίχους: τρία στην Αθήνα (4, 4, και 32 GB) και ένα στα Χανιά! Αν μάλιστα το όλο “thing” σας κίνησε την περιέργεια και θα θέλατε να εγκαταστήσετε και στη γειτονιά σας ένα “Dead Drop point”, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το σχετικό “how to” και να στρωθείτε στη δουλειά!

Αν μη τι άλλο, το πρότζεκτ έχει ενδιαφέρον: απ’ τη μία μιλάμε για πληροφορία πραγματικά embedded (pun intended) μέσα στην πόλη και από την άλλη ο καθένας μας χάρη σ’ αυτό έχει την ευκαιρία να «τσιμεντώσει» ό,τι του κάνει κέφι! Πρόκειται πάντως για κάτι που με τα χρόνια έχει βρει τον τρόπο να γίνει “viral” αφού σε παγκόσμια κλίμακα αριθμούνται περί τα 1.651 «χτισμένα» USB sticks με τη συνολική τους χωρητικότητα να ανέρχεται στα 12.117 GB! Λοιπόν, τι λέτε; Μέσα;

http://youtu.be/hwohadcUv4A

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.