Just the Facts 

Ανήμερα της ανακήρυξης της Αθήνας, ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018», η νεοσυσταθείσα Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ), με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση -και χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστήριο- έδινε τελεσίγραφο 48 ωρών στους παρόχους πρόσβασης Διαδικτυακών υπηρεσιών, να διακόψουν την πρόσβαση σε μια λίστα από torrent sites και sites διαμοιρασμού υποτίτλων.

Με την απόφασή της, την πρώτη που εφαρμόζεται στην χώρα μας, η επιτροπή διατάσσει τις εταιρείες παροχής Ίντερνετ (ISPs), υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων (850 ευρώ) να τερματίσουν την πρόσβαση σε 38 torrentάδικα και υποτιτλάδικα site, -μεταξύ των οποίων και 4 που παραπέμπουν στο Piratebay.  Να σημειωθεί ότι τη λίστα με τα sites, συνέταξε μετά από συνέλευση που πραγματοποιηθηκε την περασμένη άνοιξη, η Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ).

Όπως αναφέρει το lawspot.gr«Σύμφωνα με την Επιτροπή, με τη λειτουργία των εν λόγω ιστότοπων παραβιάζονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε μεγάλη κλίμακα, καθώς η προσβολή αφορά πληθώρα έργων ενώ συντελείται επί σειρά ετών, μέσω των ίδιων ιστότοπων».

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος που χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΔΠΠΙ «επικίνδυνη για τη Δημοκρατία» επισημαίνει ότι «η επιτροπή αυτή έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει άμεσα την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα με το πρόσχημα της παραβίασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας αρκεί να το θελήσει και χωρίς να λογοδοτεί πουθενά».

 

Και τώρα, τι; 

Θεωρητικά, mainstream torrents και subs, τέλος.

Όμως επειδή Google is your friend, ένα απλό ψάξιμο για το πώς παρακάμπτεται το ISP blocking, καθιστά την παραπάνω πρόταση ένα ακόμα καταστροφολογικό στερεότυπο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το έγκυρο παρατηρητήριο torrentfreak μπαίνει σε μια μακρά λίστα 20 και πλέον χωρών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, στις οποίες οι πάροχοι υπηρεσιών Internet απαγορεύουν την πρόσβαση σε sites διαμοιρασμού αρχείων torrent και υποτίτλων.  

Παρόλα αυτά, μιλάμε για το Internet, παιδιά.

Και το Internet, όσο και να προσπαθείς να το περιορίσεις, θα βρει τρόπο να ξεγλιστρίσει είτε μέσω κλώνων και forks, είτε από παραθυράκια.

Ένα από αυτά τα «παραθυράκια» φωτογραφίζει η ίδια η ανακοίνωση της ΕΔΠΠΙ, αφού η απαγόρευση πρόσβασης αφορά μόνο στα sites διαμοιρασμού torrents και εξαιρεί ρητώς προσβολές που τελούνται από τελικούς χρήστες με downloading, streaming [βλ. NETFLIX] και μέσω peer to peer.

Παρόλα αυτά μην αρχίσετε να ψάχνετε στο σκονισμένο laptop 15ετίας, το emule. Καλύτερα να ξεσκονίσετε τη λίστα με τα streaming apps για desktop ή mobile και να επενδύσετε σε ένα ισχυρό VPN (Virtual Private Network) όπου θα επιτρέπει την κρυπτογραφημένη πρόσβαση στα «απαγορευμένα» sites από χώρες όπου δεν έχει επιβληθεί κάποιος περιορισμός παρακάμπτοντας γεωγραφίες και φράγματα. Είπαμε, μιλάμε για το διαδίκτυο.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και την λύση των proxy servers (υπενθυμίζω η Google είναι φίλος μας), σε περίπτωση που κάποιος ανήκει στην κατηγορία χρηστών που κρατάει ψηλά την σημαία skull and bones και φωνάζει «ραντεβού στα τορεντάδικα».

Το νου σας, και καλό binge-watching.