pc-sales-to-continue-declining-despite-windows-10-push-509055-2

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Gartner και IDC, οι πωλήσεις υπολογιστών ανήλθαν για το 2016 κάπου μεταξύ 260 και 270 εκατ. τεμαχίων, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο για το 2015 κατά 5,7-6,2% -η κάθε εταιρεία δίνει τη δική της εκδοχή. Τα νέα αυτά θα ήταν ούτως ή άλλως ανησυχητικά, ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο χρόνο που οι πωλήσεις υπολογιστών παρουσιάζουν πτώση συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο, μεγεθύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Η αγορά των υπολογιστών βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση και τίποτα δεν δείχνει ότι θα φτάσει στο εγγύς μέλλον τα νούμερα του 2011: οι 365 εκατ. πωλήσεις που είχαν καταγραφεί τότε, μοιάζουν με σενάριο εξωπραγματικό σήμερα.

Ο κόσμος δεν αγοράζει πια υπολογιστές, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που το έκανε κάποτε. Αν όμως τα desktops έδωσαν τη θέση τους στα laptops, αυτά ποια τα διαδέχθηκαν; Για να πάψουν οι καταναλωτές να προτιμούν τα PC, πάει να πει ότι βρήκαν άλλον τρόπο για να καλύπτουν τις ανάγκες που τους ικανοποιούσαν αυτά. Με μια πρώτη σκέψη, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι το χαμένο μερίδιο των υπολογιστών έχει περάσει στα tablets. Εξ άλλου αυτά δεν αποτελούν τη φυσική εξέλιξη των laptops –ιδίως από τη στιγμή που η αγορά κατακλύστηκε από οικονομικά προσιτά υβριδικά μοντέλα; Κι όμως, τα tablets σαν αγορά θεωρούνται ξεγραμμένα: η ελεύθερη πτώση που σημείωσαν πέρυσι, οδήγησαν την ίδια τη βιομηχανία τεχνολογίας να άρει την εμπιστοσύνη της σε αυτά –θα το δείτε ποικιλοτρόπως φέτος.

USA, New Jersey, Jersey City, Man using tablet pc, laptop and smartphone

Αν όμως το καταναλωτικό κοινό δεν αγοράζει ούτε υπολογιστές, ούτε tablets, και με τον κόσμο γύρω μας να εξακολουθεί να ψηφιοποιείται με γοργούς ρυθμούς, με τι ακριβώς τα έχει αντικαταστήσει; Διά της εις άτοπον απαγωγής λοιπόν καταλήγουμε στα smartphones –ε, δεν μας έμεινε και κάτι άλλο. Σκεφτείτε το λίγο λογικά: με οθόνες που πλέον δεν το ‘χουν σε τίποτα να ξεπεράσουν τις 5”, πολυπύρηνους επεξεργαστές, άπλετη RAM και φιλικό περιβάλλον χρήστη, είναι σε θέση να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές ανάγκες, online και offline του casual χρήστη. Μπορεί να μην προσφέρουν την άνεση των υπολογιστών, την καλύπτουν όμως με τη φορητότητα και το συγκεντρωτικό τους προφίλ –ποιος δεν θέλει να καταφεύγει για κάθε του «πρόβλημα» σε μία συσκευή όλη κι όλη;

29906170001_5241451417001_5241451056001-vs

Γυρισμός για τους υπολογιστές δεν υπάρχει. Οι αναλυτές διαβλέπουν προοπτικές ανάπτυξης για συγκεκριμένες υποκατηγορίες της αγοράς (business λύσεις, gaming laptops κ.α.) όμως το γενικό πρόσημο δύσκολα δεν θα είναι και πάλι αρνητικό και φέτος και του χρόνου και κάθε χρόνο έπειτα. Μέχρι να φτάσει η στιγμή που οι υπολογιστές με τη μορφή που τους γνωρίζουμε σήμερα θα αποτελούν μουσειακά κομμάτια βέβαια έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, ωστόσο το ζητούμενο για την αγορά τους είναι να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται το «μοιραίο». Εδώ είναι που έρχονται τα μοναδικά, ίσως, θετικά νέα που την αφορούν, αφού την επόμενη διετία η πτώση προβλέπεται να είναι υπαρκτή μεν, περιορισμένη δε.

Τα πράγματα και οι καταστάσεις στην τεχνολογία αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς κι όμως οι υπολογιστές παραμένουν παρόντες εδώ και τόσες δεκαετίες. Η ώρα που όμως θα μετατραπούν στους… δεινόσαυρούς της, πλησιάζει.