steam-trash

Το Steam, η πλατφόρμα της Valve, έχει γίνει πλέον συνώνυμη του PC gaming. Πρόκειται για το δίκτυο, μέσα από το οποίο ενεργοποιείται και τρέχει η πλειοψηφία των παιχνιδιών στους υπολογιστές. Ο Γκέιμπ Νιούελ, εμπνευστής του Steam, και η παρέα του έχουν καταφέρει μέσα από το δημιούργημά τους να «κονσολοποιήσουν» την εμπειρία του gaming στα PC αφού αυτό αναλαμβάνει να φροντίσει ολόκληρη την εμπειρία τους: από την αγορά των παιχνιδιών (μιλάμε για ψηφιακή διανομή, “downloadable” εκδόσεις δηλαδή) μέχρι την ενημέρωσή τους όπως επίσης και των οδηγών (drivers) της κάρτας γραφικών του συστήματος με νέες εκδόσεις.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Steam πολλές και διάφορες. Από το wallet στο οποίο μπορείτε να έχετε ψηφιακά χρήματα (“funds” από κάρτες, λογαριασμούς, PayPal κ.α.) και τα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε άλλους χρήστες (σαν να τους αγοράζατε κανονικά παιχνίδια) μέχρι το SteamVR, το Big Picture και το Steam Backup για το οποίο και θα μιλήσουμε σήμερα.

2016-1-8-mesa-1

Τι κάνει το Steam Backup ακριβώς;

Τα παιχνίδια που έχετε ενεργοποιήσει στον λογαριασμό σας στο Steam, είναι διαθέσιμα για «κατέβασμα» ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε όποιον υπολογιστή κι αν βρίσκεστε. Το πρόβλημα εδώ βέβαια είναι ότι μιλάμε για gigabytes, πολλά gigabytes: το Mafia III ας πούμε που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες ξεπερνά τα 40 GB και λίγο-πολύ κάπως έτσι έχουν τα πράγματα για όλα τα σύγχρονα “blockbusters”. Αν και θεωρητικά αυτό θα έπρεπε να σας λύνει τα χέρια, έχετε αναλογιστεί τι γίνεται σε περίπτωση που η σύνδεσή σας σέρνεται δεν είναι και από τις πιο γρήγορες ή αν πρέπει για κάποιον λόγο (π.χ. format) να κατεβάσετε ξανά ολόκληρη την ψηφιακή σας βιβλιοθήκη στον σκληρό σας δίσκο;

Για λόγους σαν και τους προαναφερθέντες λοιπόν, υπάρχει το Steam Backup το οποίο σας επιτρέπει να κρατάτε αντίγραφα όλων των αρχείων που χρειάζονται τα παιχνίδια σας για να τρέξουν μέσω Steam (μοναδικές εξαιρέσεις κάποιοι free-to-play και MMO τίτλοι). Το μόνο που χρειάζεστε είναι ελεύθερος χώρος σε κάποιον δίσκο έτσι ώστε να σώσετε εκεί τα αρχεία αυτά προκειμένου αργότερα να τα περάσετε εκ νέου στο σύστημά σας (ουσιαστικά δεν μιλάμε για τίποτα παραπάνω από ένα απλό export/import). Όσο για το πώς θα γίνει αυτό, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι απλούστερα.

2016-1-8-mesa-2

Πώς γίνεται η δουλειά;

Από τη βιβλιοθήκη σας (Library) θα κάνετε δεξί «κλικ» σε κάποιο παιχνίδι και θα επιλέξετε το Backup game files”. Στο μενού που εμφανίζεται, διαλέξτε όλα τα παιχνίδια για τα οποία θέλετε να κρατήσετε αντίγραφα, ορίστε τον φάκελο που θα αποθηκευτούν αυτά, δώστε του ένα όνομα, καθορίστε και το μέγεθός του (χρήσιμο αν σκοπεύετε να κάνετε το backup σας σε CD/DVD/Blu-ray) και αυτό ήταν όλο! Τo Steam θα αναλάβει τα υπόλοιπα και μόλις τελειώσει, θα μπορείτε και επίσημα να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Για να επαναφέρετε τώρα το backup σας, θα ανοίξετε τo Steam, θα πατήσετε στο Steam” στο μενού πάνω αριστερά και θα επιλέξετε το Backup and restore games…”. Κατόπιν θα διαλέξετε το Restore a previous backup”, θα βρείτε το αντίγραφο που θέλετε στο σύστημά σας και είστε έτοιμοι! Η ίδια η πλατφόρμα θα κανονίσει την εγκατάσταση των παιχνιδιών σας και εσείς θα γλιτώσετε ατελείωτες ώρες κατεβάσματος! Σημειώστε ότι η διαδικασία αυτή θα φροντίσει για τα αρχεία εγκατάστασης των παιχνιδιών σας και όχι τα saves σας, αφού τα τελευταία θα πρέπει να τα βρείτε και να τα αποθηκεύσετε οι ίδιοι (περισσότερες οδηγίες εδώ).