Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Στον αστερισμό του bitcoin

Μπορεί το νόμισμα του διαδικτύου ν'αποτελέσει μια εναλλακτική λύση συναλλαγών;
bitcoindanmark

Τι είναι το bitcoin, το νόμισμα του διαδικτύου;

Όσο καλά ενημερωμένοι κι αν είναι κάποιοι για τις τάσεις του δολαρίου, την ισχύ που έχει το ρούβλι ή το πόσο επηρεάζει τον πλανήτη η πορεία του γιεν, δεν ισχύει το ίδιο και με το bitcoin, το περίφημο νόμισμα του ίντερνετ! Όχι, δεν είναι ούτε φανταστικό, ούτε μηδενικής αξίας. Από την άλλη όμως δεν θα το βρείτε σε τράπεζες ή e-shops. Είναι μεγάλη ιστορία. Έχετε λίγο χρόνο;

Πώς παράγονται τα bitcoins;

Κατά κάποιους το bitcoin είναι ένα πρόγραμμα, κατά άλλους ένα νόμισμα. Η αλήθεια, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκεται κάπου στη μέση: το Bitcoin είναι ένα online σύστημα πληρωμών, μια ψηφιακή νομισματική μονάδα και παράλληλα το πρώτο κρυπτονόμισμα. Είναι τελείως αποκεντροποιημένο υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός σέρβερ που να παράγει και να αποθηκεύει bitcoins, τη νομισματική μονάδα του συστήματος. Ο αλγόριθμος πάνω στον οποίο βασίζεται το όλο σύστημα, παράγει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα νέα blocks, νέα bitcoins δηλαδή. Για να διεκδικήσουμε κάποια εξ’ αυτών, πρέπει να βάλουμε τον υπολογιστή μας να εκτελέσει διάφορες πολύπλοκες πράξεις, καταναλώνοντας επεξεργαστική ισχύ κι αν αυτό ακούγεται «παιχνιδάκι», μόνο έτσι δεν είναι: υπολογίστε πως αν διαθέτετε ένα σύστημα σωστό «τέρας» επιδόσεων, θα χρειαστεί να δουλεύει ασταμάτητα 24/7 για μήνες για να σας αποφέρει 1 bitcoin κι αυτό ΑΝ!

Τα bitcoins προβλέπεται να συνεχίσουν να παράγονται μέχρι και το έτος 2140 το αργότερο και ο αριθμός τους θα είναι αυστηρά 21 εκατ.! Όσο περνά ο καιρός και παράγονται ολοένα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα, η παραγωγή καινούριων, το λεγόμενο “mining” γίνεται ακόμα πιο δύσκολο καθώς ο ρυθμός παραγωγής πέφτει την ώρα που αυξάνονται οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, κάτι που κάνει τα bitcoins ακόμα πιο σπάνια. Αν και τα πρώτα χρόνια του bitcoin αρκετοί ήταν εκείνοι που ασχολούνταν μόνο τους με το mining, πλέον η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω ομάδων και κοινοπραξιών που ενώνουν τη δύναμη πολλαπλών μηχανημάτων ώστε να έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες παραγωγής bitcoins σε ένα φυσιολογικό χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια αν «γλυκαθήκατε» διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, μην το σκεφτείτε καν να ξεκινήσετε έτσι, αέρα-πατέρα το mining: αναζητήστε κάποια κοινότητα “miners”, γίνετε μέλος της και κάντε δουλειά μέσω εκείνης. Εφ’ όσον όμως δεν είχατε σχέση με το άθλημα μέχρι και τώρα, μην τρέφετε φρούδες ελπίδες πλουτισμού.

Τουλάχιστον όσο περνούν τα χρόνια, το bitcoin γίνεται δεκτό σε ολοένα και περισσότερα καταστήματα παγκοσμίως. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε νομίσματα, φροντίστε απλά να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας όταν η ισοτιμία του θα ‘ναι σε καλά επίπεδα.

Τουλάχιστον όσο περνούν τα χρόνια, το bitcoin γίνεται δεκτό σε ολοένα και περισσότερα καταστήματα παγκοσμίως. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε νομίσματα, φροντίστε απλά να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας όταν η ισοτιμία του θα ‘ναι σε καλά επίπεδα.

Πώς ξοδεύονται τα bitcoins;

Ωραία λοιπόν: το PC μας «έλιωσε» για μερόνυχτα ολάκερα και κατάφερε να παράγει μια χούφτα bitcoins. Μια χούφτα βεβαίως που εμείς δεν βλέπουμε, μιας που δεν υπάρχει κάτι απτό –τα bitcoins τοποθετούνται σε πορτοφόλια, όχι δερμάτινα ή συνθετικά αλλά ψηφιακά καθώς υπάρχουν ειδικά προγράμματα ή και συσκευές ακόμα για αυτή ακριβώς τη δουλειά. Τι θα τα κάνουμε όμως τα bitcoins μας; Για να μην τα πάρουμε μαζί μας, η λογική λέει είτε να τα ξοδέψουμε, είτε να τα ανταλλάξουμε.

Το πρώτο είναι απλό και γίνεται όπως θα κάναμε με τα ευρώ, τα δολάρια, τις λίρες ή εν πάση περιπτώσει όποιο άλλο νόμισμα έπεφτε στα χέρια μας. Η μόνη διαφορά είναι στα καταστήματα που δέχονται bitcoin για τις αγορές σας: είναι πολλά αλλά δεν είναι κι όλα. Από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα είναι το Amazon, η Victoria’s Secret, το WordPress, τα Subway, η Zynga, η Tesla, η Virgil Galactic και βέβαια κάθε εναλλακτικό site του διαδικτύου όπως τα Reddit, 4Chan και Pirate Bay.

Τα bitcoins προβλέπεται να συνεχίσουν να παράγονται μέχρι και το έτος 2140 το αργότερο και ο αριθμός τους θα είναι αυστηρά 21 εκατ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταλλαγή των bitcoins, το σύστημα λειτουργεί όπως ακριβώς το συνάλλαγμα: υπάρχει μια ισοτιμία που ανεβοκατεβαίνει ανάλογα τις τάσεις, την προσφορά και τη ζήτηση του νομίσματος και that’s all: το timing όπως φαντάζεστε παίζει τεράστιο ρόλο στο κατά πόσο μια αγοραπωλησία θα σας αποφέρει κέρδος. Αυτή τη στιγμή π.χ. το 1 bitcoin (XBT) αντιστοιχεί σε περίπου 266€ ή $282. Προς τα τέλη του 2013, φανταστείτε ότι η ισοτιμία έφτασε τα $979,45, οπότε όπως καταλαβαίνετε, το bitcoin μεταξύ άλλων μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ αποδοτική, υπό προϋποθέσεις, επένδυση.

To Mt. Gox, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια bitcoin παγκοσμίως, κήρυξε πτώχευση πέρυσι τον Φεβρουάριο. Δημοσιεύματα ήθελαν περί τα 744.000 bitcoins να έχουν «κάνει φτερά» και βέβαια εκείνοι που την πλήρωσαν ήταν οι επενδυτές που δεν πήραν φράγκο.

To Mt. Gox, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια bitcoin παγκοσμίως, κήρυξε πτώχευση πέρυσι τον Φεβρουάριο. Δημοσιεύματα ήθελαν περί τα 744.000 bitcoins να έχουν «κάνει φτερά» και βέβαια εκείνοι που την πλήρωσαν ήταν οι επενδυτές που δεν πήραν φράγκο.

Εμένα πού με επηρεάζει αυτό;

Αν το παρόν άρθρο αποτελεί την πρώτη σας επαφή με το bitcoin, τότε κατά πάσα πιθανότητα πουθενά. Το bitcoin αποτελεί το γνωστότερο αλλά όχι το μόνο κρυπτονόμισμα, όμως παρά τις όποιες διαφορές του με τα υπόλοιπα, υπάρχει κάτι κοινό: η δυσκολία στην παραγωγή τους. Η ιστορία του bitcoin, αν κανείς τη μελετήσει σε βάθος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα διδακτική κι ας μην υπάρχει πρόθεση αγοράς ή επένδυσης. Ιδιαίτερα η περίοδος μεταξύ των τελών του ’13 και των αρχών του ’14, όταν και έσκασε η «φούσκα» του bitcoin με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τη συνέχεια (το 2014 άνοιξε στα $817 και έκλεισε στα $302) μπορεί να μας μάθει πολλά. Ιδιαίτερα εν μέσω των δύσκολων εποχών που διανύουμε. Διότι ένα νόμισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από εμπιστοσύνη και όπως η οικονομία συνεχίζει να μας διδάσκει, η εμπιστοσύνη πληρώνεται αλλά αποδίδει.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.