facebook

Για κάθε χρήστη του Facebook αντιστοιχεί ένα ID number. Αυτό δημιουργείται αυτόματα με το που ο νέος χρήστης πατήσει το join. Τα πρώτα εκατομμύρια αφορούσαν φοιτητές πανεπιστημίων, αφού το Facebook φτιάχτηκε αρχικά για την μεταξύ τους επικοινωνία. Οι αριθμοί από το 0-99999 δόθηκαν στο Harvard, οι 100000-199999 στο Columbia, ενώ όσοι φοιτούσαν στο Stanford πήραν τους 200000-299999 κλπ.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 το Facebook υποδέχτηκε και τους μαθητές λυκείου, αλλάζοντας έτσι την αρίθμηση του, κάτι που επαναλήφθηκε και έναν χρόνο μετά, όταν άνοιξε τις διαδικτυακές του πόρτες σε όλους. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, οι πρώτοι του χρήστες φαίνονται από τα μονοψήφια ID numbers που τους έχουν δοθεί. Κάποιοι έχουν αφήσει το site, ενώ άλλοι βρίσκονται ακόμα σε αυτό.

Παραδόξως, ο Zuckerberg αν και πρώτος στο site, δεν έχει το νούμερο ένα. Οι πρώτοι τρεις χρήστες του δεν υπάρχουν καν. Οι λογαριασμοί είχαν κρατηθεί για testing οπότε δεν αφορούν υπαρκτά πρόσωπα. Ο Zuck έχει το νούμερο τέσσερα. Ακολουθούν οι συνιδρυτές του, Chris Hughes στο πέντε και Dustin Moscovitz στο έξι. Ο τρίτος συνιδρυτής ονόματος Eduardo Saverin, του οποίου η ρήξη με το Facebook ήταν το κεντρικό θέμα της ταινίας του David Fincher The Social Network, έχει το ID 41.

O στενός φίλος του Zuck είναι ο επόμενος των πρώτων – τουλάχιστον από τους χρήστες που είναι ακόμα και σήμερα στο site – και έχει το ID  26. Πρόκειται για τον Andrew McCollum που γνώριζε τον Zuckerberg από μια science class που είχαν μαζί.

Τέλος υπάρχει και ο Chris Putman. Αυτός και δυο φίλοι του έγραψαν το 2005 έναν ιό ο οποίος διαδιδόταν μέσω του Facebook. Άλλαζε τα προφίλ των χρηστών και τα έκανε να μοιάζουν περισσότερο με αυτά του MySpace. Οι άνθρωποι του Facebook αντί να ειδοποιήσουν την αστυνομία, τον εντόπισαν και του πρότειναν να εργαστεί γι’ αυτούς. Έτσι βρέθηκε να έχει το ID 13.