Η αρχή έγινε το περασμένο καλοκαίρι, όταν μια άκρως πρωτότυπη έκθεση με τον ευρηματικό τίτλο «It’s all, oh so souvenir to me!»παρουσιάστηκε στην Αθήνα κι έθεσε το ευρηματικό ερώτημα «Πως θα ήταν η Ελλάδα εάν ήταν ένα σουβενίρ;».
Σε αυτό ανταποκρίθηκαν 60 Έλληνες σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, αρχιτέκτονες , visual artists, graphic designers, φωτογράφοι και πλήθος άλλων, με προτάσεις για τον επανασχεδιασμό του ελληνικού souvenir. Το αποτέλεσμα της έκθεσης τάραξε τα νερά του ντιζάιν, καθώς δόθηκε έμφαση στο να προσεγγιστεί το θέμα όχι μόνο σχεδιαστικά, αλλά και ως έννοια. Διότι τι άλλο είναι το σουβενίρ, παρά μια ανάμνηση κλεισμένη στην ύλη, ένα φυλαχτό νοσταλγίας που το κρατάς για να ξορκίζεις τις σκοτεινές μέρες, ένα συμπυκνωμένο φορητό χαμόγελο – εισιτήριο στο ταξίδι σου πίσω στο χρόνο.
Οι εμπειρίες και οι περιπλανήσεις, τα αγαπημένα κομμάτια των αναμνήσεων, η ίδια η πόλη που ερωτεύτηκε κάποιος σε μια στιγμή, με ένα βλέμμα στο σουβενίρ που έφερε μαζί του, απλώνονται ατόφια και συμπαγή μπροστά του, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων, με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες, ασχολήθηκε ανατρεπτικά με ένα, αναμφισβήτητα, εμπορικό και τουριστικό, αντικείμενο, το οποίο έχει ελαφρά παρεξηγημένο χαρακτήρα, καθώς οι περισσότεροι τείνουν να το ταυτίζουν με κακοφτιαγμένα τσολιαδάκια, άτεχνα πήλινα εκμαγεία αγγείων και (στην πιο «προχωρημένη» του μορφή) με ευμεγέθη ομοιώματα φαλλών.
Οι προτάσεις των σχεδιαστών κλήθηκαν να υπηρετήσουν, ταυτόχρονα, τη χρηστικότητα που μπορεί να έχει ένα σουβενίρ, όσο και την καινοτομία και τη διαφορετικότητά του, μα πάνω από όλα το πνεύμα του, που πρέπει να εκφράζει τον ελληνικό του χαρακτήρα, για να θεωρηθεί επιτυχημένο. Και το πέτυχαν παρουσιάζοντας στο κοινό έργα πλημμυρισμένα με χιούμορ, αναμνήσεις, εμπειρίες, συναισθήματα, ιστορία, όλα αυτά τα οποία, σαν σύνολο, μπορούν να εκφράσουν έναν όρο τόσο πολύπλοκο και πολυδιάστατο, όπως ο πολιτισμός.
Η συγκεκριμένη έκθεση, ακριβώς λόγω του θέματός της, που μπορεί να αλλάζει και να εμπλουτίζεται τόσο σε επίπεδο αντικειμένων, όσο και σχεδιαστών, άρχισε να έχει χαρακτήρα μιας πλουραλιστικής και πολυφωνικής πλατφόρμας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, φέτος, οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις 70, με ονόματα όπως των Κώστα Μπίσσα, Δημοσθένη Σερκετζή, A Future Perfect, Jazzt Design, Τάκη Σπυρόπουλου, Λίνας Καρανικολάου, RDesign by Ρίτσα Αναστασιάδου, thegreekbag, Γιάννη Μαμουτζή, Σοφίας και Δήμητρας Βάμιαλη, Ploss Design, B612, JazzT Design, Koukoutsi, THEIA, Busy Bee και συνεργασίες όπως είναι αυτές των Κωνσταντίνου Χούρσογλου, Νίκης Δημοπούλου, WeDesign, Ζάχου Σταθόπουλου, Ολυμπίας Κρασαγάκη, The Three Dots, Γιάννη Καρλόπουλου, Χριστίνας Σκουλούδη, Χριστίνας Μόραλη, Αργυρής Ζέλκα, Postfolk και τόσων άλλων.
-Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 20.00 στο χώρο του Occhi Concept Store στην Ηπίτου 5 & Βουλής στο Σύνταγμα με live από μια ρεμπέτικη (και όχι μόνο) μουσική παρέα την οποία θα ακολουθήσει ο Στάθης Μητρόπουλος με ένα καθαρά ελληνικό καλοκαιρινό dj set.