Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΥΓΕΙΑ

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό των παιδιών ενόψει της σχολικής χρονιάς

Αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν τα παιδιά με ιώσεις τη φετινή σχολική χρονιά, βλέπει η ιατρική κοινότητα.

Σε λίγες ημέρες τα σχολεία ανοίγουν και θα ξεκινήσει η καθημερινότητα που ορίζεται από σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα των παιδιών είναι σχεδόν πάντα απαιτητικό, οι ιώσεις καραδοκούν και την τελευταία διετία στις “απειλές” έχει προστεθεί ο κορονοϊός που ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών και νοσηλείας ακόμη και για μικρά παιδιά.

Ο εμβολιασμός και το συχνό τέστινγκ πρέπει σύμφωνα με τους γιατρούς να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των γονέων για τον κορονοϊό. Υψιστης σημασίας είναι και η καλή άμυνα του οργανισμού των παιδιών απέναντι σε άλλους ιούς, ώστε να μη λείψουν από το σχολείο και να μη δημιουργήσουν κενά στην εκπαίδευσή τους.

“Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών που έχει προηγηθεί έχει δώσει την πρώτη αίσθηση. ‘Eχουν αρχίσει να εμφανίζονται κοινές ιωσούλες του φθινοπώρου, από ρινοϊούς και αδενοϊούς που προκαλούν τις πρώτες αναπνευστικές λοιμώξεις και ιώσεις. Με το που ανοίξουν τα σχολεία και αρχίσουν όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες, θα επιταθούν”, αναφέρει στην Popaganda η παιδίατρος και επιστημονική συνεργάτιδα της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Αννα Παρδάλη.

Τη φετινή σχολική χρονιά, μάλιστα, οι πιθανότητες να αρρωστήσουν τα παιδιά είναι αυξημένες καθώς ήδη από τον Αύγουστο η ιατρική κοινότητα άρχισε να βλέπει – και να εκπλήσσεται – κατεξοχήν χειμερινές ιώσεις, που με την πανδημία είχαν μπει “στο ντουλάπι”. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν νοσηλεία παιδιά με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ιός που εμφανίζεται συνήθως μετά τα τέλη Νοεμβρίου και απασχολεί πολύ τις μικρές ηλικίες οδηγώντας παιδιά στο νοσοκομείο με αναπνευστική δύσπνοια. «Οι ιοί ήθελαν κατά κάποιο τρόπο να κινηθούν και να πάρουν το μερίδιό τους. Αυτό τώρα μπορεί να είναι κάτι παροδικό, να είναι απλά ένα ξέσπασμα κάποιων φυλακισμένων ιών ή να προμηνύει ότι ενδεχομένως θα δούμε ιώσεις χειμερινές πολύ νωρίτερα. Δεν το ξέρουμε, είναι πρωτόγνωρο και καταγράφεται», σημειώνει η κα Παρδάλη.

Η κλασική συνταγή του τρίπτυχου σωστή διατροφή – ύπνος – κίνηση είναι αυτή που ωθεί το ανοσοποιητικό του παιδιού να αμυνθεί αποτελεσματικά στους εισβολείς.

Σύμφωνα με όσα συστήνει η παιδίατρος, το κεφαλαιώδες κομμάτι της διατροφής είναι ένα καλό πρωινό. «Τα Ελληνόπουλα, ειδικά τα παιδιά των μεγαλύτερων ηλικιών, το παρακάμπτουν. Δεν τρώνε. Πρόκειται για μάλλον ελληνική συνήθεια που αντιγράφεται από το σπίτι τους και δυστυχώς καταλήγουν σε δεκατιανά από τις καντίνες που είναι υπερθερμιδικά και ακατάλληλα θρεπτικά. Επίσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα παιδιά στην Ελλάδα καθώς εκτός από τα προβλήματα υγείας που επιφέρει, καθιστά τα παιδιά ομάδα υψηλού κινδύνου σε σχέση με τον κορονοϊό αλλά και σοβαρές λοιμώξεις όπως η γρίπη».

Η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι πλούσια σε όσα.. ακούγονται βαρετά, δηλαδή λαχανικά, φρούτα, ψάρι, πρωτεΐνες από αυγά, ξηρούς καρπούς, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, η κα Παρδάλη τονίζει ότι τα παιδιά χρειάζονται αρκετό νερό μέσα στην ημέρα που αποτελεί καταλύτη σε όλες τις διεργασίες του οργανισμού.

«Να κοιμούνται πολύ καλά. Υπάρχει ολόκληρος κύκλος ορμονών που συνδέεται με το λεγόμενο reset και την κάθαρση του ανοσοποιητικού τη νύχτα. Εαν δε δοθεί στο ανοσοποιητικό αυτή η δυνατότητα τότε το ανοσοποιητικό παραμένει κουρασμένο».

Η άσκηση είναι και αυτή απαραίτητο στοιχείο μιας καλής φυσικής κατάστασης που συνεπάγεται δυνατό ανοσοποιητικό που μπορεί να ανταποκριθεί σε λοιμογόνους παράγοντες.

Επίσης, η ειδικός τονίζει τη σημασία, ειδικά για μικρά παιδιά που αποτελούν πηγή της νοσηρότητας στην κοινότητα, να μένουν σπίτι μέχρι να γίνουν καλά. «Δεν έχει σημασία να μην έχει πυρετό. Εάν ένα παιδί είναι κουρασμένο και εξαντλημένο είναι καλό να μην πηγαίνει αμέσως στο σχολείο ώστε το ανοσοποιητικό να ανακάμπτει». Και αυτό, εξηγεί, καθώς μπορεί να υπάρξουν απανωτές ιώσεις η μία πάνω στην άλλη και εάν χρονικά συμπέσει μία βαριά λοίμωξη, όπως ο κορονοϊός, το ανοσοποιητικό του παιδιού δεν θα ανταποκριθεί καθώς θα είναι ταλαιπωρημένο.

«Οπως βλέπουμε, μπορεί από ένα στα πέντε έως ένα στα τρία νέα κρούσματα της Covid-19 να είναι παιδί. Τουλάχιστον εάν είναι να κολλήσουν να έχουν μια καλή φυσική κατάσταση ώστε να πούμε ότι επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι ο κορονοϊός διαδράμει ήπια στα παιδιά. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα», σημειώνει η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των εφήβων 12 – 17 ετών έτσι ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι, να βοηθήσουν στη δημιουργία του πλέγματος ασφαλείας απέναντι σε ευάλωτους της οικογένειάς τους, να μπορέσει η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει διά ζώσης, το ίδιο και όλες οι δραστηριότητες εκτός σχολείου. Ενεργό ρόλο στη διαδικασία εμβολιασμού των ανηλίκων αποκτούν, άλλωστε, οι παιδίατροι τους οποίους εμπιστεύονται οι γονείς για όποια απόφαση έχει να κάνει με την υγεία των παιδιών τους. Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ενταχθούν στην επιχείρηση “Ελευθερία” και οι παιδίατροι από τα ιατρεία τους, αφού διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.