Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις περάσει καλοκαίρι από τον Κέδρο στη Δονούσα τα τελευταία 18 χρόνια και να μην έχεις γνωρίσει την Αγνή.
Πάντα σε κάποια γωνιά θα την έβλεπες στον πάγκο της να φτιάχνει ένα κρεμαστό κόσμημα ή να μιλάει με τον κόσμο γύρω της και να κρεμάει τα πολύχρωμα παρεό της. Έτσι τη γνώρισα κι εγώ τον Αύγουστο του 2015. Γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία και μεγαλωμένη στην Κρήτη, αυτό το ατίθασο, ανήσυχο πλάσμα με τα μεγάλα πρασινομπλέ μάτια από νωρίς αγάπησε τις τέχνες, τα ταξίδια και τις δημιουργίες. Το καλοκαίρι του ‘89, πριν φύγει για να σπουδάσει γλυπτική στην Αγγλία, γνώρισε μια «σκουλαρικού», όπως έλεγαν τότε τις κοπέλες που πουλούσαν κοσμήματα σε πλανόδιους πάγκους και τη βοήθησε να στήσει τον πάγκο της στην Πλάκα. Εκείνη της πρότεινε να γυρίσουν μαζί την Κρήτη και να της μάθει τη δουλειά. Η Αγνή στην αρχή αρνήθηκε γιατί ήταν έτοιμη να πάει για σπουδές αλλά βρισκόμενη στην Αγγλία χρειάστηκε χαρτζιλίκι και αποφάσισε να το δοκιμάσει. Κάπως έτσι βρέθηκε τα επόμενα χρόνια, μέχρι το ‘93 να πουλάει στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της χώρας, από το Reading μέχρι το Glastonbury.
Όταν τελείωσε την Καλών Τεχνών εκεί, τους χειμώνες έκανε καλλιτεχνικές δουλειές και μαθήματα ζωγραφικής, έφτιαχνε τοιχογραφίες και τα καλοκαίρια συνέχιζε να πουλάει τις δημιουργίες της στις παραλίες. Μέχρι που έμεινε έγκυος και έγινε το κύριο επάγγελμά της. Από τότε, ο πάγκος της έχει ταξιδέψει παντού, από την Ευρώπη μέχρι τις Ινδίες και το Μεξικό. Το 2003 βρέθηκε στη Δονούσα και πάρκαρε τον πάγκο της κάθε καλοκαίρι στον Κέδρο. Έτσι κατάφερε να μεγαλώσει την κόρη της η οποία τότε ήταν τριών χρονών. Κάθε χειμώνα βρισκόταν στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη και όπου αλλού χρειαζόταν διδάσκοντας σε εργαστήρια ζωγραφική και κατασκευές και τα καλοκαίρια στην παραλία του Κέδρου. Τα τελευταία τρία χρόνια μένει πλέον μόνιμα στη Δονούσα και γεμίζει τα σοκάκια και τα μονοπάτια του νησιού με όμορφες καλλιτεχνικές πινελιές αλλά και οικολογικές δράσεις. Φέτος είναι το πρώτο καλοκαίρι χωρίς πάγκο, μετά από 32 χρόνια. Είναι όμως και το πρώτο καλοκαίρι που κάθε εμπειρία που έχει αποκτήσει από όλα όσα έχει μάθει και από την επαφή της με τον κόσμο, παίρνει άλλη μορφή.
Τι είναι Craftypaths; Αρχικά είναι το όνομα που ταιριάζει στην ίδια την Αγνή και το νέο της εγχείρημα. Τι σημαίνει; Πολλά: (craft=χειροτεχνία/τέχνη, crafty= επιδέξιος, path= μονοπάτι). Είναι μία σύνθετη λέξη που ενώνει τις δημιουργίες της με όλα τα διαφορετικά μονοπάτια της ζωής της. Το σύμβολο της Craftypaths είναι ο αίγαγρος, το αγρίμι, η άγρια κατσίκα που της θυμίζει τον τόπο καταγωγής της.
Πλέον στην αυλή της, σε αυτό το υπαίθριο κατάστημα-εργαστήρι που έχει στήσει στη Δονούσα υπάρχουν αγνά, φυτικά προϊόντα, ενώ εκεί αλλά και στην παραλία οργανώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια και εργαστήρια δημιουργίας κηραλοιφών καθώς και περιηγήσεις στο νησί, για τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν και να μάθουν κάποια διαφορετικά πράγματα στις διακοπές τους.
Θα βρείτε εννέα διαφορετικές συνταγές από σαπούνια τα οποία φτιάχνει από τοπικά βότανα που συλλέγει η ίδια όλο τον χρόνο, όπως: Calendula & chamomile για πολύ ευαίσθητο δέρμα, Goat milk για ξηρό δέρμα, Green clay για ώριμο δέρμα, Helichrysum & turmeric για δέρμα που έχει εκτεθεί πολύ στον ήλιο, Honey & wild erica που καταπραΰνει δερματικές μολύνσεις, Lavender καταπραϋντικό για ευαίσθητο δέρμα, Nettle & rosemary αντιβακτηριδιακό για μαλλιά, πρόσωπο και σώμα, Orange & chamomile για ελαφρύ σκραμπ και Sage για βαθύ καθαρισμό λιπαρού δέρματος.
Υπάρχουν επίσης εννέα διαφορετικές συνταγές κηραλοιφών, για διάφορα δερματικά θέματα. Μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα σε Calendula, Lavender, Lips για τα χείλη, Rosemary και Sage αποσμητικά balms, Hemorrhoids για αιμορροΐδες, Cold & flu για εντριβές σε κρυώματα, Μuscles & joint pain relief για θερμαντική ανακούφιση σε μυαλγίες και πόνους στα οστά και Eczema για δερματικά εκζέματα. Τέλος, υπάρχουν βότανα και ειδικές λοσιόν όπως η αντικουνουπική, η αντισηπτική χεριών και για μασάζ.
Στο εργαστήριο παρασκευής κηραλοιφής με φυτικά έλαια, γίνεται εισήγηση στις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Όλες οι παρασκευές έχουν ένα κυρίως βότανο από το νησί και η Αγνή κρατάει πολύ απλές συνταγές της αφού αυτό που θέλει να τονίσει είναι ότι ζούμε με αυτό που μας παρέχει ο τόπος μας και η φύση, χωρίς παρέμβαση, χωρίς να αφήνουμε ίχνη και να καταστρέφουμε.
Και βέβαια μην ξεχνάμε τους περιπάτους. Οι βόλτες στα μονοπάτια έχουν και εκπαιδευτικό σκοπό για όσους ενδιαφέρονται. Μπορείτε να μάθετε για τις ξερολιθιές, τις κατσίκες, τα χωράφια, τα αλώνια, για το πώς πρέπει να περπατάτε σε ένα μονοπάτι χωρίς να αφήσετε το σημάδι σας, τι χρειάζεται η φύση της Δονούσας για να εξελιχθεί, να διατηρηθεί όπως πρέπει και να προστατευτεί και θα μάθετε και κάποια πράγματα για τις ανεμογεννήτριες. Οι βόλτες που οργανώνει φτιάχνονται πάντα ανάλογα και με την επιθυμία και τις ανάγκες των ανθρώπων που θέλουν να τις κάνουν. Γίνονται πάντα ύστερα από συζήτηση μαζί τους. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν πολλές αντοχές για ένα πολύωρο μονοπάτι, να μην χρειάζονται πολλές πληροφορίες, να θέλουν απλά να μάθουν κάποια βασικά πράγματα για τον τόπο.
Μία πολύ όμορφη βόλτα είναι στην ανατολή του ηλίου που βλέπεις τον ήλιο να βγαίνει στο βάθος πίσω από την Ικαρία. Σε αυτή τη βόλτα η Αγνή απλά σας συνοδεύει για την ασφάλειά σας προσφέροντας και κάποιες βασικές γνώσεις και συμβουλές σε σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω σας, αφού, όπως λέει και η ίδια: «Παλιά υπήρχαν πολλοι περιπατητές στο νησί, τώρα λιγοστεύουν και αυτό σημαίνει ότι λιγοστεύουν και οι άνθρωποι που γνωρίζουν πώς πρέπει να περπατούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους σε ένα μονοπάτι. Και ένας συνοδός βουνού πάντα χρειάζεται». Θα μάθετε να παρατηρείτε τα βότανα και αν θέλετε να συλλέξετε θα ξέρετε πλέον τι να συλλέξετε και πώς, χωρίς να κάνετε κάποια ζημιά στο περιβάλλον. Είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη βόλτα με οικολογικές και περιβαλλοντολογικές συμβουλές αφού ουσιαστικά ένας περιπατητής μαθαίνει πώς μπορεί να συνυπάρχει με το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα με το περιβάλλον της Δονούσας.
Για όσους ενδιαφέρονται για σχέδιο Mandala, υπάρχει και η βόλτα που συνδυάζεται με εργαστήρι επάνω στις βασικές αρχές του σχεδίου και γίνεται στην παραλία ενώ υπάρχει και ακόμη μία που συνδυάζεται με εργαστήρι χειροτεχνίας. Εκεί μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας σουβενίρ από το νησί, με θαλασσόξυλα και υλικά που θα συλλέξετε στη βόλτα σας σε κάποια απόμερη παραλία του νησιού.
Την Αγνή μπορείτε να τη βρείτε στον κήπο της στη Δονούσα, μαζί με τα προϊόντα και το χαμόγελό της. Απλώς κάντε της ένα τηλέφωνο πριν για να σας περιμένει ή στείλτε της μήνυμα στο [email protected].