Ο Ήλιος προβλέπεται να αντέξει για περίπου 5,5 δισ. χρόνια ακόμα, πριν μετατραπεί σταδιακά σε έναν λευκό νάνο που θα ψύχεται τριγυρνώντας άνευ λόγου και αιτίας στο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα το ζήτημα ελάχιστα μας απασχόλησε, αφού δύσκολα θα υφίσταται τότε κάτι από τη σημερινή εποχή (υποθέτοντας πως η Γη την έχει γλιτώσει πάντα…). Όντως όμως; Ίσως τελικά να υπάρχει κάτι που να τη σκαπουλάρει μέχρι τότε…
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ανακοίνωσαν πως τελειοποίησαν μια τεχνική που τους επιτρέπει να αποθηκεύουν δεδομένα σε πέντε διαστάσεις! Πρακτικά, η μέθοδός τους είναι σε θέση να εγγράψει πληροφορίες σε δίσκους χωρητικότητας έως και 360 TB, ικανούς να αντέξουν σε θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και να παραμείνουν αναλλοίωτοι σε συνθήκες δωματίου για περίοδο 13,8 δισ. ετών! Πρακτικά η εγγραφή γίνεται με χρήση νανοτεχνολογίας σε τρία επίπεδα: η θέση των «κουκίδων» στον χώρο αλλάζει την πόλωση του φωτός που διαρρέει τον δίσκο και ουσιαστικά δημιουργεί αυτό το “5D state”.
Δεν έχει νόημα να σας μπλέξουμε με άλλα τεχνικά, ακαταλαβίστικα στοιχεία. Φτάνει να γνωρίζετε πως η ίδια ομάδα το 2013 είχε παρουσιάσει την ίδια τεχνολογία αλλά έχοντας τη δυνατότητα να εγγράψει δεδομένα μόλις 300 kb. Για σκεφτείτε τώρα: μέσα στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, οι τύποι κατόρθωσαν να γράψουν 1 δισ. φορές περισσότερα δεδομένα, όντας έτσι ουσιαστικά σε θέση να κρατήσουν αποθηκευμένες πολύτιμες πληροφορίες της εποχής μας για χρήση τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες –τουλάχιστον- χρόνια αργότερα στο μέλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Πήτερ Καζάνσκι, επικεφαλής καθηγητής οπτοηλεκτρονικής στο Ερευνητικό Κέντρο του Παν/μίου του Σαουθάμπτον, «η τεχνολογία αυτή μπορεί να διασφαλίσει τις τελευταίες αποδείξεις του πολιτισμού μας: όλα όσα έχουμε μάθει, δεν θα ξεχαστούν ποτέ».
Ποιος μπορεί να φανταστεί λοιπόν τι μπορεί να έχουν καταφέρει σε μια τετραετία από σήμερα;