Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του covid, διάφορες εταιρείες έχουν καταπιαστεί με την έρευνα για την κατασκευή στολών ή μασκών που θα μας επιτρέπουν να κυκλοφορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη αυτονομία σε περιόδους πανδημίας. Έχουμε δει από πιο μικρές μάσκες με φίλτρα μέχρι ολόκληρα κράνη με μπουκάλες οξυγόνου, κράνη-μάσκες τυπωμένα σε 3D εκτυπωτές, ενώ κάποιος Έλληνας στο YouTube είχε την ιδέα να αρχίσουμε να φοράμε όλοι σκάφανδρα. Κάπου στην Ιαπωνία κάποιος έβαλε μια πλαστική νταμιτζάνα στο κεφάλι του και ένας αστυνομικός στην Ινδία το πήγε ακόμα παραπέρα, φτιάχνοντας ένα κράνος σε σχήμα κορωνοϊού και βγήκε στο δρόμο για να κάνει έλεγχο φορώντας το.
Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια, μπήκαν και ελληνικά Πανεπιστήμια και εταιρείες. Πριν λίγες μέρες η πρώτη ελληνική συσκευή μάσκας ατομικής προστασίας που ενσωματώνει εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αποστειρώνοντας τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, η οποία δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε στη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Η αναπνευστική συσκευή καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εμπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.
Πριν λίγες ημέρες μια φίλη μου μού έστειλε το link για μία εταιρεία που έχει έδρα της το Λος Άντζελες και την Ισπανία και ειδικεύεται στα δημιουργικά κόνσεπτ, την παραγωγή συναυλιών και events. Η Production Club, όπως είναι το όνομά της, δημιούργησε (και βρίσκεται στη διαδικασία του πατενταρίσματος) το Micrashell. Πρόκειται για μια στολή που καλύπτει μόνο το επάνω μέρος του σώματος, θώρακα, χέρια και κεφάλι και διαθέτει τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να μπορεί να απολαύσει μια συναυλία, μια έξοδο σε μπαρ ή ένα πάρτυ σε κλαμπ, χωρίς να ανησυχεί για τίποτα αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να επικοινωνεί με άλλους χρήστες στον χώρο και να ακούει τη μουσική, καλύτερα και από αν δεν τη φορούσε καθόλου. Η ομάδα, που έχει κάνει την παραγωγή και τα installations σε πάρα πολλές συναυλίες αλλά και σε διοργανώσεις μεγάλων οπτικοακουστικών εταιρειών και video games, έχει δώσει μεγάλη βάση στη διαδραστική απόλαυση ενός μεγάλου event.
Οι φωτογραφίες του πρωτοτύπου είναι πραγματικά εντυπωσιακές και αν έχουμε ζηλέψει μία τους Daft Punk για τα φουτουριστικά κοστούμια τους, τώρα μάλλον θα μείνετε λίγο με το στόμα ανοιχτό, όπως έμεινα κι εγώ όταν τις πρωτοείδα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Micrashell που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο; Αρχικά το design του, όπως είπα. Οι άνθρωποι που το σχεδίασαν έχουν ασχοληθεί με τη ρομποτική, τη μόδα και τα οπτικά εφέ και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Από εκεί και πέρα όμως είναι και λειτουργικό. Τα χαρακτηριστικά της στολής είναι εξίσου εντυπωσιακά με την εμφάνιση. Περιλαμβάνουν κουτάκια με σύστημα παροχής ποτών ή αναψυκτικών ή ακόμα και ατμού για τους λάτρεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου (όπου μόνο ο χρήστης και ο μπάρμαν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να τα γεμίζουν), ενσωματωμένα ηχεία με επιλογή σύνθετων ρυθμίσεων ήχου, θήκη για ενσωμάτωση smartphone, κάμερα ασφαλείας υπολογιστή, φωνητική επικοινωνία για να μπορούμε να μιλάμε με όποιους επιλέγουμε εμείς (και αντιστοίχως να ακούμε όσους και ό,τι θέλουμε, ακόμα και να επιλέξουμε αν θα είναι πιο δυνατά η μουσική ή ο συνομιλητής μας) και ένα κράνος μέσα στο οποίο θα μπορούμε να αναπνέουμε φιλτραρισμένο αέρα (σύμφωνα με τις προδιαγραφές Ν95), το οποίο έχει απεριόριστη θέα.
Υπάρχουν τρεις λειτουργίες κάμερας βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη για να βλέπουμε ή να τραβάμε φωτογραφίες και βίντεο. Θέλετε να κάνετε σεξ με τη στολή; Μπορείτε. Θέλετε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα; Και αυτό το μπορείτε αφού εφαρμόζει από το στήθος και πάνω. Από μέσα μπορείτε να φορέσετε ό,τι σας κάνει κέφι. Και τίποτα απολύτως. Όταν κάποιος μας ακουμπήσει υπάρχουν αισθητήρες που παράγουν δονήσεις και επίσης ανάλογα με τη διάθεσή μας, αλλάζει ο φωτισμός της στολής. Ένα ουράνιο τόξο εκφράζει χαρά ή ένα σταθερό κόκκινο ότι δεν θέλουμε να μας ενοχλήσει κανείς. Το ύφασμα της στολής είναι από μικροΐνες, αδιάβροχο ενώ το κράνος διαθέτει σκληρά και μαλακά μέρη για να μπορούμε να περιστρέφουμε τον λαιμό μας χωρίς δυσκολία.
Αν κάποιος δει τη σειρά “Years and Years” θα προσέξει ότι πολλά από αυτά που γράφονταν στο σενάριο λίγα χρόνια πριν, τα είδαμε να συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στην πραγματικότητα. Στη σειρά λοιπόν, η Bethany θέλει να γίνει τρανσουμανίστρια (δεν θα δώσω σπόιλερς). Ο τρανσουμανισμός (transhumanism) σαν φιλοσοφία συζητιέται εδώ και δεκαετίες. Από τη μία συνεχίζει να μοιάζει με μακρινό σενάριο (ή μήπως όχι;), από την άλλη επιστήμονες είναι ταγμένοι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο η ανθρώπινη ύπαρξη θα εξελίσσεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ίσως λοιπόν ένα περιβάλλον στο οποίο θα επικοινωνούμε, θα διασκεδάζουμε, θα αναπνέουμε μέσα από στολές, να μην αργήσει να γίνει η πραγματικότητά μας. Ίσως σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον να κλαμπάρουμε και να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας συγκρότημα σε ένα φεστιβάλ, μέσα από φούσκες με πολύχρωμα λαμπιόνια. Να μην ξεχνάμε όμως ότι εδώ και αν έναν χρόνο, αυτό που μας λείπει περισσότερο είναι οι φυσικές αγκαλιές, το ανθρώπινο χάδι και τα φιλιά και αυτό δεν μπορεί να το αντικαταστήσει καμία τεχνολογία.
https://www.youtube.com/watch?v=wkmSHF6Hdhk&ab_channel=ProductionClub