Μήνυση κατέθεσε η Bose Corporation ενάντια στη Beats Electronics με την κατηγορία ότι παραβίασε αρκετές από τις πατέντες που η ίδια είχε κατοχυρώσει. Οι πατέντες αυτές αφορούν τεχνολογία απομόνωσης εξωτερικών θορύβων και είναι πέντε στο σύνολό τους ενώ περιγράφονται αναλυτικά στο 22 σελίδων υπόμνημα που κατέθεσαν οι νομικοί εκπρόσωποι της Bose. Η λεπτομέρεια στην όλη υπόθεση είναι ότι η Beats ανήκει ουσιαστικά στην Apple καθώς η τελευταία έχει ανακοινώσει από τον Μάιο την εξαγορά της έναντι $3 δισεκατομμυρίων. Η Bose δεν ζητά να της εκδικαστεί συγκεκριμένο ποσό ενώ έχει κοινοποιήσει την υπόθεση και στην Αμερικάνικη Επιτροπή Εμπορίου.
Αν και η υπόθεση ελάχιστα αφορά για την ώρα τον τελικό καταναλωτή, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ρίξει κανείς μια ματιά στον πόλεμο των πατεντών που παίζεται στο παρασκήνιο. Αυτά που βλέπει το κοινό είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος: η άλλη είναι η λιγότερο εμπορική, εκείνη που στα μάτια του απλού παρατηρητή φαντάζει λιγότερο «σέξι» και αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Όλα τα προϊόντα τεχνολογίας που πιάνουμε στα χέρια μας κατασκευάζονται βάσει συγκεκριμένων πατεντών τις οποίες έχουν κατοχυρώσει οι κατασκευάστριες εταιρείες. Οι τελευταίες είναι πολύ προσεκτικές στην όλη διαδικασία αφού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάσουν πατέντες που έχει κατοχυρώσει κάποιος ανταγωνιστής τους. Δεν μπορεί μία οποιαδήποτε εταιρεία να αντιγράψει απλά μια λειτουργία, μια υπηρεσία ή ένα design ενός ανταγωνιστή της.
Πολλές φορές ακόμα και τυχόν εξαγορές έχουν να κάνουν με πατέντες και πνευματική ιδιοκτησία: αν δει κανείς την υπόθεση της εξαγοράς της Nokia από τη Microsoft ή της Motorola από τη Google θα καταλάβει ότι οι δύο κολοσσοί προχώρησαν στην εξαγορά των δύο ιστορικών εταιρειών θέλοντας κατά βάση να επωφεληθούν από τη μεταβίβαση των πατεντών που είχαν εκείνες στην κατοχή τους –ακριβώς όπως συμβαίνει με τους τίτλους ιδιοκτησίας όταν κάποιος παίκτης χρεοκοπήσει στη Μονόπολη με τη διαφορά ότι εδώ μιλάμε για πνευματική ιδιοκτησία. Εν πάση περιπτώσει, μ’ αυτά και μ’ αυτά ένα ακόμα μέτωπο ανοίγει για την Apple η οποία πλέον μετά τη Google, τη Samsung, την HTC, τη Motorola, την Kodak και τόσες ακόμα εταιρείες από τον χώρο της τεχνολογίας (και όχι μόνο), ανοίγει «παρτίδες» με ακόμα μία. Και το σήριαλ συνεχίζεται.