Εκεί που βολτάρετε, απολαμβάνοντας το ξέγνοιαστο απογευματάκι που σας εξασφάλισαν οι τελευταίες μέρες άδειας του έτους, τσουπ, το μάτι σας πέφτει πάνω σε διάφορα σκουπίδια που βρωμίζουν το πεζοδρόμιο: κουτάκια αναψυκτικών, περιτυλίγματα από σοκολάτες, γόπες τσιγάρων, χαρτιά, πλαστικά και γενικώς… σκουπιδομάνι. Αν λοιπόν όλο αυτό προσβάλλει την αισθητική σας, σκεφτείτε τουλάχιστον ότι δεν είναι επικίνδυνο. Διότι το είδος μας έχει φροντίσει εκτός από τους δρόμους, τα φρεάτια, τα πεζοδρόμια και γενικώς τον πλανήτη Γη, να γεμίσει με σαβούρα και το Διάστημα γύρω της, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο δακτύλιο! Όχι, η Γη δεν μετατρέπεται στον νέο… Κρόνο, όμως αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν θα αργήσουμε να τον ξεπεράσουμε κι αυτόν.
Γύρω από τη Γη, βλέπετε, περιστρέφονται σε τροχιά περί τα 20.000 αντικείμενα: δοχεία καυσίμων, κομμάτια δορυφόρων, συντρίμμια από συγκρούσεις, πεταμένος εξοπλισμός, αχρηστεμένα σώματα. Υλικό που γενικότερα… παραμένει εκεί, αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνων: ταξιδεύοντας με ταχύτητα 27.359 χλμ/ώρα, μπορούν να επιφέρουν ανά πάσα στιγμή καίρια χτυπήματα σε δορυφόρους και αποστολές, επανδρωμένες και μη, ενώ σύμφωνα με τη NASA, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσουν στην επιφάνεια της Γης –κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα τα τελευταία 50 χρόνια! Αν μάλιστα κατέβουμε πιο κοντά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και συγκεκριμένα κάτω από τα 2.000 χλμ, ο αριθμός των αντικειμένων που απλά… βρίσκονται εκεί, ανεβαίνει κατακόρυφα στα 300.000!
Και να πει κανείς ότι με τα χρόνια ο άνθρωπος μαθαίνει: ούτε καν… Ο Στιούαρτ Γκρέι, καθηγητής του University College του Λονδίνου, δημιούργησε ένα βίντεο το οποίο απεικονίζει την αύξηση των… διαστημικών σκουπιδιών ανά τα χρόνια. Ξεκινώντας από το 1957 και το πρώτο ταξίδι του Σπούτνικ, δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως χρόνο με τον χρόνο, ο κλοιός αυτού του είδους των απορριμμάτων, κλείνει ολοένα και περισσότερο γύρω απ’ τον πλανήτη μας. Όσο για το τι διαφαίνεται στο μέλλον; Αν και πολλοί είναι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λίγες είναι οι ενέργειες που γίνονται για τη βελτίωση της κατάστασης.
Πέραν του να δείτε το βίντεο που συνοδεύει το παρόν κείμενο και να πετάτε τα σκουπίδια σας στους κάδους, λίγα πράγματα. Α, μια ασφάλεια ζωής πριν το πρώτο σας ταξίδι στο Διάστημα, θα ήταν επίσης μια καλή ιδέα…