Οι πρώτες αχτίδες του ήλιου μόλις χτύπησαν την σκηνή, ένα φλαμίνγκο τριγυρνά αμέριμνο μπροστά σου και το θαλασσινό αεράκι είναι ό, τι πρέπει για να χαρακτηριστεί αυτό το ξύπνημα ως το καλύτερο. Μόλις ξύπνησες στο ονειρικό Keros Surf Club της Λήμνου. Αυτή η περιγραφή δεν ανήκει στην φαντασία αλλά είναι η καθημερινότητα των επισκεπτών του και κυρίως της παρέας των τριών surfer που έκαναν ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Οι θεσσαλονικείς Ricky, Κώστας και Γιάννης κάνουν surf λίγο-πολύ από τότε που έμαθαν να κολυμπάνε και έχουν περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες γυρνώντας τον κόσμο και αναζητώντας το τέλειο spot για να κάνουν σερφ. Τα Χριστούγεννα του 2006 τους βρήκαν στην Αυστραλία να κυνηγούν κύματα και αέρα. Ξεκινώντας μία συζήτηση «περί ανέμων και υδάτων» -μεταφορικά και κυριολεκτικά- ο Κώστας συζητούσε πόσο ωραίο θα ήταν να ξεκινήσουν στη μέση του πουθενά το δικό τους surf club. Όπως φάνηκε το σενάριο τελικά δεν ήταν και τόσο υποθετικό καθώς ενάμιση χρόνο αργότερα μετέτρεψαν το secret spot για τους απανταχού surfers σε σημείο αναφοράς του ελληνικού surf και στη δική τους «παιδική χαρά», όπως αναφέρει συχνά ο Γιάννης μιλώντας στην Popaganda.
Η «καβάτζα» τους δεν είναι τυχαία. Το Κέρος Λήμνου είναι ένα από τα πιο αγνά μέρη της χώρας που έχει ξεφύγει από το «ραντάρ» της παραθεριστικής εκμετάλλευσης όπως σχεδόν όλο το νησί. «Η Λήμνος θυμίζει ελληνικό νησί της δεκαετίας του ’80 με μικρά χωριουδάκια και πολύ δύσκολη πρόσβαση», περιγράφει ο Γιάννης υποστηρίζοντας την επιλογή του. Στην ενδοχώρα του Κέρους υπάρχει ο υδροβιότοπος της Χορταρόλιμνης ενώ η μορφολογία της παραλίας είναι ιδανική για surf. Αμμώδης, με ρηχά νερά και το μελτέμι να φυσά την κατάλληλη στιγμή και με την σωστή «ένταση» ούτως ώστε να ευνοείται το surf για αρχάριους και προχωρημένους αλλά και να μην είναι απαγορευτικό το μπάνιο. Ένας συνδυασμός που τους αφήνει όλους ευχαριστημένους.
Στο ξεκίνημα της «παιδικής τους χαράς», η κατάσταση ήταν αμιγώς παρεΐστικη και «surf-ιστική» και έτσι συνεχίστηκε μόνο που η παρέα μεγάλωνε, το μυστικό μεταφερόταν από στόμα σε στόμα και πλέον οι επισκέπτες είναι απ’ όλο τον κόσμο και κυρίως από την κεντρική Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες «διαστημικές εκπλήξεις» -όπως τις χαρακτηρίζουν από τα παιδιά- με επισκέπτες από το Μεξικό ή το Ντουμπάι δημιουργώντας μια πολυπολιτισμική παρέα που στο τέλος της βραδιάς ενώνεται μπροστά από τη φωτιά και συζητά, βρίσκοντας κοινά σημεία μέσα σε μία κατασκηνωτική διάθεση.
Καθώς όμως τα χρόνια περνούσαν και οι επισκέπτες αυξάνονταν και ακριβώς επειδή η ανατολική Λήμνος είναι περισσότερο «ανεκμετάλλευτη» τουριστικά, υπήρχε η ανάγκη για την εξασφάλιση μίας όσο το δυνατόν περισσότερο οικολογικής διαμονής. Το «glamping» ήταν η λύση που συμφωνούσε με τη μορφολογία της περιοχής –αφού το Κέρος είναι προστατευόμενο- και το προφίλ των πελατών. Glamping ίσον glamorous camping, μία σκηνή που βρίσκεται ήδη στημένη και μέσα είναι διαμορφωμένη σαν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, «βέβαια μπορεί να κοιμάσαι σε στρώμα coco-mat αλλά το πρωί θα ξυπνήσεις από τον ήχο των ζουζουνιών που υπάρχουν τριγύρω».
Το «αγκάθι» της προστατευόμενης περιοχής ήταν κάτι που τους απασχόλησε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του camp. Προσπάθησαν να σεβαστούν πλήρως την περιοχή, μη χρησιμοποιώντας μηχανοκίνητα οχήματα και διοργανώνοντας μαζί με τους επισκέπτες οικολογικές δράσεις ούτως ώστε να καταλάβουμε πραγματικά τι σημαίνει η προστασίας μίας περιοχής γιατί –όπως σωστά διατυπώνουν- «μόνο όταν ζήσεις στο μεγαλείο της φύσης θα την εκτιμήσεις και θα τη σεβαστείς».
Ποιες είναι όμως οι δραστηριότητες που προσφέρει το Surf Club; Ξεκινώντας από τους βασικούς, χρυσούς κανόνες το surf δεν έχει ηλικία ούτε φύλο. Γι’ αυτό από φέτος λειτουργεί το Surfing Birds Academy για παιδιά από 4 ετών ενώ παράλληλα υπάρχουν προπονητικά camps ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες. Κατά τα άλλα, αρχάριοι και πεπειραμένοι μπορούν να μάθουν όλα τα μυστικά του wind και kite surf χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Επειδή δεν είναι όλοι δεινοί «γητευτές των κυμάτων», στο Surf Club υπάρχει πάντα κάτι να κάνεις με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα οργανωμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με ποδήλατα και επιστροφή στο χώρο του camp με κανόε καγιάκ.
Κάθε προσπάθεια, όταν έχει από πίσω της πραγματικό πάθος και αγάπη, αργά ή γρήγορα ανταμείβεται. Όπως και στο Κέρος, που μία παρέα τριών ατόμων κατάφερε να κάνει την δική τους παιδική χαρά, έναν μικρό Παράδεισο για όλους. Ακόμη και αν η επαφή κάποιου με το surf είναι μόνο σε επίπεδο κινηματογραφικό, μία επίσκεψη δεν θα αφήσει παράπονα. Εξάλλου κάθε βράδυ θα υπάρχει η παρέα γύρω από τη φωτιά να περιμένει τις ιστορίες μας.
Info Surf Club Keros, Παραλία Κέρος, Καλλιόπη Λήμνου, www.surfclubkeros.gr