Από 450 π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έφτιαχναν σκοινιά και υφάσματα από κάνναβη. Κατί που συνεχίστηκε μέχρι το 1957 που εφαρμόστηκε ο απαγορευτικός νόμος για την καλλιέργεια του φυτού στην χώρα μας. 60+1 χρόνια πριν υπήρχαν επτά κανναβουργεία για την δημιουργία σκοινιών, ενώ ήταν πολύ διαδεδομένη και η οικιακή χρήση της κάνναβης. Μπορεί και για κάπνισμα, σίγουρα όμως και για την κατασκευή προϊόντων που θα την είχαν ως βάση.
Κατά τις δηλώσεις της Ελένης Μπέλλου, εκπροσώπου της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης για την Κάνναβη που θα γίνει στην Αθήνα (12-14/1 στο Γήπεδο Taekwondo του Φαλήρου), «η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στην κάνναβη». Κάτι που επιβεβαιώνει η Βίκυ Πρασσά, ιδιοκτήτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Philocanna και καλλιεργήτρια κάνναβης στο Χάμπολντ, στο Σμαραγδένιο Τρίγωνο της Καλιφόρνιας που συμμετέχει στην expo με μια διάλεξη για τις μεθόδους καλλιέργειας σε μεσογειακό κλίμα.
Μίλησε στην Popaganda, μεταξύ άλλων, για το πως μπορούμε να φτιάξουμε το καλύτερο φάρμακο στον κόσμο αλλά και να εξάγουμε κάνναβη, όπως εξάγουμε το φημισμένο μας ελαιόλαδο…
Πριν αρκετά χρόνια, ήμουν δασκάλα σε σχολείο αγγλικών στην Ινδονησία κι έμαθα από έναν σουηδό φίλο μου, τον Γκούσταβ, για την δουλειά που κάνει σε μια φάρμα της Καλιφόρνιας με φαρμακευτική κάνναβη. Δεν το πίστευα ότι υπάρχει τέτοια δουλειά, ούτε κι ότι θα πάω ποτέ εγώ εκεί. Απλά με είχε εντυπωσιάσει η ιδέα. Γενικά έψαχνα περισσότερες πληροφορίες για την κάνναβη, γιατί όταν σπούδαζα Αγγλία, η θεία της κολλητής μου είχε όγκο στον εγκέφαλο και της έδιναν έξι μήνες με ένα χρόνο ζωή – ο γιός της που ήταν τότε φοιτητής Ιατρικής έμαθε ότι η κάνναβη ίσως μπορεί να την θεραπεύσει, Έτσι, φύτεψαν κάνναβη στο μπαλκόνι τους το ‘97 και η μητέρα του έζησε τέσσερα χρόνια παραπάνω. Όταν γύρισα στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχα υπολογίσει, δεν είχα επιλογές κι έπρεπε να βρω λύσεις άμεσα. Πήρα τηλέφωνο τον φίλο μου, αλλά δεν μπορούσε να μου πει πολλά πράγματα γιατί τότε ήταν ακόμη παράνομα και πολύ κρυφά όλα. Αποφάσισα να δω μόνη μου τι συμβαίνει και πήγα στο Χάμπλοντ, ένας από τους τρεις νομούς στο Σμαραγδένιο Τρίγωνο, όπου καλλιεργείται περισσότερη κάνναβη απ’ όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί.
Τα παιδιά των λουλουδιών στα 60s, αφού δεν κατάφεραν να τα βάλουν με το κατεστημένο, βρήκαν λύσεις να φύγουν από το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες και πήγαν στα redwoods, τα ψηλότερα δέντρα στον πλανήτη, για να μείνουν κοντά στην φύση. Είχαν τον λαχανόκηπό τους και είχαν φυτέψει ένα δέντρο για προσωπική τους χρήση. Τότε γινόταν λαθρεμπόριο κάνναβης από το Μεξικό, αμφιβόλου ποιότητος, καλλιεργημένη με φυτοφάρμακα, όπως γίνεται και στα Βαλκάνια. Άρχισαν και οι φίλοι τους να ζητάνε «σπιτική κάνναβη», οπότε η καλλιέργειά τους μεγάλωνε όλο και περισσότερο και υπήρχαν προβλήματα με το κράτος. Υπήρχε πολύ κυνηγητό και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν κάτω από τα ψηλά δέντρα για να μην τα βλέπουν από τα ελικόπτερα. Έτσι, ανέπτυξαν δεξιότητες κι έμαθαν να χειρίζονται το φυτό. Τώρα πια έχουν προχωρήσει πάρα πολύ στην εξωτερική καλλιέργεια κάνναβης, αλλά χρειάζονται χέρια για την συγκομιδή της.
Όταν πήγα στην Αμερική, ήμουν τυχερή και γνώρισα τον Ρίτσαρντ και τον γιο του Ρίο, που έχουν μια φάρμα περμακουλτούρας, δεύτερης γενιάς αειφόρου ανάπτυξης, όπου ξεκίνησα ως trimmer. Δηλαδή, ενώ έχει γίνει η συγκομιδή και η ξήρανση του φυτού, αφαιρείς τα κλαδιά του και κόβεις τα μεγαλύτερα φύλλα, ενώ κόβεις το λουλούδι σε μεγαλύτερα κομμάτια, στο ύψος του αντίχειρα. Υπήρχε φυσικά το στίγμα που ήθελα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο φυτό, άκουσα πολλά γι’ αυτό, αλλά ευτυχώς είχα την στήριξη των γονιών μου. Πρώτα όμως ήταν το πάθος μου που κάθε μέρα ήθελα να καλλιεργήσω το καλύτερο φυτό για το καλύτερο φάρμακο.
Αποφάσισα να μείνω εκεί για να μάθω όσο πιο πολλά μπορώ για το φυτό. Οι Καλιφορνέζοι, ακούγοντας ότι είμαι Ελληνίδα, έλεγαν «πότε θα πάμε στην Ελλάδα να φυτέψουμε το φυτό;». Μπορεί να μην ξέρουν καλή γεωγραφία, αλλά γνωρίζουν το μεσογειακό κλίμα. Το φυτό έχει μαγικές ιδιότητες. Οι πληροφορίες που μάθαινα ήταν ατέλειωτες και μάθαινα καθημερινά απίστευτα πράγματα για την καλλιέργεια, για την χρήση και την συμπεριφορά κατανάλωσης.
Η κάνναβη είναι βότανο. Δεν είναι μαντζούνι της μάγισσας ή του αλχημιστή που θα το πάρει και θα κάνει κάποιο μαγικό μ’ αυτό. Το κάθε φυτό έχει δικό του κανναβινοειδές σύστημα κι όλα τα θηλαστικά έχουμε το δικό μας ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Όταν έρχεται σε υψηλή θερμοκρασία η κάνναβη κι απελευθερώνεται, λειτουργεί ως κλειδί που ξεκλειδώνει τους ήδη υπάρχοντες υποδοχείς στα κύτταρά μας. Ήδη λειτουργούν έτσι οι υποδοχείς μας, αλλά όταν υπάρχει κάποια ασθένεια, τους ενισχύει, ώστε να καταπολεμήσουν την ασθένεια.
Εξαρτάται από την ποικιλία της κάνναβης: indica, sativa ή ruderalis (που δεν έχει πολλά κανναβινοειδή). Υπάρχουν και οι υβριδικές που είναι η μίξη των δύο πρώτων. Η indica με τα πράσινα φύλλα λέμε ότι είναι η κάνναβη για το βράδυ, γιατί χαλαρώνει το σώμα σου και ρίχνει τους ρυθμούς και έχει μικρότερη περίοδο καλλιέργειας. Η sativa έχει πιο ψηλόλιγνα δέντρα με μυτερά φύλλα και τη λέμε κάνναβη της ημέρας γιατί σου δίνει μια ευφορία και ενέργεια να κάνεις πράγματα. Στην φάρμα που δουλεύω καλλιεργούμε περισσότερο sativa με υψηλό CBD (Κανναβιδιόλη), το οποίο έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Καθημερινά οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα για το φυτό, για το οποίο δεν ξέραμε τίποτα τόσα χρόνια λόγω της απαγόρευσής του.
Το φυτό για να ενεργήσει χρειάζεται όλα τα στοιχεία και τις τερπίνες που δίνουν γεύση και οσμή και δρουν συνεργατικά με τα κανναβινοειδή, ώστε να ξεκλειδώνουν δραστικά τους υποδοχείς μας. Όταν απομονώνουμε τα στοιχεία της, είτε το THC είτε το CBD, το φυτό αδρανοποιείται. Αν κάποιος ασθενής δεν χρειάζεται την ψυχοτρόπο ουσία, μπορείς απλά να την έχεις σε χαμηλά επίπεδα, όχι να την αφαιρέσεις πλήρως.
Η Philocanna είναι η νέα εταιρεία τεχνικής υποστήριξης που δημιούργησα, όταν έμαθα ότι στην Ελλάδα θα σταματήσουμε να «τα βάζουμε» με ένα φυτό. Είδα ότι με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου ίσως θα μπορούσα να προσφέρω κάτι στην Ελλάδα. Έμαθα και για την έκθεση Athens Cannabis Expo και αποφάσισα να ανοίξω αυτήν την εταιρεία συμβουλευτικής για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν. Μαζί με μια ομάδα Αμερικανών καλλιεργητών θα παρέχουμε την βοήθειά μας.
Στην Ελλάδα θα γίνουν πολύ μικρά βήματα. Αν γίνουν και προσεκτικά, με το κλίμα που έχουμε και την μορφολογία του εδάφους μας που δεν είναι μολυσμένο, θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα από τα καλύτερα φάρμακα παγκοσμίως. Θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε σημείο όπως ακριβώς και με το λάδι της ελιάς που είναι στα πιο ψηλά ράφια. Αν κοιτάξουμε τα λάθη του παρελθόντος και πάρουμε ως παράδειγμα τις χώρες που έχουν ήδη πολλά χρόνια εμπειρίας, πιστεύω ότι μπορεί να μας βγάλει κι από την κρίση. Αυτός είναι κι είναι ένας από τους λόγους που ήθελα να γυρίσω πίσω. Τώρα περιμένουμε να ανοίξει ο δρόμος για το φάρμακο CBD. Είμαι αισιόδοξη γιατί ήδη υπάρχουν πάρα πολλές ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με το φυτό. Ο κόσμος γνωρίζει πολλά, σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει μεγάλη ενημέρωση, παρά την απαγόρευση.
Σε σχέση με τους Καλιφορνέζους όλος ο κόσμος είναι πολύ πίσω. Αυτοί από το 1960 το καλλιεργούν και σταδιακά οι περιθωριακοί έγιναν αυτοί που άνοιξαν τον δρόμο. Οι σημερινοί σαραντάρηδες έχουν γεννηθεί μέσα σε φάρμες. Άρα, τα παιδιά τους τώρα το βλέπουν σαν ένα φυτό, τους φαίνονται αστείες οι νομοθεσίες και τα κυνηγητά. Όταν τελειώνει η συγκομιδή, μετά από 9 μήνες στην Καλιφόρνια μένω στη Νέα Υόρκη που είναι το άλλο άκρο. Ακόμη κι ανάμεσα στις δύο περιοχές έχουν πολύ διαφορετική κουλτούρα στο πως αντιμετωπίζουν την κάνναβη.
Είναι έγκλημα να καταναλώνεται η κάνναβη με καπνό.Ήταν πολύ ακριβό το φυτό λόγω της παρανομίας, τώρα όμως που θα ανοίξει ο δρόμος, όσοι την χρησιμοποιούν προτείνεται να τη χρησιμοποιούν άνευ.
Αυτό που θεωρείται μεγάλη επιτυχία στην Καλιφόρνια είναι ότι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία σταμάτησαν να παίρνουν χημικά φάρμακα. Η γιαγιά μου παίρνει αναλγητικά ανά δύο ώρες και πολλοί παππούδες έχουν ολόκληρα ντουλάπια γεμάτα με φάρμακα. Αυτοί ήταν όμως που έκαναν την τεράστια διαφορά κι άρχισαν να επιλέγουν τη φυτική λύση.
Η Ελλάδα πάντα είχε μεγάλη κουλτούρα με την κάνναβη, φαρμακευτική και θεραπευτική. Επίσης, είχε μεγάλη κουλτούρα και με την βιομηχανική κάνναβη, ήταν από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πριν όλες τις απαγορεύσεις που δαιμονοποίησαν ένα φυτό.
Ο λόγος που άρχισαν να γίνονται έρευνες κι εμείς τώρα μιλάμε χωρίς φόβο, είναι οι γονείς ασθενών παιδιών. Όταν μάθαινε ένας γονιός ότι το παιδί του έχει επιληψία, καρκίνο, λευχαιμία και οι χημειοθεραπείες κι οι ραδιοθεραπείες, όλες οι μέθοδοι της δυτικής ιατρικής έπεφταν στο κενό, στρεφόταν μετά στην κάνναβη. Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει κάποιος νόμος τον γονιό από το να αναζητήσει τον δρόμο για να θεραπεύσει το παιδί του; Ή τον ίδιο του τον εαυτό;
Τώρα που θα περάσει το νομοσχέδιο και θα επιτραπεί η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ο κόσμος θα πρέπει να κοιτάζει το προϊόν να έχει πιστοποιήσεις από ειδικευμένα χημεία και δείχνει ότι έχει ελεγχθεί για την πυκνότητα, επιβεβαιώνεται πως δεν έχουν μούχλα, μικρόβια και βακτήρια, φυτοφάρμακα, διαλυτικά, μολυσματικούς ρύπους και μέταλλα. Αν η κάνναβη είναι μολυσμένη, δεν είναι φάρμακο. Πολύ απλό. Επίσης, είναι έγκλημα να καταναλώνεται η κάνναβη με καπνό. Κατανοώ ότι ήταν πολύ ακριβό το φυτό λόγω της παρανομίας που το είχαν βάλει, τώρα όμως που θα ανοίξει ο δρόμος, όσοι την χρησιμοποιούν προτείνεται να τη χρησιμοποιούν χωρίς καπνό.