Θέλοντας να στηρίξει και να αναδείξει την ιστορία και το έργο αυτών των ανθρώπων η TOMS διάλεξε να φιλοξενήσει στο παγκόσμιο blog της την ιστορία του Jai Mexis, δημιουργός της Lovest, μια σειρά από τσάντες και άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται ανακυκλώνοντας τα εκατοντάδες πλαστικά σωσίβια και βάρκες προσφύγων που βρέθηκαν στις ακτές της Λέσβου.
Lovest=Love+Vest
Ο Jai Mexis είναι ο ιδρυτής της Odyssea, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που κατασκευάζει την σειρά με τα προϊόντα Lovest και είναι ο πρώτος καλεσμένος του Locals Who Give Back .
Τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις την Odyssea; Η ιδέα ξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα όταν επισκέφτηκα φέτος για πρώτη φορά τη Λέσβο. Ήμουν εθελοντής στην Κοινωνική Κουζίνα και σέρβιρα γεύματα σε πρόσφυγες. Λόγω τον συνθηκών, αναγκαζόμασταν να φτιάχνουμε προσωρινά καταφύγια από ξύλινα και πλαστικά υλικά που παίρναμε από τις βάρκες. Προσπαθούσα λοιπόν να βρω μια λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργούσε η νέα αυτή συνθήκη. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Ήταν πιο πολύ ένα πείραμα, μια προσπάθεια να δείξω ότι οι νέοι Έλληνες μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, ότι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι, ακόμα και από σκουπίδια. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σωστά επαγγελματικά πρότυπα σήμερα. Γι’ αυτό και τους παροτρύνω ακόμα και να δημιουργούν δικά τους επαγγέλματα αντί να ψάχνουν να βρουν κάποιο. Τα υπάρχοντα επαγγέλματα δεν προσφέρουν πια στη γενιά μας ηθική ικανοποίηση, γιατί να μην δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα;
Ποια ήταν η καθοριστική στιγμή για να ξεκινήσεις κάτι τόσο συνειδητοποιημένο όπως το Lovest; Όταν συνειδητοποίησα την δύναμη της ομάδα μας. Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Όταν και οι δύο πλευρές, οι ντόπιοι μαζί με τους πρόσφυγες, καταφέραμε να δημιουργήσαμε απίθανα προϊόντα αλλά και να δουλεύουμε με ένα ομαδικό πνεύμα. Ειλικρινά το να είμαι μέρος αυτού του δυναμικού και να βλέπω τι μπορεί να πετύχει η δύναμη μιας συλλογικής προσπάθειας μου άνοιξε τα μάτια.
Με ποιους τρόπους θεωρείς ότι προσφέρεις στο εργασιακό σου περιβάλλον; Προσπαθούμε να δημιουργούμε ευκαιρίες για άνεργους, Έλληνες και πρόσφυγες, μέσα από εκπαίδευση αλλά και κοινωνική στήριξη. Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία λύσεων που προάγουν μια ισορροπημένη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και του οικοσυστήματος.
Πως δημιουργείται ένα προϊόν Lovest; Συλλέγουμε τα παρατημένα σωσίβια από σωρούς σκουπιδιών στις ακτές των νησιών. Χρησιμοποιούμε μεγάλα φορτηγά για να τα μεταφέρουμε στις αποθήκες μας και εκεί τα χωρίζουμε ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος. Το επόμενο βήμα είναι να βγάλουμε τον αφρό και να μειώσουμε τον όγκο, ο αφρός ανακυκλώνεται τοπικά. Τα υφάσματα μεταφέρονται στην Αθήνα, στον εργασιακό μας χώρο, όπου πλένονται και κόβονται στα σχήματα των σχεδιασμένων προϊόντων μας. Το τελικό βήμα είναι το ράψιμο, το οποίο γίνεται προσεκτικά και με σημασία στη λεπτομέρεια. Πακετάρουμε τότε το κάθε είδος, με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, και το διανέμουμε σε όλο τον κόσμο.
Πώς προσφέρεις στην προσωπική σου ζωή; Συνεργάζομαι με projects που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων, όπως ας πούμε προγράμματα στέγασης προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Χαίρομαι που μοιράζομαι στιγμές με ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου, απλές αλλά αληθινές στιγμές. Έχω δουλέψει στο Zaatari Refugee Camp στην Ιορδανία, εκεί ζούσαν πάνω από 100.000 πρόσφυγες, ήταν ένα σκληρό μέρος. Θυμάμαι όμως τα 60.000 παιδιά του camp που καθημερινά εφεύρισκαν χιλιάδες τρόπους για να κάνουν τη ζωή τους λίγο καλύτερη, για μένα αυτό ήταν το πιο αναζωογονητική μάθημα.
Πως θα ήθελες να σε θυμούνται οι άλλοι; Θα ήθελα να καταφέρουμε να είμαστε μια θετική επιρροή, αυτό θα με ευχαριστούσε. Θα ήθελα οι νέοι να αποκτήσουν το κίνητρο να κατακτούν πράγματα που στην αρχή φαίνονται δύσκολα έως και αδύνατα. Επίσης θα ήθελα πολύ Οδύσσεια να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για να επιστρέψουν οι νέοι Έλληνες και να αρχίσουν χρησιμοποιούν με παραγωγικό τρόπο τους πόρους της χώρας μας με την εμπειρία που αποκτούν από το εξωτερικό. Να μεταμορφώνουν δηλαδή, τα αμέτρητα προβλήματα που υπάρχουν, σε βιώσιμες ευκαιρίες.
Πιστεύεις πως το Lovest μπορεί να σταθεί παγκοσμίως; Ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι των συνεργασιών μας είναι από το εξωτερικό. Οπότε, ναι φυσικά, θέλουμε να επεκταθούμε όσο το δυνατών περισσότερο αλλά και να καινοτομήσουμε μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ρύπους. Παρ’ όλες τις τραγικές εξελίξεις στα συνοριακά νησιά ελπίζουμε πως μέσα από αυτό θα υπάρξει μια νέα δημιουργική προσέγγιση στην αντιμετώπιση τους με σεβασμό στον συνάνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον. Έτσι, προωθούμε λύσεις και χτίζουμε διεθνή δίκτυα μοιράζοντας τη γνώση που αποκτούμε για να φτιάξουμε συλλογικά ένα πιο βιώσιμο κόσμο.