Η νηστεία της Σαρακοστής έχει αποκτήσει οπαδούς που την ακολουθούν όχι απαραίτητα για θρησκευτικούς λόγους αλλά καθώς αποτελεί μια ευκαιρία για υγιεινή διατροφή και αποτοξίνωση του οργανισμού, βασικά από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Εάν την κάνουμε σωστά και έχουμε μια πλήρη διατροφή, χωρίς να πέσουμε σε συνηθισμένα λάθη, μπορούμε να αδυνατίσουμε και να έχουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας αφού αρκετά σαρακοστιανά είναι ελληνικά superfoods.
«Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα, μιας και τα τρόφιμα που περιλαμβάνει έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ‘κακά’ λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Ταυτόχρονα, οι νηστίσιμες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες , φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη ουσίες (ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), που μπορούν να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, στη μείωση της όρεξης και στην καύση του λίπους», εξηγεί στην Popaganda η κυρία Γεωργία Καπώλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της διαιτολογικής μονάδας «Λόγω Διατροφής» στη Νεμέα Κορινθίας.
Εκτός από τα παραπάνω, τα τρόφιμα της Σαρακοστής, όπως λέει η ειδικός, οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα, βασικούς παράγοντες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.
Ωστόσο, η νηστεία έχει παγίδες, και εφόσον δεν ακολουθείται σωστά, εύκολα οδηγεί σε πρόσληψη επιπλέον βάρους. Σύμφωνα με την κυρία Καπώλη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος της νηστείας είναι η έλλειψη πειθαρχίας στην ποσότητα κατανάλωσης φαγητού, μιας και νιώθουμε ότι δεν χορταίνουμε εύκολα. «Αυτό οφείλεται στην αποχή από ζωικής προέλευσης τρόφιμα, που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μειώνει την όρεξη και αυξάνει τον κορεσμό. Έτσι, ενισχύεται η επιθυμία μας να τσιμπολογάμε καθόλη τη διάρκεια της μέρας και να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από ψωμί, φυστικοβούτυρο, ταχίνι, χαλβά, ελιές, ξηρούς καρπούς, που είναι πολύ θρεπτικά τρόφιμα, αλλά ταυτόχρονα περιέχουν και αρκετές θερμίδες», αναφέρει.
Δίνει, μάλιστα, συγκεκριμένα tips προκειμένου να μην πάρουμε κιλά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Τη Σαρακοστή συνυπάρχουν στη διατροφή μας ορισμένα από τα ελληνικά superfoods. Η κυρία Καπώλη μας λέει ποια είναι αυτά και πώς η ένταξή τους στη διατροφή μας προάγει την καλή υγεία.
Ελιές και Ελαιόλαδο
Εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε νηστίσιμο πιάτο και αποτελούν πλούσια πηγή πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες, γνωστές φυτοχημικές ουσίες, ξεχωρίζουν για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αλλά και αντιγηραντική τους δράση.
Όσπρια
Αποτελούν εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών ινών, αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Κατέχουν κυρίαρχη θέση στα Σαρακοστιανά τραπέζια καθώς χρησιμοποιούνται συχνά ως αντικαταστάτες της κατανάλωσης κρέατος.
Αν και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, η πρωτεΐνη αυτή δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό συστήνεται ο συνδυασμός τους με δημητριακά (ρύζι, παξιμάδι, ψωμί, κτλ) ο οποίος θα μετατρέψει τις πρωτεΐνες τους σε υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιες με αυτές του κρέατος.
Χαλβάς
Αποτελεί το πιο διαδεδομένο γλυκό της νηστείας και όχι μόνο. Προέρχεται από το σουσάμι και είναι πλούσιος σε ακόρεστα “καλά” λιπαρά, με ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος.
Η υψηλή θερμιδική του αξία το καθιστά τρόφιμο που θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, μιας και περίπου 100γρ χαλβά είναι ικανά να αποδώσουν έως και 540 θερμίδες!
Ταχίνι ολικής αλέσεως
Είναι πλούσιο σε ω-λιπαρά οξέα και φυτική πρωτεΐνη η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης με αποτέλεσμα να μειώνεται η πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό βοηθάει τον οργανισμό να κάψει πιο εύκολα το λίπος.
Κορινθιακή σταφίδα
Ο άγνωστος ελληνικός διατροφικός θησαυρός διαθέτει συμπυκνωμένες μορφές ενέργειας, αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και διαιτητικών ινών. Η σταφίδα προέρχεται από την αφυδάτωση των σταφυλιών και ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Με την κατανάλωση μιας μερίδας σταφίδας (40γρ.) καλύπτουμε το 30% των ημερήσιων αναγκών σε φρούτα. Η κατανάλωση σταφίδας βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας, μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών.