Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες γκάφες στην Ιστορία της αγοράς της Τεχνολογίας!

Μετοχές αξίας $50 δισ. που πωλήθηκαν έναντι $1.500, πρότζεκτ που απορρίφθηκαν χωρίς δεύτερη (ούτε καν πρώτη…) σκέψη και το φινάλε μιας συνεργασίας που γέννησε έναν κολοσσό…

Μία απόφαση μπορεί να αλλάξει μια ζωή, λένε. Υπάρχουν και αποφάσεις όμως που μπορούν να αλλάξουν περισσότερες: δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια! Μπορούν να αλλάξουν μια αγορά ολόκληρη, να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία! Πάνω απ’ όλα όμως, υπάρχουν καλές και κακές αποφάσεις. Εμείς για σήμερα επιλέξαμε έναν συνδυασμό σημαντικών και κακών αποφάσεων που λίγο-πολύ έδωσαν στην αγορά της Τεχνολογίας τη σημερινή της εικόνα! Δείτε και γελάστε –ή κλάψτε, ό,τι προτιμάτε- μαζί μας…

Αγαπητοί, το Netflix σας είναι για γέλια…

wraaah

Το 2000, τρία από τα σημαντικότερα στελέχη του Netflix ταξίδεψαν ως το Ντάλας για να προτείνουν στους ανθρώπους των κραταιών τότε Blockbuster να τους εξαγοράσουν. Οι τελευταίοι αφού γέλασαν με την ψυχή τους, τους απέρριψαν. Τα $50 εκατ. τους φάνηκαν εξωφρενικά πολλά, βλέπετε. Το Netflix πλέον κυριαρχεί με αξία $32,9 δισ. τη στιγμή που τα Blockbuster χρεοκόπησαν το 2010.

Ποιο Google; Εδώ είμαστε Yahoo!

Το 1997 οι Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν παρουσίασαν τη μηχανή αναζήτησής τους (ή ό,τι υπήρχε απ’ αυτή τέλος πάντων) στους ανθρώπους της Yahoo! ευελπιστώντας πως θα κατέληγαν σε συμφωνία. Το $1 εκατ. που τους ζήτησαν όμως και το γεγονός πως η Yahoo! ήθελε οι χρήστες να παραμένουν στο site της μετά τις αναζητήσεις τους, μετέτρεψε το pitching σε φιάσκο.

Ποια Google; Εδώ είμαστε Yahoo! – Μέρος Β’

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη φορά, η Yahoo! είχε μια δεύτερη ευκαιρία να αγοράσει τη Google. Ο CEO της, Τέρι Σέμελ έκανε πρόταση $3 δισ. παρ’ ότι η αξία της Google ξεπερνούσε τα $5 δισ.. Η αλήθεια είναι πως θα τίνασσε στον αέρα τη ρευστότητα της εταιρείας του, με τον δισταγμό του εν τέλει να βάζει «στοπ» στο deal. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε…

Το 10% της Apple

Ron-Wayne

Ο Ρον Γουέιν

Όλοι γνωρίζουν τους Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόσνιακ, τους ιδρυτές της Apple. Λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν όμως ότι το δίδυμο, αρχικά ήταν τρίο, μιας που στο deal συμμετείχε και ένα τρίτο πρόσωπο: επρόκειτο για τον Ρον Γουέιν, κάτοχο του 10% των μετοχών της εταιρείας, το οποίο και πούλησε το 1976 έναντι $1.500. Σημερινή αξία; Γύρω στα $50 δισ.

Φωτογραφική χωρίς φιλμ; Ούτε γι’ αστείο…

Το 1975 ένας μηχανικός pitchαρε στην Kodak την ιδέα του για μία φωτογραφική μηχανή χωρίς φιλμ. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν να τον ακούσουν, αφού αναρωτήθηκαν αν είχε σώας τας φρένας, τον οδήγησαν ευγενικά στην έξοδο. Το 2012 η Kodak «βαρούσε κανόνι» αφού δεν προσαρμόστηκε ποτέ στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής…

Διώξτε τη Sony. Σιγά, μήπως θα φτιάξει και δικιά της κονσόλα;

philipscdi

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, Sony και Nintendo συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής έκδοσης του SNES, του περίφημου SNES-CD. Εν τέλει όμως, η Nintendo επέλεξε να δουλέψει με τη Philips στο CD-I, αφήνοντας τη Sony να συνεχίσει να πειραματίζεται μόνη της. Το SNES-CD δεν κυκλοφόρησε ποτέ, το CD-I απέτυχε παταγωδώς ενώ η Sony… well… η λέξη PlayStation” σας λέει κάτι;

Τηλέφωνο; Τι ειν’ τούτο;

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ είναι ο εφευρέτης του τηλεφώνου. Όλοι το ξέρουν αυτό. Τι συνέβη εμπορικά με την εφεύρεσή του όμως; Ο ίδιος προσέφερε τις πατέντες του στη Western Union το 1876, όμως η τελευταία τις απέρριψε. Έτσι, ο Μπελ ίδρυσε τη Bell Telephone Company που αργότερα εξαγοράστηκε από την AT&T.

Δάνειο (ζωής)

Η Apple πριν εξελιχθεί στον κολοσσό που είναι σήμερα, πέρασε δύσκολες περιόδους. Μία απ’ αυτές ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η οικονομική της κατάσταση ήταν τραγική σε τέτοιο βαθμό, που κρατήθηκε στη ζωή χάρη σε μία επένδυση $150 εκατ. της Microsoft –σε μετοχές που μέχρι το 2003 της τις είχε ξαναπουλήσει. Η σημερινή τους αξία, παρεμπιπτόντως, υπολογίζεται στα $22 δισ.!

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.