ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το 2022 οι celebrities μας ενδυνάμωσαν μιλώντας ανοιχτά για τη ψυχική τους υγεία

Εμείς, οι συντάκτες της Popaganda, έχουμε μιλήσει διόλου λίγες φορές για τη ψυχική μας υγεία – από την αγχώδη διαταραχή, μέχρι την κατάθλιψη που έχουμε βιώσει ή βιώνουμε. Δεν μας ήταν πάντα τόσο εύκολο να το κάνουμε δημόσια. Σε έναν κόσμο που ακόμη στιγματοποιεί τη ψυχική ασθένεια και τη συνδέει με την «τρέλα», σίγουρα το να μιλήσεις ανοιχτά για όσα αντιμετωπίζεις ψυχολογικά και συναισθηματικά, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα

Εν έτει 2022, περίπου το 75% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει έρθει αντιμέτωπο με κάποια/ες ψυχική ασθένεια/ες, σύμφωνα με έρευνα του American Heart Association. Στον εργασιακό χώρο, περίπου 8 στους 10 εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας, λένε ότι το στίγμα και η ντροπή που το συνοδεύει, τους έχουν αποθαρρύνει από το να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη. Οι εμπειρικές μελέτες επιβεβαιώνουν σταθερά το συνεχιζόμενο φαινόμενο του δημόσιου στιγματισμού προς τα άτομα που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες για τις στάσεις του πληθυσμού, εντοπίζουν ισχυρά αρνητικά στερεότυπα, συμπεριλαμβανομένων των αντιλήψεων ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι, επιθετικοί, βίαιοι, επικίνδυνοι, παράλογοι, λιγότερο έξυπνοι, χωρίς αυτοέλεγχο και τρομακτικοί. Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι λίγοι άνθρωποι θα συνιστούσαν ένα άτομο που ζει με σχιζοφρένεια για να καλύψει μια θέση εργασίας, επιβεβαιώνοντας πως το στίγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με διαταραχές προσωπικότητας και ψυχωτικές διαταραχές.

Ο δημόσιος όμως διάλογος, όπως έχει αποδείξει η ιστορία της κοινωνικής ψυχολογίας, μπορεί να περιορίσει το στίγμα και τις διακρίσεις γύρω από την ψυχική ασθένεια. Σε αυτό συμβάλλουν αρκετοί celebrities και δημόσια πρόσωπα – από τραγουδιστές και ηθοποιούς μέχρι πρωταθλητές – που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να μιλήσουν ανοιχτά για τις ψυχικές και συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους που βιώνουν κάτι αντίστοιχο, να μιλήσουν ανοιχτά, να εμπνευστούν από τα βιώματά τους και να αναζητήσουν με τη σειρά τους βοήθεια.

Αυτή τη χρονιά, οι celebrities που μίλησαν για τη ψυχική τους υγεία ήταν πολλοί και αυτό μας κάνει να χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις ιστορίες τους λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2022, πιστεύοντας πως η προβολή θετικών προτύπων, (είναι άλλωστε επιστημονικά αποδεκτό), μπορεί να έχει ζωτικής σημασίας αποτελέσματα για την ενδυνάμωση των ανθρώπων και τη βελτίωση της ψυχικής τους κατάστασης. Οι διασημότητες που μιλούν δημόσια για τις προκλήσεις της ψυχικής τους υγείας, βάζουν το λιθαράκι τους στην καταπολέμηση του στίγματος και στον φόβο που αυτό καλλιεργεί στους ανθρώπους που αγωνίζονται για μία καλύτερη ζωή.

Selena Gomez

«Θα είμαι πολύ ανοιχτή με όλους όσον αφορά τη διάγνωσή μου: Έχω βρεθεί σε τέσσερα κέντρα θεραπείας έως τώρα στη ζωή μου», είχε δήλωσε η 30χρονη pop star στο Rolling Stone πριν από μερικούς μήνες, αναφορικά με τη ψυχική της υγεία, για την οποία μιλάει ανοιχτά και θαρραλέα τα τελευταία χρόνια. «Νομίζω πως λίγο μετά τα είκοσι μου άρχισα να σκοτεινιάζω μέσα μου, άρχισα να νιώθω ότι δεν έχω πλέον τον έλεγχο των συναισθημάτων, των σκέψεων και των συμπεριφορών μου – κι αυτό ήταν αρκετά τρομακτικό».

Η Gomez άρχισε να ακούει φωνές το 2018, κατά τη διάρκεια του “Revival Tour”, όμως σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, τότε δεν μπορούσε να καταλάβει τι της συνέβαινε. Οι φωνές γίνονταν όλο και πιο δυνατές, με αποτέλεσμα εκείνο το διάστημα να διακοπεί η περιοδεία και να οδηγηθεί με τη φροντίδα των συνεργατών της σε Κέντρο Θεραπείας, εξειδικευμένο στις ψυχώσεις.

Όπως της γνωστοποιήθηκε έπειτα από κλινική εξέταση και ψυχιατρική παρακολούθηση, ερχόταν αντιμέτωπη με μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια (συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονικών σκέψεων), συμπτώματα που οδήγησαν στη διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής (Bipolar Disorder). Το βίωμα της διαταραχής αποτυπώνεται στο νέο ντοκιμαντέρ της “Selena Gomez: My Mind & Me” στο οποίο επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να συμβάλλει στον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας.

Tom Felton

Ο star του Harry Poter κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του, Beyond the Wand: The Magic and Mayhem of Growing Up a Wizard, τον Οκτώβριο του 2022 και μαζί με αυτά αποκάλυψε τον αγώνα του με τη διαταραχή χρήσης ουσιών. «Έφτασα στο σημείο που δεν θα σκεφτόμουν τίποτα άλλο από το να πιώ ένα ποτό ενώ δούλευα», είχε δηλώσει ο ηθοποιός για τη δύσκολη εκείνη περίοδο της ζωής του μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων film series. Ο Felton βρέθηκε τελικά σε κλινική απεξάρτησης τρεις φορές και κατάφερε να απομακρυνθεί από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες.

«Ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω ποτέ», έγραψε σχετικά με την επιλογή του να πάει σε πρόγραμμα θεραπείας για τρίτη φορά. Ο Felton είπε ακόμη ότι ελπίζει η ιστορία του να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που παλεύουν με τη χρήση ουσιών αλλά και άλλες ψυχικές νόσους.

Orlando Bloom

Όταν ήταν 19 ετών, ο star του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών έσπασε τη σπονδυλική του στήλη σε μια «εμπειρία κοντά στο θάνατο», όταν έπεσε από ένα παράθυρο. «Οι μήνες μετά την πτώση ήταν μια πολύ σκοτεινή περίοδος για ‘μένα», μοιράστηκε ο ηθοποιός σε ένα βίντεο που δημιούργησε με τη UNICEF τον Οκτώβριο του 2022, προσθέτοντας: «Ως ένας άνθρωπος που ήμουν πάντα πολύ δραστήριος στη ζωή μου, ένιωσα περιορισμένος ξαφνικά και πονούσα πολύ σωματικά και ψυχικά».

Ευτυχώς, ο Bloom όχι μόνο ανέκαμψε σωματικά, αλλά έδωσε επίσης στον εαυτό του «χρόνο και χώρο (κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης) για να κοιτάξω τη ζωή μου, να αναγνωρίσω τι ήταν καλό και σπουδαίο για ‘μένα σε αυτή και να τη χτίσω με τον τρόπο που πραγματικά ήθελα».

Camila Cabello

Το πρώην μέλος των Fifth Harmony μίλησε τον Απρίλιο του 2022 για τον αγώνα της με το άγχος, αποκαλύπτοντας ότι κατάφερε να το αντιμετωπίσει κάνοντας ψυχοθεραπεία. «Υπήρξε μια στιγμή που το άγχος μου με έκανε να νιώθω ότι δεν μπορώ να πάω μέχρι το στούντιο. Ένιωθα πως δεν μπορώ να δουλέψω», εξομολογήθηκε η Cabello στο Apple Music. «Ο μόνος τρόπος για να καταφέρνω να πηγαίνω στη δουλειά κάθε μέρα ήταν να είμαι ειλικρινής με όσα περνούσα και να είμαι ο εαυτός μου. Πολλές φορές με πίεζα για να πάω γιατί αλλιώς ήξερα πως το άγχος και η θλίψη θα με ρουφήξουν και δεν θα καταφέρω να σηκωθώ από το κρεβάτι. Είναι ένα άκρως παραλυτικό συναίσθημα», προσέθεσε η ίδια.

Η star της latin pop, τόνισε πως η θεραπεία ήταν το «κλειδί» για να ανακτήσει τη ζωή της. «Η ζωή μου ήταν τόσο άσχημη και τόσο οδυνηρή που έλεγα: “Αν μου πεις ότι το να φάω από το πάτωμα θα με κάνει να νιώσω καλύτερα, τότε θα το κάνω”. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία».

Shawn Mendes

Τον Ιούλιο του 2022, ο δημοφιλής τραγουδιστής του “Nervous” (και πρώην σύντροφος της Cabello) ανέβαλε τα επερχόμενα live του για να επικεντρωθεί στην ψυχική του υγεία. «Ραγίζει η καρδιά μου που πρέπει να το πω αυτό, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να αναβάλω τις επόμενες τρεις εβδομάδες παραστάσεων μέχρι νεοτέρας», είπε μεταξύ άλλων.

«Κάνω περιοδείες από τα 15 μου και για να είμαι ειλικρινής, ήταν πάντα δύσκολο να βρίσκομαι στο δρόμο μακριά από τους φίλους μου και την οικογένεια», έγραψε τότε ο Mendes στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. «Μετά από κάποια χρόνια που έμεινα εκτός δρόμου, ένιωθα ότι ήμουν έτοιμος να βρεθώ ξανά σε αυτόν, αλλά αυτή η απόφαση φαίνεται πως ήταν βιαστική και δυστυχώς αισθάνομαι ξανά έντονη πίεση και έχω φτάσει σε οριακό σημείο», συμπλήρωσε.

Colin Farrell

Ενώ ο αγαπητός ηθοποιός γύριζε τις υποβρύχιες σκηνές για την ταινία Thirteen Lives στην Ταϊλάνδη, υπέστη «τρομακτικές» κρίσεις πανικού, οι οποίες τον έκαναν να αισθανθεί πως δεν μπορεί να αναπνεύσει, όπως μοιράστηκε φέτος με το Heart Radio.

«Το να κοιτάξεις ψηλά ενώ βρίσκεσαι στο βυθό και να δεις την επιφάνεια του νερού και πέρα από αυτή, συνήθως είναι μια αναζωογονητική εμπειρία. Όταν όμως αυτό δεν υφίσταται και αισθάνεσαι πως υπάρχει ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου και δεν υπάρχει καθόλου αέρας, απλώς προκαλεί πόνο και όλεθρο», είπε ο ίδιος αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία και χιούμορ, την επίπονη εκείνη περίοδο της ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bella Hadid

Το γνωστό μοντέλο έχει μιλήσει αρκετές φορές για τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει. Τον περασμένο Νοέμβριο μοιράστηκε με τους followers της στο Instagram ορισμένες φωτογραφίες στις οποίες απεικονιζόταν να κλαίει, δηλώνοντας πως νιώθει «χαμένη» και «συγχυσμένη». Προέτρεψε τους ανθρώπους να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αληθινά. Για όποιον αγωνίζεται, παρακαλώ να το θυμάστε αυτό. Μερικές φορές το μόνο που πρέπει να ακούσεις είναι ότι δεν είσαι μόνος. Έτσι, από εμένα για εσένα, “δεν είσαι μόνος”. “Σ’ αγαπώ, σε βλέπω και σε ακούω”. Υπάρχει πάντα φως στο τέλος του τούνελ για κάθε ψυχική ασθένεια, συναισθηματική διαταραχή και χημική ανισορροπία», ήταν τα συγκινητικά λόγια της.

Υπενθύμισε ακόμη τις δικές της μάχες με την κατάθλιψη και το άγχος, προσθέτοντας: «Μου πήρε πολύ χρόνο για να το βάλω στο μυαλό μου, αλλά βίωνα έντονη εξουθένωση για να το ξέρω αυτό: αν δουλεύεις αρκετά σκληρά για τον εαυτό σου, ξοδεύεις χρόνο μόνος σου για να κατανοήσεις τα τραύματα, τα ερεθίσματα, τις χαρές και τις δυσκολίες σου, τότε θα μπορείς πάντα να καταλάβεις και να μάθεις περισσότερα για τον πόνο σου και πώς να τον χειριστείς. Δεν είμαι σίγουρη γιατί, αλλά νιώθω ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να μην μοιραστώ την αλήθεια μου εδώ, μαζί σας. Σας ευχαριστώ που με είδατε και σας ευχαριστώ που με ακούσατε», κατέληξε.

Εμείς σας ευχαριστούμε για το μοίρασμα.

Λουίζα Σολομών-Πάντα