nolkia

Τα μαντάτα για τη Nokia δεν ήταν εξ’ αρχής καλά. Μερικούς μήνες πριν τα λέγαμε. Κι αν μέχρι τώρα η Microsoft, η εταιρεία που εξαγόρασε την πάλαι ποτέ κραταιά Nokia, περιοριζόταν απλά στην περιφρόνηση του ξεπεσμένου φινλανδικού κολοσσού, πλέον επιδιώκει απροκάλυπτα να τον εξαφανίσει από προσώπου γης, θέλοντας να διαγράψει από τα κατάστιχα της ιστορίας καθετί σχετικό με δαύτη. Όχι ότι είχαν μείνει και πολλά δηλαδή. Ένα απ’ αυτά τα λίγα τελευταία που μας θύμιζαν τη Nokia ήταν τα Lumia, η τελευταία βαρύνουσας σημασίας σειρά κινητών της εταιρείας. Ε, λοιπόν πάνε κι αυτά! Αρχής γενομένης από την επόμενη «φουρνιά» τους, αυτά θα είναι γνωστά ως Microsoft Lumia σε μια κίνηση που περισσότερο μοιάζει με –έναν ακόμα- ευνουχισμό της όποιας Nokia είχε επιζήσει μέχρι σήμερα.

Όχι πως τα νέα εξέπληξαν κανέναν. Ίσως να ήρθαν ελαφρώς νωρίτερα απ’ ό,τι τα περιμέναμε, ωστόσο ακολουθούν μοιραία κινήσεις όπως οι 12.500 απολύσεις του καλοκαιριού που ουσιαστικά ξεγύμνωσαν τη Nokia. Κι όμως, τα μαντάτα αυτά μπορεί να είναι τα χειρότερα δυνατά για τη Nokia, ωστόσο έχουν θετικό αντίκτυπο στη Microsoft ή ορθότερα στα σχέδια της τελευταίας. Ποια είναι αυτά; Να… μοιάσει στην Apple! Μη μειδιάζετε, δεν υπάρχει λόγος.

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά της Apple με τις Google και Microsoft; Παρ’ ότι και οι τρεις έχουν αναπτύξει το δικό τους λειτουργικό, μόνο η Apple διαθέτει και δικές της συσκευές: τα iPhone, iPad, iPod Touch τρέχουν όλα iOS, το επερχόμενο Apple Watch το ίδιο (έστω, μια διαφορετική έκδοση). Στη Microsoft μπορεί με την τελευταία βερσιόν των Windows να πέτυχαν διάνα (μέχρι τότε δεν είχαν σταυρώσει έκδοση για έκδοση) όμως κατά βάση στηρίζονταν σε τρίτες εταιρείες (HTC, Nokia, Samsung κ.α.). Στη δε Google, εκεί τα πράγματα ήταν σαφώς πιο χαοτικά αφού η Google δεν έχει λανσάρει παρά μια χούφτα συσκευές Android: να ‘ναι καλά οι υπόλοιπες τρίτες εταιρείες που έχουν πάρει το –ανοιχτού κώδικα- λειτουργικό απ’ το χεράκι…

Η Microsoft λοιπόν, στην περίπτωση της οποίας τα πράγματα είναι πολύ πιο ελεγχόμενα απ’ ότι σε ‘κείνη της Google, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά άλλη εταιρεία που να ασχολείται σοβαρά με τα Windows Phone, αποφάσισε να λανσάρει και τις δικές της συσκευές. Όχι ότι τα Lumia δεν ήταν κατ’ ουσία τέτοια, όμως δεν πρέπει να αγνοούμε τον ρόλο του μάρκετινγκ σε κάτι τέτοιο. Όσο να ‘ναι, το «λειτουργικό Microsoft, κινητό Microsoft» ακούγεται καλύτερα και κατά γενική ομολογία πείθει περισσότερο από το «λειτουργικό Microsoft, κινητό Nokia». Σε λίγο καιρό, η αμερικάνικη εταιρεία θα μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει και hardware και software που θα φέρει τη μπράντα της. Κι αν θέλει να μην χάσει κατά κράτος στις συγκρίσεις με την άλλη εταιρεία που έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο (αυτή με το… δαγκωμένο μηλαράκι), θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο. Πρόοδο μεγάλη και άμεση.