Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPOPTRIVIA

Το Ξέρατε ότι «η Γεωγραφία Είναι Πολύ Κουλ»;

Μια σελίδα στο Facebook μας προτείνει να δούμε τον κόσμο με άλλον χάρτη, αφού «ο κόσμος μας είναι ένα απίστευτο μέρος».

Τρίτο έτος κι ένας καθηγητής μπαίνει φουριόζος στην αίθουσα, δεν θυμάμαι ποιο ήταν ακριβώς το αντικείμενο της παράδοσης αλλά ένιωθε πως είναι επιτακτική ανάγκη να σχδιάσει στον πίνακα τον χάρτη των Βαλκανίων, μάλιστα μας είπε ότι είχε εισηγηθεί πολλές φορές να γίνει υποχρεωτικό μάθημα η γεωγραφία στο πρώτο έτος γιατί είχε διαπιστώσει ότι δεν γνωρίζουμε πολλά βασικά και μάλιστα κοντινά μας πράγματα. Γελάσαμε, γελούσε κι εκείνος αφού τελείωσε με τον χειροποίητο χάρτη, κι άδικο δεν είχε.  

Τέλος πάντων, η ζωή συνεχίστηκε μέχρι να βρεθώ σε παρέα που διαφωνούσαμε για το που κατά πέφτουν οι διάσημοι καταρράκτες του Νιαγάρα, φυσικά και υπήρχε κάποιος που φώναζε «μην το γκουγκλάρεις και μην επιμένεις». Μετά πιάσαμε τις Κυκλάδες, ακούστηκαν διάφορα,  αγεωγράφητοι και γεωγραφημένοι τα βρήκαμε στο τέλος

Σε περίοδο καραντίνας -κι αν κρίνω από τις δημοσιεύσεις που βλέπω ολούθε- διαβάσαμε αρκετά, στριμάραμε παλιές και νέες επιτυχίες, μαγειρέψαμε, φτιάξαμε και ψωμί, ξαναστριμάραμε, χαθήκαμε στον εθιστικό πλανήτη του Youtube, μάθαμε πως λειτουργεί το TikTok, ανακαλύψαμε ότι στις ντουλάπες μας έχουμε ρούχα από μόδες που θα έπρεπε να απαγορευτούν δια νόμου και να μην ξαναγυρίσουν. 

«Μόλις μου έκαναν κλήση από Μπουρκίνα Φάσο. Και μη με ρωτήσετε κι εσείς αν είναι νέο φλερτ, πλιζ», έλεγε ένα μήνυμα που έλαβα πρόσφατα σε ομαδική συνομιλία. Διαβάζοντάς το θυμήθηκα ότι υπάρχει μια σελίδα που ίσως μας βοηθήσει με έναν εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο να μάθουμε πέντε πράγματα για τον ατελείωτο κόσμο εκεί έξω, για να μην απελπίζονται οι φίλοι μας στα chats…

Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του Σέλντον Κούπερ στο Big Bang Theory και την όχι πολύ επιτυχημένη διαδικτυακή εκπομπή του που ήταν αφιερωμένη στις σημαίες κρατών, μια σελίδα ισχυρίζεται ότι «η γεωγραφία είναι πραγματικά πολύ κουλ, δεν είναι κλικμπέητ»

Στείλαμε λοιπόν inbox στη σελίδα προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το coolness της γεωγραφίας, γιατί το πιστεύει τόσο εκείνος/η που τη διαχειρίζεται (θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία, παραμένει μυστηριώδης) . Μας απάντησε ότι όσο πιο πολλά trivia ανακάλυπτε για τον κόσμο τόσο πιο συχνά αναρωτιόταν «μα καλά, πως γίνεται αυτό να μην το μαθαίνουμε στο σχολείο;». Όπως επίσης μας είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν περίμενε πως μέσα σε οχτώ μήνες η σελίδα θα συγκεντρώσει 40.000 ακόλουθους, πολλοί απο τους οποίους αφιερώνουν χρόνο για να ψάξουν, να γράψουν και να μοιραστούν ό,τι έμαθαν. 

Γιατί η γεωγραφία είναι πολύ κουλ και γιατί, νομίζεις, ότι δεν τη γνωρίζουμε τόσο καλά; O τρόπος που διδάσκεται η γεωγραφία στα σχολεία είναι εντελώς βαρετός, με τα περισσότερα μαθήματα συμβαίνει αυτό. Μη φανταστείς, κι εγώ εντελώς τυχαία ασχολήθηκα, μέσα από ένα online κουίζ με το οποίο είχα κολλήσει πριν χρόνια. Παράλληλα, βρίσκω παράλογο το γεγονός οτι τελειώνουμε το σχολείο και δεν έχουμε ούτε στο περίπου αντίληψη για το τι συμβαίνει στον κόσμο μας. Δεν είναι απλά άχρηστες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες όπως νομίζουν πολλοί – το να μην ξέρεις τι συμβαίνει στον πλανήτη που ζεις είναι οριακά επικίνδυνο. 

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε, οι πιο χτυπητές ελλείψεις που έχουμε στη γεωγραφία; Ένα μεγάλο σοκ για όλους είναι τα πραγματικά μεγέθη των κρατών και των ηπείρων. Τα έχουμε όλοι εντελώς λάθος στο κεφάλι μας και γι’ αυτό φταίει το είδος χάρτη που έχει καθιερωθεί και βλέπουμε παντού, δηλαδή η μερκατορική προβολή. Σε αυτό το είδος προβολής παραμορφώνεται και φαίνεται πολύ μεγαλύτερο ό,τι βρίσκεται κοντά στους πόλους. Εδώ ας πούμε, βλέπουμε με μπλέ σκούρο τα αληθινά μεγέθη των κρατών, με το γαλάζιο ό,τι βλέπουμε συνήθως στους χάρτες.

Υπάρχουν όμως κι άλλα είδη προβολής: Αν θέλουμε να δούμε τη σωστή αναλογία μεγεθών, τότε πρέπει να κοιτάξουμε μια προβολή Gall-Peters ή την αγαπημένη μου που λέγεται AuthaGraph και την έφτιαξε o Ιάπωνας αρχιτέκτονας Χατζίμε Ναρουκάβα. Ο λόγος που καθιερώθηκε η μερκατορική προβολή είναι πως ήταν η πιο χρήσιμη στη ναυσιπλοΐα.

Προτείνω λοιπόν να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη Gall-Peters, ορίστε…

… να και η AuthaGraph…

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα ποστ στη σελίδα; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία. Κάποι@ γουστάρουν χάρτες, κάποι@ ιστορικές λεπτομέρειες, κάποι@ απλά φωτογραφίες από όμορφα μέρη. Πάντως δύσκολο να μην αρέσει τίποτα σε κανέναν. Ο κόσμος μας είναι απίστευτο μέρος. 

Σε αυτόν που θα σου πει γιατί είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς γεωγραφία εφόσον μπορεί ανά πάσα στιγμή να γκουγκλάρει τα πάντα, τι απαντάς; Δεν είναι αναγκαίο, απλά πραγματικά αν αρχίσεις να ψάχνεσαι με την γεωγραφία, αναπόφευκτα μαθαίνεις και για πολλά άλλα πράγματα – για ανθρώπους, ζώα, πολιτισμούς, συγκλονιστικά όμορφα μέρη, ιστορικά γεγονότα, είναι πραγματικά ένα ανεξάντλητο θέμα.

Ποιο είναι το δυναμικό κοινό της «κουλ γεωγραφίας», σε ποιους απευθύνεται; Κυριολεκτικά σε όλους. Γι’αυτό και προσπαθώ να γράφω τα ποστ με όσο πιο κατανοητό τρόπο γίνεται – υπάρχουν γεωγραφόπουλα  κυριολεκτικά από πέντε -που οι γονείς τους διαβάζουν τα ποστ- μέχρι 75 ετών, πάνω από 1000 που ακολουθούν τη σελίδα είναι άνω των 65!

Μερικά tips από τη σελίδα για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε «τα βασικά» της γεωγραφίας: 
1. Αγοράζουμε μια υδρόγειο.
2. Λάικ στη σελίδα μας.
3. Λάικ στις σελίδες Amazing Maps, Terrible Maps και Simon shows you maps.
4. Σαμπσκράημπ στα YouΤube channels Geography Now, Drew Binsky, bald and bankrupt και ΒΟΑ54
5. Μπαίνουμε στα sporcle.comgeoguessr.com και καιγόμαστε αιώνια. 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.