Είναι δύσκολο να τα γνωρίζετε όλα, αλλά η φετινή χρονιά είναι αρκετά σημαντική για την εθελοντική αιμοδοσία. Είναι η σειρά της Ελλάδας να ‘φιλοξενήσει’ την πρωτοβουλία και φέτος το μήνυμα είναι «Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη Ζωή».  

Ας τα πάρουμε από την αρχή: πριν από περίπου 100 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετάγγιση αίματος στην Ελλάδα. Μεταξύ 1916 και 1919, στην πολυκλινική Αθηνών, ο καθηγητής Σπύρος Οικονόμου χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε ασθενή το αίμα που πήρε από τον βοηθό του Μ. Πατρικαλάκη. Όταν κάνεις κάτι πρώτος, είναι σωστό ν’ αναφέρεται και τ’ όνομα σου. Για τους λάτρεις της ιστορίας, οι ομάδες αίματος ανακαλύφθηκαν το 1900, από τον Αυστριακό γιατρό  Καρλ Λαντστάινερ, που βραβεύθηκε με το νόμπελ Ιατρικής 30 χρόνια αργότερα. Το 1958 δημιουργήθηκαν οι πρώτοι σταθμοί αιμοδοσίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας «Αγ. Όλγα» και στο Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα». 50 χρόνια πριν όμως, και το 1968, γίνεται κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Η επιτροπή Αιμοδοσίας εισηγείται μέτρα που αφορούν την καθιέρωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, χωρίς εξαιρέσεις. Από τότε ξεκινά η «υπονόμευση» της πώλησης αίματος, ιστορία που θα σταματήσει εντελώς το 1979, για να φτάσουμε στο 1988, όταν θα ψηφιστεί και το τελευταίο νομοσχέδιο περί αιμοδοσίας.

Κι έτσι φτάνουμε στην εθελοντική αιμοδοσία και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Μπορεί να πει κανείς, χωρίς υπερβολή, πως είναι καθήκον του κάθε πολίτη να διαθέτει 10 λεπτά από τον χρόνο του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει στο σώμα του για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη για να ζήσουν. Μέσα σε λίγα 24ώρα, η ποσότητα αυτή θα έχει αναπληρωθεί. Αίμα μπορεί κάποιος να προσφέρει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ που διαθέτει αιμοδοσία. Υπάρχουν και κινητά συνεργεία που διοργανώνουν αιμοληψίες σε χώρους εργασίας αλλά και αλλού. Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, κατ’ αναλογία.

Ακόμα να πειστείτε; Όσο και ν’ αργείτε, υπάρχουν άλλοι που έχουν καταλάβει την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας.  Από το 1976, οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ συμμετέχουν δύο φορές τον χρόνο στο πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας της εταιρείας, δείχνοντας στην πράξη την κοινωνική τους ευαισθησία. Κινητές ομάδες επισκέπτονται τα κτίρια του Ομίλου, και με τη συμμετοχή των εθελοντών εργαζομένων συγκεντρώνονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 2.000 φιάλες αίματος. Η τράπεζα αίματος της εταιρείας έχει διαθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 27.000 φιάλες συνολικά και είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρικές τράπεζες αίματος στη χώρα.

Αν το παράδειγμα των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ είναι ικανό να παρακινήσει και άλλους ανθρώπους να δώσουν ελάχιστο χρόνο από τη ζωή τους, ώστε να σωθούν άλλες ζωές, τότε αξίζει να το αναφέρουμε πιο συχνά. Γιατί δεν φτάνει να δίνουμε αίμα όταν το έχει ανάγκη κάποιος δικός μας άνθρωπος αλλά ν’ αντιληφθούμε πώς ανά πάσα στιγμή κάποιος το χρειάζεται. Η συστηματική, εθελοντική αιμοδοσία, από πολλούς, ακόμη περισσότερους, αρκεί για να δώσει τη λύση.

Μάθε κι εσύ πως μπορείς να βοηθήσεις με ένα κλικ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας