Ο Φίλιππος γνώριζε το πρόγραμμα World of Difference εδώ και χρόνια, καθώς βρίσκεται στην οργάνωση ως μέλος της διοίκησης, και είχαν υποστηρίξει παλιότερα αντίστοιχη αίτηση ενός άλλου μέλους τους. Φέτος αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή γιατί το θεώρησε ως μια καλή ευκαιρία σε μια μεταβατική περίοδο για εκείνον, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στην οργάνωση.
«Ασχολούμαι με την Colour Youth από το 2012 και είναι από τις σημαντικότερες εμπειρίες μου. Είναι η μόνη οργάνωση LGBTQ νέων στην Ελλάδα και θέλω να συνεχίσω να την υποστηρίζω όσο μπορώ. Είναι η πρώτη μου εργασιακή εμπειρία, πέρα από οποιαδήποτε άλλη εθελοντική, και είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσω τις δεξιότητές μου στο ιδανικό για μένα εργασιακό περιβάλλον της Colour Youth, εκεί ακριβώς που θέλω να προσφέρω».
«Προσφορά, συνεργασία, αλλαγή»: Οι τρεις λέξεις με τις οποίες ο Φίλιππος συνοψίζει την έννοια του World of Difference, όντας ένας από τους 15 φετινούς επιτυχόντες του προγράμματος, που για όγδοη συνεχή χρονιά δίνει την ευκαιρία σε νέους να εργαστούν για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, με τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές καλυμμένες από το Ίδρυμα Vodafone. Μάλιστα, έπειτα από εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχών, φέτος το πρόγραμμα μεγάλωσε, αυξάνοντας τις θέσεις συμμετοχής από 10 σε 15, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους νέους να κάνουν τη διαφορά στην κοινωνία.
Ο Φίλιππος έχει ήδη ξεκινήσει εργασία από τη θέση του Υπεύθυνου Υποστήριξης Τρανς Νέων την οποία έχει αναλάβει για το επόμενο εξάμηνο:
«Το έργο μου αφορά την υποστήριξη των νέων τρανς ατόμων και την ενημέρωσή τους για βασικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου τους, όπως την αλλαγή των επίσημων εγγράφων τους, και διάφορα άλλα θέματα ιατρικής φυλομετάβασης μέσω προγραμμάτων όπως το Transcending Youth. Ταυτόχρονα, εργάζομαι μέσα στην κοινότητα με στόχο η Colour Youth να αποτελεί έναν ασφαλή χώρο όπου οι επωφελούμενοι θα μπορούν να έρχονται σε επαφή και με άλλα άτομα, να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα.
Ο πλέον ιδανικός στόχος, βέβαια, είναι να θέσουμε τα θεμέλια ώστε να μπορεί να συνεχίσει το έργο του οργανισμού και μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορούσα να αναφέρω ως «δυσκολία» στην επαφή και την υποστήριξη των νέων τρανς ατόμων που απευθύνονται στο πρόγραμμα Transcending Youth είναι πως η υποστήριξη σε ζητήματα αλλαγής εγγράφων ή ιατρικής φυλομετάβασης είναι ένα μόνο κομμάτι της υποστήριξης που έχουν ανάγκη. Τα περισσότερα άτομα έχουν ανάγκη υποστήριξης σε πολλαπλά επίπεδα. Μέσα από το Transcending Youth προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα και ανάγκες, και μέσω άλλων υπηρεσιών της οργάνωσης όπως το πρόγραμμα Πες το σ’ εμάς, αλλά και σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και φορείς. Είναι όμως πραγματικά δύσκολη και επίπονη η καθημερινή συνειδητοποίηση του πόση δουλειά χρειάζεται να γίνει ακόμα ώστε τα τρανς άτομα να είναι σε θέση να ζουν και να εκφράζονται ελεύθερα, ισότιμα και χωρίς το φόβο τη βίας σε όλες τις πτυχές της καθημερινή τους ζωής˙ στο σχολείο, στην εργασία, στη λήψη υπηρεσιών, ακόμα και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια.
Αυτό που θα ήθελα να έχω καταφέρει μέσα από το πρόγραμμα είναι να μπορέσω όχι μόνο να στηρίξω τα άτομα μέσω των υπηρεσιών και της ενημέρωσης που θα παρέχω αυτούς τους έξι μήνες, αλλά και να κάνω διαθέσιμες όλες αυτές τις πληροφορίες μέσα από τους οδηγούς που θα δημιουργήσω, ώστε τα νέα τρανς άτομα –και ειδικά όσα βρίσκονται στην επαρχία και έχουν πιο περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αντίστοιχες οργανώσεις– να μπορούν να μάθουν όλα όσα χρειάζονται για τις διαδικασίες αλλαγής εγγράφων και ιατρικής φυλομετάβασης.
Τι έχει αλλάξει όμως στην πραγματικότητα για τα τρανς άτομα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου στην ελληνική Βουλή;
«Πάρα πολλά άτομα θα μπορούν πλέον να διαθέτουν επίσημα έγγραφα με το σωστό όνομα και φύλο. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους. Αν μιλάμε όμως σε επίπεδο κοινωνικό, η αλλαγή είναι σταδιακή. Υπάρχει σταδιακή πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κοινωνία τα τρανς άτομα τα τελευταία χρόνια και το νομοσχέδιο ήταν μια καλή ευκαιρία για να βγει η καθημερινότητά τους στο προσκήνιο και να ενημερωθεί η κοινωνία, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να καταφέρουμε να έχουμε πλήρη ισότητα».
Πρωτοβουλίες όπως το World of Difference πραγματικά κάνουν τη διαφορά, προσφέροντας σε νέα άτομα τη δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα τους στόχους τους και να προσφέρουν, επηρεάζοντας και αλλάζοντας όχι μόνο τις ομάδες στις οποίες απευθύνονται αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Οι ευκαιρίες αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για άτομα που προέρχονται από ομάδες που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, στηρίζοντας τα και παρέχοντας ένα περιβάλλον εργασίας με ασφάλεια και σεβασμό.
Αυτή είναι, άλλωστε, και η πεποίθηση μας ως Colour Youth, η οποία ταυτίζεται με τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Vodafone και τη φράση “Connecting for Good”, εφόσον εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ο καθένας από τον τομέα του, ώστε να επιτύχουμε την κοινωνική αλλαγή.