Είναι οι ιδιαιτερότητες του κάθε έργου που καθοδηγούν ένα αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Στο Athenian Modernism ήταν τα έργα τέχνης που έπρεπε να χειριστούν, τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά στοιχειά και οι ευαισθησία του ιδιοκτήτη απέναντι σε αυτά που υπέδειξαν στους Creative Architects την μουσειολογική προσέγγιση που είχαν.
Πρόκειται για την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 360 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας. Το Athenian Modernism είναι ο τίτλος που έδωσαν οι αρχιτέκτονες στο έργο τους, πρόκειται για ένα διαμέρισμα που βρίσκεται σε μια πολυκατοικία του 1936 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού.
Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος -ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού- είναι συλλέκτης έργων τέχνης. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, άρχισε μαζί με την ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου μα αναζητά τον χώρο εκείνον που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη συλλογή του. Σύμφωνα με το Creative Architects, το διαμέρισμα έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλο και με ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 4,00 μέτρων ώστε να μπορεί να χωρέσει και έργα μεγάλων διαστάσεων.
Το σημερινό Athenian Modernism είχε από την κατασκευή του ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία: δρύινα δάπεδα με μαρκετερί, επενδύσεις στους τοίχους, γύψινες λεπτομέρειες. «Όπου ήταν δυνατό, τα αναδείξαμε και τα ανακαινίσαμε. Σε κάποια σημεία χρειάστηκε απλή επισκευή, σε κάποια άλλα η κατασκευή έγινε από την αρχή», εξηγεί η αρχιτέκτονας, Αλεξάνδρα Δαλιάνη.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή κατοικιών υψηλών προδιαγραφών είναι η κύρια δραστηριότητα το αρχιτεκτονικού γραφείου Creative Architects. Η δημιουργία χώρων, ανεξαρτήτως της κλίμακας τους προκύπτει από τον συνδυασμό λειτουργικότητας, αισθητικής, υλικών και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης. Το γραφείο έχει αναλάβει έργα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όμως, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του έχει πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στα νησιά των Κυκλάδων.
Ποιους στόχους πρέπει να έχει κατά το γραφείο η σύγχρονη αρχιτεκτονική όταν πρόκειται να δημιουργήσει χώρους κατοίκησης; «Σκέφτομαι ποια είναι η κοινή αναφορά του φάσματος των έργων που έχουμε υλοποιήσει. Με διαφορετικό τρόπο προσεγγίζουμε μια παραθεριστική κατοικία σε παραδοσιακό οικισμό, μια πολυκατοικία με διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, με διαφορετικό τρόπο ένα διατηρητέο οίκημα ή ένα μεγάλο αστικό σπίτι».
Στο τέλος της ημέρας, αυτό που μένει, είναι η δημιουργία χώρων που σέβονται και προβλέπουν τις ανάγκες εκείνων που θα τους κατοικίσουν. «Ο σχεδιασμός δεν είναι προορισμένος να ικανοποιήσει μόνο λειτουργίες και να είναι ευχάριστος στο μάτι. Ο χώρος βιώνεται και με την όσφρηση, την ακοή, την αφή, γι’ αυτό μιλάμε για ατμόσφαιρα. Η αρχιτεκτονική ενορχηστρώνει τις αισθήσεις και δημιουργεί εμπειρίες, δεν είναι μια εγωιστική διαδικασία, είναι προσφορά», απαντά η αρχιτέκτονας, Αλεξάνδρα Δαλιάνη.