Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaLIFE

Όταν θέλεις οικογένεια αλλά δεν θέλεις να περιμένεις το άλλο σου μισό

Co-parenting: η νέα τάση της πλατωνικής οικογένειας αποκτά όλο και περισσότερους ακόλουθους στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Εκ πρώτης ακούγεται παράξενο και για κάποιους ίσως και σοκαριστικό. Η ιδέα να μπεις μέσα σε μία εφαρμογή και να ψάξεις ένα ταίρι όχι για να γνωριστείτε με σκοπό μια ερωτική σχέση αλλά για να δημιουργήσετε μαζί μια πλατωνική οικογένεια δεν είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Κι όμως σε κάποιες χώρες του εξωτερικού και ιδιαιτέρως στην Αμερική και στη Μεγάλη Βρετανία, τα τελευταία χρόνια, είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη τάση που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Σε έναν κόσμο που η επιστήμη και τα ίσα δικαιώματα έχουν διαφοροποιήσει τον τρόπο που ο καθένας επιλέγει να δημιουργήσει οικογένεια, η πλατωνική συν-γονεϊκή μέριμνα (η επιλογή δηλαδή δύο ανθρώπων να αποκτήσουν και να μεγαλώσουν μαζί ένα παιδί χωρίς να συνδέονται ρομαντικά και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να μένουν μαζί) συνεχίζει να είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Κι όμως, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν «το ένα και μοναδικό, ιδανικό ταίρι» να εμφανιστεί στη ζωή τους για να αποκτήσουν οικογένεια.

Αρκετά διαδεδομένη επιλογή στις ομοφυλοφιλικές κοινότητες, μαζί με τη δωρεά ωαρίων και σπέρματος, προκαλεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον ετεροφυλόφιλων ανθρώπων χωρίς σύντροφο. Μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες είναι εκείνοι που έχουν εγγραφεί σε sites γνωριμιών με σκοπό το co-parenting. Στο Coparents, το οποίο λειτούργησε στην Ευρώπη το 2008, τα δύο τρίτα των 120.000 μελών του παγκοσμίως, είναι ετεροφυλόφιλοι. Το Modamily που ξεκίνησε τη λειτουργία του με έδρα το Λος Άντζελες το 2012, έχει 30.000 μέλη διεθνώς, εκ των οποίων το 80% είναι ετεροφυλόφιλοι και 2.000 είναι Βρετανοί. Ακόμα μία πλατφόρμα, το PollenTree με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, μετρά 53.000 μέλη από τα οποία το 60% είναι γυναίκες και το 40% άνδρες και κατατάσσει την εγχώρια ζήτηση ως την ισχυρότερη. Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι δύο τελευταίοι ιστότοποι ανέφεραν αύξηση των μελών τους, κατά 30-50%.

Είναι πολλοί οι λόγοι που όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες για να γνωρίσουν έναν σύντροφο με τον οποίο δεν θα εμπλακούν σε μια ρομαντική σχέση. Κάποιοι θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν και με τους δύο φυσικούς γονείς τους γι’ αυτό και δεν καταφεύγουν σε δωρητές σπέρματος ή σε παρένθετη μητέρα. Πολλοί θέλουν να αποφύγουν τις άσχημες συνέπειες που μπορεί να έχει ένα πιθανό διαζύγιο, όπως είναι μια δικαστική διαμάχη, μιας και στην περίπτωση της πλατωνικής οικογένειας όλα έχουν συμφωνηθεί πριν προχωρήσουν στην εγκυμοσύνη. Άλλοι θέλουν να μοιραστούν όχι μόνο τα έξοδα αλλά και τις ευθύνες που προκύπτουν στο μεγάλωμα ενός παιδιού και βέβαια να νιώθουν ότι έχουν την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται από έναν άνθρωπο που νιώθει το ίδιο και έχει τις ίδιες ανάγκες, επιθυμίες και αξίες. Το ταίριασμα βασίζεται στις αξίες που ο κάθε χρήστης αναζητά σε έναν γονέα με τον οποίο θα μεγαλώσουν μαζί ένα παιδί και προκύπτει από αλγόριθμους πάνω σε πεδία όπως, εισόδημα, υγεία, δημιουργικότητα και εξωτερική εμφάνιση. Το πώς θα προχωρήσει ένα ζευγάρι στην εγκυμοσύνη αποτελεί μια επιλογή που μπορούν να κάνουν οι μελλοντικοί γονείς στην κάθε πλατφόρμα. Άλλοι επιλέγουν τον κλασικό τρόπο ζευγαρώματος, κάποιοι την τεχνητή γονιμοποίηση στο σπίτι και άλλοι την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Δεν έχει καταμέτρηθεί επισήμως πόσα παιδιά συνολικά έχουν ήδη γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά τα μεγάλα sites υπολογίζουν ότι ευθύνονται για περίπου 1.000 γεννήσεις μέχρι σήμερα, το καθένα. Όπως το The Stork, έτσι και το Modamily διαθέτει την επιλογή και για ερωτικό δεσμό, για όσους το επιθυμούν. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που κατέληξαν σε ρομαντική σχέση αν και δεν ήταν εξ’ αρχής αυτό το ζητούμενο, συνήθως ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλα ταίρια. Όλες οι πλατφόρμες λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα για να αποφύγουν τους απατεώνες. Αν για παράδειγμα ένας άντρας που έχει εγγραφεί στο PollenTree, ζητά μόνο τον φυσικό τρόπο αναπαραγωγής, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και αυτομάτως διαγράφεται το προφίλ του. Το ποσό της συνδρομής, είναι επίσης ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για να αποτρέψει τα επίδοξα παράσιτα και να αποφευχθούν άσχημες καταστάσεις. Το Modamily συγκεκριμένα, ζητάει περίπου 30 δολάρια τον μήνα. Αν κάποιος θέλει να αφήσει το ψάξιμο εξ’ ολοκλήρου στην πλατφόρμα, τότε θα χρειαστεί να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως από 2.000 έως 10.000 δολάρια για την ειδική αυτή υπηρεσία. 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν συμβαίνει πάντα να μένουμε με τον άνθρωπο που κάναμε μαζί ένα παιδί για μια ζωή και θεωρούν ότι το πρώτο τους μέλημα πρέπει να είναι ένας καλός γονέας που θα μοιραστούν το μέλλον και τις ανησυχίες για το παιδί τους και όχι απαραίτητα τα χτυποκάρδια τους ο ένας για τον άλλον. Ίσως τελικά να είναι αυτό το μέλλον στη δημιουργία οικογένειας σε κάποιες χώρες, ιδίως σε αυτές που το σύστημα ακόμα και σήμερα δεν επιτρέπει υιοθεσίες από άγαμους γονείς. Και βέβαια μέχρι να θεσπιστούν στην Ελλάδα νόμοι που θα αναγνωρίζουν δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου επίσημα ως γονείς ενός παιδιού που έχουν αποκτήσει μαζί, μια τέτοια εφαρμογή όσο δελεαστική και αν φαίνεται σε κάποιους, παράλληλα μας θυμίζει πόσο πίσω έχει μείνει η χώρα μας σε τόσο σημαντικά θέματα.

Με πληροφορίες από The Guardian.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.