ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΞΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΣΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΗΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΟΜΠΡΕΛΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Αν και το νέο έτος είναι μόλις δυο εβδομάδων, ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες λίστες με τα “καλύτερα” πράγματα για εκείνο. Ανάμεσα σε αυτές, η λίστα των New York Times με τους 52 πιο αξιοζήλευτους προορισμούς. Οι τοποθεσίες είναι από όλες τις ηπείρους και είναι ταξινομημένες ανά γεωγραφικό προσδιορισμό, έτοιμες να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Από τις Σεϋχέλλες και τη Γιογκγιακάρτα της Ινδονησίας, μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο. Από αστικά περιβάλλοντα μέχρι άγρια φύση. Είτε είσαι του βουνού είτε της θάλασσας, είτε είσαι της κουλτούρας είτε είσαι “μπαλαδόφατσα” (ή ασχολείσαι με τα σπορ γενικότερα), εδώ θα βρει ο καθένας τον προορισμό που του ταιριάζει.

Θα ξεκινήσουμε ωστόσο ανάποδα, από την Αθήνα, για να ικανοποιήσουμε και το τοπικιστικό μας αίσθημα. Η πρωτεύουσα βρίσκεται στην 36η θέση της λίστας, ως παράδειγμα προς μίμηση, για μια πόλη (και χώρα βέβαια) που πάσχει, αλλά δεν “κάθεται”. Χαρακτηριστικά η Γκιζέλα Γουίλιαμς γράφει: “Η ζωντάνια και η πρωτοπορία μπορούν να ανθίσουν ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Ελλάδας, που χτυπήθηκε άσχημα από την ύφεση, αλλά θα υποστεί αλλαγές σε παλιούς και νέους χώρους. Πρώτα τα παλαιά: Στην Ακρόπολη, οι διάσημες Καρυάτιδες θα συνεχίζουν να αποκαθίστανται μέσα στο 2014. Η διαδικασία συντήρησης θα είναι ανοιχτή στο κοινό προς το τέλος του έτους. Όσο για τα καινούρια: Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα ανοίξει τις πύλες του σε ένα χώρο όπου προηγουμένως στεγαζόταν ένα συγκρότημα ζυθοποιίας. Οι γειτονιές επίσης, θα υποστούν αναδόμηση, συμπεριλαμβανομένου και του Μοναστηρακίου, καθώς και του Κεραμεικού-Μεταξουργείου. Το τελευταίο δε, θα υποστεί ένα πολιτιστικό “λίφτινγκ” το 2015, από το ReMap. Οι τουρίστες επίσης, θα έχουν μια νέα επιλογή για το καλοκαίρι, καθώς επιστρέφει ανανεωμένο το ξενοδοχείο “Εμπορικόν” στην Αιόλου, σε ένα δρόμο όπου ευδοκιμούν νέα στέκια για καλό φαγητό”.

Ωστόσο και οι πρώτες επιλογές είναι αρκετά ξεχωριστές, με το -ακόμα θλιμμένο λόγω Μαντέλα- Κέιπ Τάουν να είναι στο νούμερο 1, ακολουθούμενο από το αναγεννημένο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, που υπέφερε αρκετά από δυο ισχυρότατους σεισμούς. Στο νούμερο 3, η βόρεια ακτή της Καλιφόρνια με την άγρια ομορφιά της, ενώ surprise-surprise, οι γειτονικές Αλβανικές ακτές κατέλαβαν τη θέση 4, που θυμίζουν την Ευρώπη μιας άλλης εποχής, πιο αθώας κατά τον Τιμ Νέβιλ, που υπέγραψε το συγκεκριμένο συνοδευτικό κείμενο στους New York Times. Η πεντάδα κλείνει με το “ντάουντάουν” του Λος Άντζελες, με την αξιοζήλευτη κουλτούρα του φαγητού που διαθέτει.

Ακόμη κι αν δε συμφωνήσετε με τη λίστα (ποιος συμφωνεί άλλωστε απόλυτα με τις λίστες), ετοιμαστείτε να απολαύσετε μερικές από τις ωραιότερες “γωνιές” του κόσμου, είτε μέσω του άρθρου είτε ακόμη καλύτερα από κοντά.

Ολόκληρο το αφιέρωμα των New York Times εδώ.