12

Σελίδες wiki όπως η Wikipedia, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κοινότητά τους και τη συνεισφορά της. Πόσοι είναι αυτοί εξ ημών όμως που στρωθήκαμε και γράψαμε εν τέλει έστω και ένα κείμενο για λογαριασμό της ελληνικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας, βοηθώντας έτσι κάποιον άλλο που ενδεχομένως να ψάξει κάποια στιγμή κάτι σχετικό στις σελίδες της; Ελάχιστοι, μιας και οι περισσότεροι αρκούμαστε απλά στην κατανάλωση της πληροφορίας, μένοντας εκεί. Στην Αρμενία λοιπόν τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η κυβέρνηση της χώρας οργάνωσε μία διαφημιστική καμπάνια την οποία ονόμασε One Armenian, One Article (ένας Αρμένιος, ένα άρθρο). Στόχος της ήταν να ενθαρρύνει τους πολίτες της Αρμενίας να συνεισφέρουν στην αρμένικη έκδοση της Wikipedia με έστω και ένα άρθρο. Ο σκοπός μεταφέρθηκε στους Αρμένιους όλου του κόσμου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού οι κάτοικοι της χώρας είναι περίπου τρία εκατομμύρια, την ώρα που οι απόδημοι Αρμένιοι πλησιάζουν τα οκτώ εκατομμύρια, και κάπως έτσι η αρμένικη έκδοση της Wikipedia έφτασε να αριθμεί σχεδόν 450.000 σελίδες, όταν για παράδειγμα αυτές των γειτονικών Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας παίζουν στις 265.000 και 237.000 σελίδες. Για την ιστορία η ελληνική Βικιπαίδεια μετρά περισσότερα από 106.000 άρθρα και 280.000 σελίδες.

Η κίνηση των Αρμένιων είναι η πιο τρανή απόδειξη πως εφ’ όσον υπάρχουν θέληση και κίνητρο, όλα είναι δυνατά, ακόμα και ο εμπλουτισμός της Wikipedia με περιεχόμενο –που, το δίχως άλλο, θα συνάδει με τα παγκόσμια στάνταρ ποιότητας της εγκυκλοπαίδειας. Η συνεργατικότητα και η κοινωφελής εργασία, ακόμα κι όταν πρόκειται για κάτι τόσο δα, σε μεγάλη κλίμακα μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά. Στην περίπτωση που συζητάμε βέβαια, χρειάστηκε μία κυβέρνηση να πάρει λίγο πιο ζεστά το θέμα και να βάλει κι εκείνη το χεράκι της ώστε να κινητοποιηθούν οι πολίτες. Να κάνει δηλαδή ό,τι θα έπρεπε να κάνει μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται να αφήσει ανιδιοτελώς κάτι πίσω της.