Έχεις ακούσει ποτέ στη ζωή σου για vegan αυτοκίνητο; Για vegan παπούτσια; Για άλλα vegan πράγματα; Αν κάποιος δεν έχει έρθει σε επαφή ακόμη με τη vegan κουλτούρα, φιλοσοφία και ηθική, μπορεί να παραξενευτεί. Και να ρωτήσει «Γιατί είναι vegan τα παπούτσια; Τρώγονται;», έχοντας στο μυαλό του ότι ο βιγκανισμός μιλάει μόνο για διατροφή.
Τα τελευταία χρόνια, o vegan τρόπος ζωής ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία. Όλο και περισσότερα άτομα ενστερνίζονται τις αξίες και τις αρχές του, όλο και περισσότερες κοινότητες και ομάδες δημιουργούνται γύρω από αυτόν και όλο και περισσότερα προϊόντα και εταιρείες γίνονται vegan. Τι είναι όμως ο βιγκανισμός; Σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε το Vegan Society το 1988, ο βιγκανισμός είναι «ένας τρόπος ζωής που σκοπό έχει να αποκλείσει, στο μέτρο του δυνατού και εφικτού, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης αλλά και βίας απέναντι στα ζώα για την παραγωγή τροφίμων, ειδών ένδυσης, αλλά και για κάθε άλλο σκοπό».
Στην πράξη, ο βιγκανισμός οδηγεί στην αποφυγή συστατικών και υλικών που προέρχονται από εκμετάλλευση ζώου, οδηγώντας όχι μόνο σε μια διατροφή χωρίς ζωικά παράγωγα, αλλά και γενικότερα στην αποφυγή προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούν τη χρήση ζώων, όπως ο πειραματισμός σε ζώα ή χρήση ζώων για διασκέδαση (π.χ.: τσίρκο, ζωολογικός κήπος, ιππασία).
Την αύξηση της τάξεως του 600%, σύμφωνα με έρευνα του GlobalData, τη μυρίστηκαν μέχρι και βιομηχανίες αυτοκινήτων κι έτσι άρχισαν να φτιάχνουν vegan-friendly αυτοκίνητα. Kανένα αυτοκίνητο δεν πλησιάζει στο να είναι εντελώς vegan-friendly. Για παράδειγμα, οι πίνακες εργαλείων περιέχουν υγρούς κρυστάλλους που μπορεί να βασίζονται στη χοληστερόλη που λαμβάνεται από ζώα. Το καουτσούκ και το πλαστικό που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ελαστικών μπορεί να βουλκανισθούν και να σκληρυνθούν με τη χρήση στέατος (λίπος προβάτου) και ακόμη και ο χάλυβας που χρησιμοποιείται για το πλαίσιο ενός αυτοκινήτου μπορεί να λιπαίνεται με ζωικό λίπος. Όπως σημειώνει η Dominika Piasecka, εκπρόσωπος της Vegan Society, «Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει 100% βίγκαν αυτοκίνητο, δυστυχώς. Το κλειδί με τον βιγκανισμό είναι να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο. Δεν είναι δυνατό να είσαι 100% vegan σε αυτόν τον ατελή κόσμο, αλλά μπορούμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των ζώων όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αποφυγή του δέρματος είναι ένα πρακτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όταν αγοράζουμε αυτοκίνητο, ενώ δεν μπορούμε φυσικά να αποφεύγουμε τα ελαστικά ή το ατσάλι».
Πέρα από τη γούνα, που είναι ίσως το πιο εμφανές και προκλητικά βίαιο είδος εκμετάλλευσης ζώων, στα είδη ρουχισμού είναι πιο εύκολο (απ’ ό,τι στα αυτοκίνητα) να αντιληφθούμε ότι η πρώτη ύλη είναι ζωική, λ.χ. ότι το δέρμα που έχει χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί μια τσάντα είναι από ζώο. Σε αυτή την κατηγορία, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν κινητοποιηθεί διάφορες εταιρείες διεθνώς -και εγχώρια- φτιάχνοντας τσάντες από δέρμα κάκτου ή από δέρμα μανιταριού. Οι επιλογές στα brands εκτείνονται από τη Stella McCartney μέχρι την δικιά μας 3Quarters. Μπορείς να βρεις και άλλες επιλογές που είναι και Peta approved. Το vegan δέρμα ήρθε για να μείνει.
Όπως γράψαμε και στην αρχή, προσεγγίζουμε ολιστικά το θέμα του vegan τρόπου ζωής και δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το σεξ. Εντάξει, πέρα από το φαγητό! Αλλά τώρα θα επικεντρωθούμε στις σεξουαλικές απολαύσεις, εκεί που οι οργασμοί πρέπει να είναι guilt free. Η ικανοποίηση και ο οργασμός είναι για όλα τα άτομα. Αν θέλεις να νιώσεις healthy vibes σε ένα πιο οργασμικό, βιώσιμο και υγρό μέλλον, τότε μην διστάσεις να ψάξεις για sex toys που είναι vegan και πιο φιλικά προς τα γεννητικά μας όργανα, καθώς είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά. Για παράδειγμα, εδώ υπάρχει μια λίστα με βιοδιασπώμενους δονητές και λιπαντικά, σε συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά.
Από τη βρετανική Vegetarian Shoes που μετράει πάνω από 30 χρόνια και τις νέες vegan σειρές σε μάρκες όπως η Adidas και η Birkenstock μέχρι την εγχώρια Yuta Shoes, η παραγωγή των vegan παπουτσιών καλά κρατεί. Με ελάχιστη online αναζήτηση, βρίσκεις δεκάδες επιλογές σε κάθε τύπο παπουτσιού, κάθε χρώμα, κάθε εποχή. Για να πατάς καλά σε έναν πλανήτη που δεν καταπονείται κι άλλο και δεν καταπατά τα ζώα και τα δικαιώματά τους.
Μιας και είμαστε στο καλοκαίρι όμως, ας μιλήσουμε και για το νούμερο 1 προϊόν που πρέπει να έχουμε όλα τα άτομα μαζί μας στην τσάντα της παραλίας. Αναφερόμαστε φυσικά στο αντηλιακό, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματός μας, αλλά και για να μην ταλαιπωρούμαστε με τα εγκαύματα του ήλιου μετά. Ορίστε μερικές επιλογές που δεν χρησιμοποιούν ζωικά, ούτε κάνουν πειράματα σε ζώα για να χαρούμε τον ήλιο χωρίς ενοχές!
Μέσα στο νεσεσέρ, δίπλα στο αντηλιακό, βρίσκεται και το σαμπουάν. Στο μπάνιο, θα υπάρχουν κι άλλα καθαριστικά σπιτιού. Είναι όμως cruelty-free; Υπάρχουν επιλογές πλέον σε όλα τα ράφια του σούπερ μάρκετ σε προσιτές τιμές, αρκεί να αναζητήσεις πιστοποίηση για Vegan προϊόντα, όπως το μυρωδάτο Oceanic ή το Planet. Δεν θα σε κουράσω με άλλες λεπτομέρειες, το έπιασες το νόημα.
Eco-έξαρση παρατηρείται στις βιομηχανίες που περιτριγυρίζουν το σεξ. Για να είναι ασφαλές και για τα άτομα που χρησιμοποιούν τα προφυλακτικά και για τα ζώα και το περιβάλλον, γιατί να μην επιλέξεις τα αντίστοιχα vegan προφυλακτικά, τα οποία είναι και πιο ευφάνταστα και παιχνιδιάρικα στο design τους; Από αυτά που ξεχωρίσαμε εμείς, είναι τα βερολινέζικα Einhorn και τα sex positive Hanx. Τώρα, μπορείτε να κάνετε άφοβα σεξ!
Το να βάφεις τα νύχια σου είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική ώρα, όμως τα βερνίκια νυχιών μπορεί συχνά να είναι επιβλαβή για την υγεία μας, το περιβάλλον και τα ζώα. (Όπως και το makeup). Ο λόγος; Περιέχουν τοξικές ουσίες, με βάση το EPA, αρκετές από τις οποίες φαίνεται να επηρεάζουν τις ορμόνες μας. Επίσης, πολλά βερνίκια νυχιών περιέχουν ζωικά συστατικά, όπως η γουανίνη (γνωστή και ως pearl essence – προέρχεται από λέπια ψαριών), η καρμίνη (προέρχεται από έντομα), το ελαϊκό οξύ (προέρχεται από λίπος ζώων) και το shellac (προέρχεται από έντομα). Όσα άτομα από εσάς προτιμάτε το ημιμόνιμο μανικιούρ, μαντέψτε, έχετε πάλι επιλογές στο να πάτε σε ένα νυχάδικο που χρησιμοποιούν vegan ημιμόνιμα βερνίκια.