Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

8 tips για τη διακόσμηση ενός λιλιπούτειου διαμερίσματος

Ένα σπίτι μπορεί να διαθέτει περιορισμένο χώρο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και περιορισμένο στυλ. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές design που θα εξασφαλίσουν την ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας και αισθητικής στον χώρο σου.
Φωτογραφίες: Pexels
design

Θυμάμαι αρκετούς φίλους να μου λένε πως ονειρεύονται κάποια στιγμή στη ζωή τους να ζήσουν σε ένα ευρύχωρο open space σπίτι, με μπόλικη άπλα και μεγάλα μπαλκόνια. Εγώ πάλι, μέχρι και σήμερα είμαι κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη με τα μικρά διαμερίσματα στα οποία έχω ζήσει – όχι μόνο λόγω συνθηκών, αλλά και από επιλογή. Ας παραδεχτούμε πως τα μικροσκοπικά σπίτια έχουν τα καλά τους: χαμηλότερο ενοίκιο, ευκολότερο συμμάζεμα, περισσότερη ζέστη και μια αναντικατάστατη cozy γοητεία – αρκεί να ξέρεις πώς να τα διακοσμήσεις κατάλληλα.

Μια εσφαλμένη αντίληψη που επικρατεί για την διακόσμηση μικρών χώρων, είναι ότι πρέπει κανείς να εστιάσει στη λειτουργικότητά τους και όχι στο design. Αυτή η πεποίθηση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα, καθώς ένα διαμέρισμα μπορεί να διαθέτει περιορισμένο χώρο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και περιορισμένο στυλ.

design

Αντίθετα, η εύρεση ισορροπίας μεταξύ λειτουργικότητας και αισθητικής, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο θα αισθάνεσαι άνετα να ζήσεις για καιρό. Αναδεικνύοντας το προσωπικό σου γούστο, μπορείς παράλληλα να επενδύσεις στο να διαμορφώσεις το σπίτι σου με αντικείμενα που ταιριάζουν στις ανάγκες του και διασφαλίζουν ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί στο έπακρο. Όσο δύσκολο κι αν πιστεύεις πως είναι αυτό, τα παρακάτω tips επιχειρούν να αποδείξουν το αντίθετο:

Οριοθέτησε έξυπνα τον χώρο

Ακόμη κι αν το διαμέρισμά σου δεν διαθέτει διαφορετικά δωμάτια, αλλά αποτελεί έναν ενιαίο χώρο, είναι ωφέλιμο να ορίσεις ξεχωριστές περιοχές και να δώσεις στην κάθε μία την χρησιμότητα και τον σκοπό της. Τοποθέτησε για παράδειγμα κοντά στην εξώπορτα ένα έπιπλο στο οποίο θα μπορείς να κρεμάς μπουφάν και να αφήνεις παπούτσια, για να οριοθετήσεις την είσοδο του σπιτιού. Βάλε έναν μπουφέ ανάμεσα στην κουζίνα και την τραπεζαρία σου για εύκολο σερβίρισμα και επιπλέον αποθήκευση ή τοποθέτησε την πλάτη του καναπέ μπροστά από το κρεβάτι, ώστε να τραβήξεις αμέσως το βλέμμα των επισκεπτών στο σαλόνι. Μία ακόμη έξυπνη ιδέα, είναι να χρησιμοποιήσεις φυτά εσωτερικού χώρου για να οριοθετήσεις τα μέρη του σπιτιού ή κάποιο παραβάν.

Επένδυσε σε έπιπλα διπλής χρήσης για την διακόσμηση του σπιτιού σου

Όταν ζεις σε έναν μικρό χώρο, κάθε εκατοστό μετράει. Αξιοποίησε στο μέγιστο το δωμάτιο που διαθέτεις, επενδύοντας σε έπιπλα που θα κάνουν διπλή δουλειά και προτίμα την αγορά κομματιών που θα εναρμονιστούν με τις ανάγκες σου. Το υπνοδωμάτιο για παράδειγμα, είναι ένας ιδανικός χώρος για να έχεις έπιπλα πολλαπλών χρήσεων. Ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο που μπορεί να διπλωθεί και να γίνει καναπές ή ένα τραπέζι με ενσωματωμένο φύλλο που θα το ανοίγεις όταν έρχονται επισκέπτες, μπορεί να κάνει ένα μικρό σπίτι απόλυτα βιώσιμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα έπιπλα που θα επιλέξεις να μην είναι ιδιαίτερα ογκώδη αλλά ανάλογα του χώρου σου, ειδάλλως το σπίτι θα φαίνεται ακόμη μικρότερο.

Επανεξέτασε τα αναξιοποίητα σημεία 

Εάν ζεις στο ίδιο διαμέρισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα θελήσεις να ανανεώσεις τον χώρο και να επαναπροσδιορίσεις τη χρησιμότητα της υπάρχουσας διαρρύθμισης. Ακόμη κι αν πιστεύεις πως έχεις εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη γωνία, αποθηκεύοντας για παράδειγμα επιπλέον πιάτα στον φούρνο που δεν χρησιμοποιείς για να μαγειρέψεις, διάφορα κεριά στα πιο ψηλά συρτάρια της κουζίνας ή καθαρά σεντόνια σε ένα κουτί αποθήκευσης κάτω από το κρεβάτι σου, είναι και πάλι πιθανό να μην αξιοποιείς τον χώρο σου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Προκάλεσε τον εαυτό σου να κοιτάξει γύρω από το διαμέρισμα και εντόπισε όλους τους «νεκρούς χώρους» ή εκείνους που δεν εξυπηρετούν αυτήν τη στιγμή κάποιον ιδιαίτερο σκοπό. Λάβε υπόψη τις αχρησιμοποίητες γωνίες, ακόμη και τους κενούς τοίχους. Στη συνέχεια, προσπάθησε να σκεφτείς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να αξιοποιήσεις τα σημεία – τοποθετώντας για παράδειγμα ράφια στον τοίχο ή μικροέπιπλα αποθήκευσης στις γωνίες. Ακόμη και κάτω από τα τραπέζια σου, μπορείς να βάλεις διάφορα διακοσμητικά καλάθια για να αποθηκεύσεις αντικείμενα.

Υιοθέτησε ένα σύστημα οργάνωσης

Δεδομένου ότι η καλή αποθήκευση είναι το παν όταν πρόκειται για τη διαβίωση σε μικρό διαμέρισμα, χρειάζεσαι αντικείμενα που θα σε βοηθήσουν να αποκρύψεις την αναπόφευκτη ακαταστασία από το οπτικό σου πεδίο. Ακόμη κι αν εντοπίσεις όμως τον κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο, δύσκολα θα καταφέρεις να βρεις γρήγορα αυτό που χρειάζεσαι εάν δεν μπορείς να διακρίνεις τι έχεις αποθηκεύσει σε αυτόν.

Οι θήκες παπουτσιών για παράδειγμα, τις οποίες έχεις κρεμάσει στο πίσω μέρος κάποιας πόρτας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φυλάξεις οτιδήποτε – από προϊόντα καθαρισμού μέχρι ορισμένα σνακ. Το ζητούμενο είναι να ορίσεις τον ρόλο κάθε αποθηκευτικού χώρου, ώστε να μην ανακατεύεις διαφορετικής φύσεως πράγματα σε αυτόν. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη της Phillippa Lally, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου, χρειάζονται κατά μέσο όρο 66 ημέρες για να σχηματιστεί μια συνήθεια. Θέσε ως στόχο να επιστρέφεις τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς στη σωστή τους θέση αμέσως μετά τη χρήση τους. Με το πέρας της περιόδου προσαρμογής, το να διατηρήσεις το διαμέρισμά σου οργανωμένο θα αποτελεί μία εύκολη, χρήσιμη και ευχάριστη συνήθεια.

Επίλεξε μια παλέτα ανοιχτών χρωμάτων 

Το να προτιμήσεις να βάψεις με ανοιχτά χρώματα τους τοίχους του σπιτιού σου, είναι ένα αρκετά οικείο tip στην διακόσμηση, καθώς όπως είναι γνωστό, τα έντονα και σκούρα χρώματα έχουν την τάση να κάνουν τους χώρους να φαίνονται μικρότεροι. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι ότι κατά την επιλογή της παλέτας, μπορείς να εστιάσεις στη χρήση τριών χρωμάτων. Συγκεκριμένα, διάλεξε δύο ανοιχτόχρωμες, φωτεινές αποχρώσεις που θα κοσμήσουν το μεγαλύτερο μέρος του διαμερίσματός σου και στη συνέχεια πρόσθεσε ένα πιο σκούρο χρώμα σε έναν από τους τοίχους του, για να διασφαλίσεις ότι τα πράγματα παραμένουν οπτικά ενδιαφέροντα.

Δημιούργησε καμπύλες με έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα

Δεδομένου ότι τα περισσότερα μικροσκοπικά διαμερίσματα τείνουν να έχουν σχήμα κουτιού, είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιήσεις τα έπιπλά σου για να δημιουργήσεις καμπύλες. Σύμφωνα με τη Libby Langdon, σύμβουλο μικρών χώρων, τα καμπυλωτά έπιπλα θα αποτρέψουν ένα διαμέρισμα από το να φαίνεται μονότονο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις για παράδειγμα μια στρογγυλή τραπεζαρία ή ένα σετ καναπέ και καρέκλας με γωνίες.

Αφότου βρεις κομμάτια που ταιριάζουν στις ανάγκες και στο προσωπικό σου στυλ, φρόντισε να ενισχύσεις τις καμπύλες χρησιμοποιώντας παρόμοια σχήματα στα αντικείμενα που επιλέγεις για την διακόσμηση του σπιτιού σου. Αντί να επιλέξεις έναν απλό, ορθογώνιο καθρέφτη μπάνιου, προτίμα έναν στρογγυλό. Αντί να συμβιβάζεσαι με τα επίπεδα φωτιστικά δαπέδου, δοκίμασε μερικά επιτραπέζια φωτιστικά που έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα. Και εννοείται πως αν υπάρχει κάποιο σχήμα στο ίδιο το διαμέρισμά σου, αξιοποίησέ το: μετάτρεψε ένα κυρτό παράθυρο σε ένα άνετο και καλαίσθητο σημείο ανάγνωσης προσθέτοντας μια καρέκλα και μια μικρή βιβλιοθήκη στο σημείο.

Αγκάλιασε την τάση του Floating Design για την διακόσμηση του σπιτιού σου

Τα μεγάλα, ογκώδη έπιπλα μπορούν να κάνουν ένα μικρό διαμέρισμα να φαίνεται αρκετά κλειστό. Η ενσωμάτωση αιωρούμενων στοιχείων στο design σου, επιτρέπει στο μάτι να ταξιδέψει μέσα στο χώρο, προσφέροντας παράλληλα την ίδια λειτουργικότητα. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ράφια τοίχου αντί για μια βιβλιοθήκη ή έπιπλα με πόδια (όπως ένα τραπέζι σαλονιού), τα οποία φαίνεται πως καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από εκείνα που στερεώνονται απευθείας στο πάτωμα. Δημιούργησε μία συνεκτική εμφάνιση, ενσωματώνοντας αιωρούμενα αντικείμενα στη διακόσμηση του χώρου. Στη συνέχεια, αναζήτα μια ποικιλία από έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, αγάλματα και αξεσουάρ για να διανθίσεις τον χώρο. Σε σύντομο χρόνο, θα έχεις τη δική σου, σπιτική καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Κάνε τακτικό ξεσκαρτάρισμα στο διαμέρισμά σου

Όταν ζεις στο ίδιο μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φυσικό να συσσωρεύεται ακαταστασία. Ωστόσο, σε ένα μικρό διαμέρισμα, η ακαταστασία είναι πολύ πιο εμφανής επειδή υπάρχουν λιγότερα μέρη για να «κρυφτεί». Μία με δύο φορές το χρόνο, προσπάθησε να περιηγηθείς στα υπάρχοντά σου και να επαναξιολογήσεις ποια από αυτά χρειάζεσαι πραγματικά. Θα εκπλαγείς με το πόσα αντικείμενα είναι κάτι λιγότερο από τα απαραίτητα και πόσο πιο καθαρό θα φαίνεται το σπίτι σου μόλις απαλλαγείς από αυτά, δίνοντάς τα σε δικούς σου ανθρώπους ή ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Αν δυσκολεύεσαι, η επαγγελματίας διακοσμήτρια Linda Rothschild, προτείνει να φτιάξεις ένα πλάνο ξεσκαρταρίσματος για τους χώρους του σπιτιού, ξεκινώντας πρώτα από τον πιο απαιτητικό και ακατάστατο. Θα δεις ότι έτσι η διακόσμηση του μικρού σου σπιτιού θα γίνει πολύ πιο εύκολη.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.