Στην ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή το πρώτο όνομα που στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Το κάλεσμα υπέγραψαν πάνω από 100 διανοούμενοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικαλιστές κι ακτιβιστές. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, μιλάει στην Popaganda για τον ρατσισμό, τους πρόσφυγες και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.
Η ΚΕΕΡΦΑ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2009, σε μια περίοδο που όλη η Ευρώπη μετατρεπόταν σε φρούριο με το Σύμφωνο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προέβλεπε για πρώτη φορά την ίδρυση στρατοπέδου συγκέντρωσης, το κλείσιμο των συνόρων και την κράτηση των προσφύγων. Τότε είχαν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις στην Ελλάδα γιατί το άσυλο ήταν σε αμφισβήτηση, χιλιάδες πρόσφυγες ζητούσαν άσυλο και οι μετανάστες νομιμοποίηση. Με το σύμφωνο, είχε σταματήσει κάθε διαδικασία μαζικής νομιμοποίησης μεταναστών. Τελευταία ήταν το 2005 και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε στη διαδικασία νομιμοποίησης, ούτε στο καθεστώς των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των κλειστών συνόρων. Ακόμη, συνεχίζεται η παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, με μόνη εξαίρεση το 2015 που τα μαζικά κύματα προσφύγων ανάγκασαν την Ευρώπη να αλλάξει πολιτική, αλλά μόνο προσωρινά.
Η ΚΕΕΡΦΑ τότε προσπαθούσε να αντικρούσει την άνοδο του ρατσισμού και να προωθήσει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Λειτουργούσαμε σαν ασπίδα αλληλεγγύης και ταυτόχρονα, προειδοποιούσαμε ότι οι πρώτες κινητοποιήσεις που έγιναν στον Άγιο Παντελεήμονα δεν ήταν κινήσεις κατοίκων, αλλά οργανωμένες από φασίστες. Άρχισε το ΛΑΟΣ μαζί με την Χρυσή Αυγή να ιδρύει επιτροπές κατοίκων και να προκαλούν οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις και διευρύνοντας την επιρροή του φασισμού και του ρατσισμού να κερδίζουν θέσεις μέσα στο πολιτικό σύστημα. Αυτό ήταν το σχέδιο και η αστυνομία συνεργαζόταν μαζί τους, καλύπτοντάς τους και ποινικοποιώντας την οργάνωση αντιφασιστικών διαδηλώσεων.
Από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, που η τότε κυβέρνηση της δεξιάς απάντησε με στοχοποίηση της νεολαίας και ταυτόχρονα, των μεταναστών, ξεκίνησε η επίθεση ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με «λαθρομετανάστες» κι όχι με ανθρώπους που έχουν δικαιώματα. Η ΚΕΕΡΦΑ προειδοποίησε πολύ έγκαιρα για τον κίνδυνο της φασιστικής απειλής στην Ελλάδα, έδωσε μάχη στις γειτονιές, οργανώνοντας συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.
Η δράση της ΚΕΕΡΦΑ κλιμακώθηκε εκεί που κλιμακώθηκαν και οι δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, με την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, 17 Γενάρη 2012 και την ίδια χρονιά που μπήκε το μόρφωμα στη Βουλή, προσπαθώντας να μετατρέψει την εκλογική του υποστήριξη σε τάγματα εφόδου στις γειτονιές. Επιθέσεις σε πάγκους και λαϊκές, κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και γενικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα που αντιμετωπίστηκαν από μαζική αντιφασιστική δράση, εμποδίζοντας την Χρυσή Αυγή να απλώσει την επιρροή της.
Στις 18 του Σεπτέμβρη που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, διοργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στο Κερατσίνι και καλέστηκε απεργιακή κινητοποίηση μαζί με άλλα συνδικάτα, κι έτσι οργανώθηκε διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Πάνω από 50.000 κόσμου ανάγκασαν την κυβέρνηση να βγάλει από τα συρτάρια τις πάμπολλες μηνύσεις και καταγγελίες και να ανοίξει πια ο φάκελος της Χρυσής Αυγής. Η ΚΕΕΡΦΑ πρωτοστάτησε στο να υπάρξει πολιτική αγωγή στη δίκη. Δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία Jail Golden Dawn. Έχουμε οργανώσει πολλές διαδηλώσεις έτσι ώστε η Χ.Α. να μην μπορεί να υποστηρίξει ότι ήταν απλά μια δίωξη και μια σκευωρία – λες και δεν είχαμε τις δολοφονίες και τις απέραντες επιθέσεις. Αυτή η καμπάνια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η φασιστική απειλή δεν πέφτει από τον ουρανό. Δημιουργείται μέσα στην κρίση όπου ο καπιταλισμός γίνεται πολύ επιθετικός κατά της εργατικής τάξης, κατά των αναγκών των πολιτών, όπου όλα αντιμετωπίζονται με μνημόνια για να εξυπηρετηθούν οι τραπεζίτες. Αυτό έχει σημάνει μια τέραστια επίθεση, αλλά και μια τεράστια αντίσταση από την πλευρά των εργατών και της νεολαίας. Εμφανίστηκε πολιτική κρίση, όπου οι παλιοί διαχειριστές πήγαν στην γωνία. Είχαμε μια μαζική στροφή στα αριστερά στην Ελλάδα, η οποία εκφράστηκε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αλλά και με την ύπαρξη μεγάλης και μαζικής αριστεράς έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η άρχουσα τάξη, οι καπιταλιστές, μέσα στην κρίση κοιτάξαν με προσμονή τους φασίστες και τους στήριξαν -και χρηματικά- για να ανέβουν. Η άρχουσα τάξη έπαιξε το χαρτί του ρατσισμού σε μια πολύ συγκεριμένη φάση, για να διασπάσει την αντίσταση. «Ποιοί φταίνε που τα νοσοκομεία δεν πάνε καλά; Οι μετανάστες. Όχι αυτοί που έκοψαν τις δαπάνες», ακουγόταν για παράδειγμα. Με την ασυλία που έδιναν οι κρατικοί μηχανισμοί στην Χ.Α., της έδιναν το ελεύθερο να τρομοκρατεί τον κόσμο στις γειτονιές.
Ο δεύτερος τομέας της δράσης της ΚΕΕΡΦΑ είναι η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ο πληθυσμός στην Ελλάδα, από τις γιαγιάδες στη Μυτιλήνη μέχρι τους συνταξιούχους στην Ειδομένη που έδιναν την σύνταξή τους, στήριξε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς. Η ΚΕΕΡΦΑ έδωσε μάχη απέναντι σε κάθε κυβέρνηση για ανοιχτά σύνορα, για πρόσφυγες όχι στα camps αλλά μέσα στην πόλη.
Δείτε τι έγινε και με τους Ρομά, τους γκετοποίησαν, τους οδήγησαν στη φτώχεια κι ύστερα τους στοχοποίησαν. Κανείς δεν διαλέγει να μείνει σε τσαντίρι και να έχει τα παιδιά του στο Datsun. Δεν είναι lifestyle, είναι η φτώχεια. Όταν έφυγε ο αδικοχαμένος Μάριος, έβγαιναν και έλεγαν ότι το πρόβλημα είναι όλοι οι Ρομά. Όταν όμως βγαίνει ο δήμαρχος Μενιδίου και πυροβολεί στον αέρα, εκεί είναι κρητικό έθιμο. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτή είναι μαζική στοχοποίηση πληθυσμών και έχει σκοπό το διαίρει και βασίλευε. Οι από τα πάνω φέρουν τη μία ομάδα να τσακώνεται με την άλλη.
Η ΚΕΕΡΦΑ με τις διεθνείς συναντήσεις που κάνει κάθε χρόνο αρχές Οκτώβρη, παίρνει πρωτοβουλίες, στηρίζοντας τη διεθνή κινητοποίηση σε διάφορες χώρες και έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες. Ποιοί απέτρεψαν την εκλογή του ακροδεξιού τμήματος στην Αυστρία; Η ΚΕΕΡΦΑ έκανε την καμπάνια «Όχι ναζί στο προεδρικό μέγαρο» και ήταν τόσο ενοχλημένοι οι φασιστες που κατήγγειλαν την οργάνωση. Τι συνέβη στη Μ. Βρετανία με το ξενοφοβικό κόμμα UKIP; Μηδέν έδρες. Τι συνέβη με τη Λεπέν; Όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά το κόμμα της είναι σε τρομακτικό πόλεμο διάσπασης. Τι γίνεται με την Εναλλακτική και τη Γερμανία; Κατεβαίνουν τα ποσοστά.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις ακυρώνουν πλήρως όλο το αφήγημα που κυριαρχεί και στα ΜΜΕ για σαρωτική άνοδο της άκρας δεξιάς. Δεν μπορούν να δουν τη δύναμη της αντίστασης. Όποιοι θεωρούν ότι μετά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κίνημα, ειναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι κινητοποιήσεις που έχουμε οργανώσει έχουν αλλάξει μεταρρυθμίσεις. Αν έπρεπε να υπάρχουν προγράμματα σε αυτήν την χώρα, θα έπρεπε να ήταν προγράμματα κατά της φτώχειας. Όχι απλά να δίνονται επιδόματα αλληλεγγύης στον αέρα. Να βρει ο κόσμος δουλειά και τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο.
Οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους στρώνουν τον δρόμο στο φασισμό, αλλά η εργατική αντίσταση και το αντιρατσιστικό κίνημα είναι δυνατό, παρά τη φτώχεια και τη λιτότητα. Το αντιρατσιστικό κίνημα δίνει μάχες διαρκώς. Όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε αν το θέλουμε…