Πίσω από το Καλλιμάρμαρο, εκεί που η μεγαλύτερη Μάρκου Μουσούρου συναντά τη μικρότερη Μάρκου Μουσούρου, ανάμεσα στα πανέμορφα αρχοντικά κτίρια που διατηρούν ακόμα την αίσθηση της παλιάς Αθήνας, βρίσκεται ένα ψιλικατζίδικο διαφορετικό από τα άλλα.
Η designer Μαρία Πολυξά τα τελευταία 20 χρόνια διατηρεί το δημιουργικό γραφείο Ψαροκόκαλο και ο άντρας της ο Δημήτρης λειτουργεί εδώ κάποιες δεκαετίες το καφέ Odeon που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ΨΚΜ. Όταν κάποια στιγμή τον χειμώνα ο χώρος δίπλα στο καφέ άδειασε, μια ιδέα που τριγύριζε καιρό στο μυαλό τους μπήκε σε εφαρμογή και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα μαγαζί που δεν περνά απαρατήρητο.
Η ιδέα ήταν ένα παντοπωλείο – convenience store που από τη μία θα κάλυπτε τις ανάγκες της γειτονιάς και από την άλλη τις δικές τους ανάγκες για κάτι πιο εικαστικό, την αγάπη τους για το design, για ωραία παιχνίδια, βιβλία και για ιδιαίτερα αντικείμενα. Η πρωτοβουλία ήταν αρκετά τολμηρή αφού συνέπεσε με τα απανωτά lockdown, τις καθυστερήσεις στις παραλαβές των προϊόντων και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το Brexit με τους Βρετανούς προμηθευτές αλλά δεν το έβαλαν κάτω, ευτυχώς και για εκείνους αλλά και για εμάς.
Σε αυτόν τον μίνιμαλ, φωτεινό χώρο, μπορεί κάποιος να βρει από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως τσιγάρα (τα οποία είναι κρυμμένα σε ένα παλιό roll top του θείου της Μαρίας), σνακς, σοκολάτες και χυμούς μέχρι γραφική ύλη, χαρτικά, βιβλία, εφημερίδες και ξένο Τύπο, αφού η γειτονιά δεν έχει κάποιο βιβλιοχαρτοπωλείο, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, βιβλία, όμορφα διακοσμητικά, γενικότερα αντικείμενα από πολλές χώρες που μπορεί να τα έχει πάρει το μάτι μας σε κάποιο λογαριασμό στο Instagram και μέχρι τώρα δεν ξέραμε πώς να τα αποκτήσουμε.
Δεν πρόκειται όμως για τα συνηθισμένα πινέλα, εργαλεία γραφής, χρώματα ή πενάκια καλλιγραφίας που θα δούμε σε όλα τα μαγαζιά, αφού τα παιδιά έχουν ψάξει με πολύ κόπο τα πιο ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Τα ξένα περιοδικά έρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, υπάρχουν εξειδικευμένα περιοδικά για τα οικονομικά, τη μόδα, την αρχιτεκτονική, το design, την κριτική βιβλίων.
Κάθε τι που βρίσκεται στο ΨΚΜ, είναι διαλεγμένο μετά από μεγάλη αναζήτηση που έχει κάνει η Μαρία. Κουτάκια σπίρτων, κουκλάκια, τράπουλες, πένες και χορδές κιθάρας, κάλτσες, λιπ γκλος, τσίχλες, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, σαπούνια, είναι όλα προϊόντα που της τράβηξαν την προσοχή είτε ψάχνοντας online, είτε σε παλαιότερα ταξίδια της στο εξωτερικό. Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονται απ’ έξω και ειδικά τα πολύ επιλεγμένα επιτραπέζια παιχνίδια για μικρούς αλλά και τα πιο χιουμοριστικά επιτραπέζια για μεγάλους.
Το Ψαροκόκαλο δημιουργεί τις ιδιαίτερες κούκλες που μπορεί κάποιος να βρει στο μαγαζί, πάντα σε περιορισμένα κομμάτια, πράγμα που σημαίνει ότι αν βάλετε κάποιο συγκεκριμένο κουκλάκι στο μάτι, καλό είναι να σπεύσετε γιατί δεν θα ξαναβρείτε το ίδιο. Το ΨΚΜ στηρίζει και τους Έλληνες σχεδιαστές, με T-shirts από τον Νεκτάριο Παππά aka Conekt Disconekt, χαρτοσακούλες και δερμάτινα είδη, όπως πορτοφόλια, από την Matalou at Home ενώ συνεργάζεται και με ελληνικούς εκδοτικούς οίκους όπως τις Εκδόσεις Οκτώ και το Δώμα. Υπάρχει και μία μικρή συλλογή από βινύλια από μικρούς, ανεξάρτητους παραγωγούς, η οποία σιγά-σιγά αναπτύσσεται και μεγαλώνει.
Είναι δύσκολο να διαλέξει κάποιος το αγαπημένο του αντικείμενο μέσα σε αυτή τη μικρή χώρα των θαυμάτων, γι’ αυτό και η Μαρία δυσκολεύτηκε πολύ να αποφασίσει τα τρία δικά της όταν της το ζήτησα. «Αυτή τη στιγμή που με ρωτάς, τα αγαπημένα μου είναι κάτι φουσκωτά πλαστικά παιχνίδια για το σπίτι και την παραλία, αναβίωση παλιών αντικειμένων από τα 60s και τα 70s, της διάσημης Τσέχας σχεδιάστριας Libuše Niklová, που για καλή μου τύχη μια εταιρεία έκανε αναπαραγωγή. Έψαξα πάρα πολύ για να τα βρω. Μετά θα σου πω για τα πετσετάκια κουζίνας της Blue Q και βέβαια οι συλλεκτικές τράπουλες της Bicycle για ενήλικες».
Πώς όμως προέκυψε το όνομα ΨΚΜ; Η δική μου πρώτη σκέψη ήταν ότι πρόκειται για αναγραμματισμό του ΚΨΜ του στρατού και η απάντηση της Μαρίας με δικαίωσε: «Μιας και θέλαμε ο χώρος να λειτουργεί και χρηστικά αλλά και ψυχαγωγικά, το μυαλό μου, χωρίς βέβαια να έχω πάει στρατό, πήγε στο ΚΨΜ, έναν χώρο όπου ο φαντάρος μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Από το να κουρευτεί, να μιλήσει στη γκόμενά του, μέχρι να φάει τυρόπιτα και να παίξει τάβλι. Σκέφτηκα λοιπόν έναν αναγραμματισμό. Το ΚΨΜ σημαίνει Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας και το δικό μας ΨΚΜ παραπέμπει στο Ψυχαγωγικό Κέντρο Μετς. Βέβαια σε όποιον έρχεται εδώ και μας ρωτάει δεν του λέμε τι ακριβώς σημαίνει, τους αφήνουμε να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή. Μάλιστα κάποια στιγμή στην καραντίνα είχαμε βάλει ένα χαρτί στη διπλανή βιτρίνα με έναν μαρκαδόρο και ο καθένας έγραφε ό,τι του ερχόταν. Διαβάσαμε ένα σωρό εκδοχές, είχε πάρα πολύ πλάκα».
Αναμφίβολα τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ΨΚΜ. Έρχονται συνεχώς νέες παραλαβές, κάθε εβδομάδα μπορεί να επιφυλάσσει μια νέα έκπληξη και μια από αυτές είναι ένα μικρό ψυγείο με μπύρες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Υπάρχουν κάποιες σταθερές ετικέτες αλλά οι περισσότερες εναλλάσσονται τακτικά ώστε ο κόσμος να μπορεί να δοκιμάζει συνεχώς κάτι διαφορετικό. Κάθε βόλτα εκεί είναι πραγματικά μια συναρπαστική εμπειρία και να είστε σίγουροι πως αν το επισκεφθείτε μία φορά, θα γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα σας σημεία στην πόλη, σαν αυτά που ανακαλύπτουμε στα ταξίδια μας στο εξωτερικό και θέλουμε να τα πάρουμε μαζί μας σπίτι μας.