Έχεις περάσει πολλές φορές απ’ το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κι ας μην το ξέρεις. Πίσω απ’ το σταθμό του Θησείου, στον πεζόδρομο της Ερμού, εκεί στο 136 που ενώνεται με την Ευβούλου, θα βρεις ένα διώροφο, επιβλητικό, λιθόχτιστο οικοδόμημα, με εσωτερική αυλή και κήπο, άλλης εποχής.
Μαρτυρίες και επιγραφές λένε ότι σχεδιάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ο ιδιοκτήτης του άκουγε στο όνομα Βεντούρης, έμενε στον όροφο και χρησιμοποιούσε τα δωμάτια στο ισόγειο ως γραφεία και αποθήκες, ενώ ένα λιθόχτιστο τμήμα λέγεται ότι χρησίμευε ως υπόστεγο για άμαξες. Ο κάτω χώρος από τότε πέρασε από διάφορες λειτουργίες (κάποτε έγινε βενζινάδικο), ενώ ολόκληρο το κτίριο απαλλοτριώθηκε το 1980 με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Επιστημών.
Πριν πεζοδρομηθεί η Ερμού αποκαταστάθηκε, ανακατασκευάστηκε και παραχωρήθηκε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Σήμερα,εκεί στεγάζονται τα γραφεία και ο ξενώνας το. H πρόεδρος του Συλλόγου, Όλγα Σακαλή μας ανοίγει τις πόρτες του και μας δίνει μια γεύση απ’ το σημαντικό εγχείρημα που έχει επιτευχθεί στο όμορφο αυτό σημείο της πόλης.
Ο ΣΕΑ είναι από τους παλαιότερους συλλόγους με χαρακτήρα επιστημονικό και συνδικαλιστικό, έχοντας περίπου 900 μέλη σε όλη την Ελλάδα, τους αρχαιολόγους δηλαδή που δουλεύουν στο Υπουργείο Πολιτισμού. «Εμείς, ένα τόσο ωραίο κτίριο δε θα μπορούσαμε παρά να το δώσουμε στους συναδέλφους και τους πολίτες» μας λέει η Όλγα Σακαλή. «Πάνω βρίσκονται οι ξενώνες που φιλοξενούνται συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, όταν έρχονται για επιστημονικές διαλέξεις και οι υπόλοιποι χώροι ανοίγουν στο κοινό.»
Μπαίνοντας ένα μεσημέρι στο κτήριο και κάνοντας βόλτα στο ισόγειο και τον κήπο θα πέσεις πάνω στη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών όσων εργάζονται εκεί και θα τα δεις «σαν στο σπίτι τους» να ζωγραφίζουν, να παίζουν ή να χαλαρώνουν σε σκηνές. Ανεβαίνοντας στο κομψό διατηρητέο οικοδόμημα, θα συναντήσεις δωμάτια που σε καλού σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο και χρησιμοποιούνται ως αίθουσες χορού και άλλων μαθημάτων. Βγαίνοντας όμως έξω στην πλατιά βεράντα, θα τα ξεχάσεις όλα. Απ’ τα πιο όμορφα μπαλκόνια του κέντρου, σημείο συναντήσεων και εκδηλώσεων των αρχαιολόγων ,η Ακρόπολη και η παλιά Αθήνα που σου έρχεται στο μυαλό κοιτώντας την απέραντη θέα. «Προσπαθούμε να διατηρούμε τους χώρους σε καλή κατάσταση και φυσικά συναντάμε προβλήματα, αφού είναι κτίριο με πολλές απαιτήσεις και έχει καιρό να ανακαινιστεί. Ο σύλλογος έχει να αναλάβει πολλά, δεν υπάρχουν χορηγίες παρά οι συνδρομές των μελών του και εμείς με αυτά τα λίγα προσπαθούμε να διορθώνουμε φθορές και να το έχουμε ανοιχτό σε ποικίλες κατηγορίες κοινού, όχι μόνο στους συναδέλφους αλλά και σε ομάδες που έχουν να δώσουν μια εναλλακτική πρόταση.»
Οι δράσεις του Συλλόγου δε σταματούν εδώ. Mαθήματα Suibokan Karate, παραδοσιακοί χοροί, θεατρικό παιχνίδι, ξένες γλώσσες, λέσχη ανάγνωσης, συναυλίες και εκδηλώσεις. Από τις πιο σημαντικές είναι το θερινό σινεμά, που εδώ και 4 χρόνια χαρίζει δωρεάν προβολές στο κοινό από τέλη Ιουνίου μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Για τη λειτουργία του φροντίζει η κινηματογραφική ομάδα ΣΕΑ, σε συνεργασία με το ελληνικό κέντρο ντοκυμαντέρ. Έτσι, ο κήπος και η μεγάλη οθόνη του, είναι ανοιχτά στο κοινό κάθε Τρίτη, με ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο και Πέμπτη, με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, που σπάνια έχεις αλλού την ευκαιρία να απολαύσεις.
Είναι αυτό το πιο όμορφο νεοκλασικό της Αθήνας;
Παρά τα όσα συμβαίνουν θα πραγματοποιηθεί κανονικά το Meet Market, αυτή τη διήμερη γιορτή, το Σαββατοκύριακου 4-5 Ιουλίου, με φρέσκιες ιδέες, φιλικό κοινό και συμμετέχοντες, ένα οπτικο-ακουστικό παζλ προϊόντων, χειροποίητων κατασκευών, δώρων, μουσικής και θετικής ενέργειας, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.Βασικός σκοπός του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας και δραστηριοποίησης του, οι δωρεάν ποιοτικές εκδηλώσεις για το κοινό, μέσα στην κρίση. “Ο κόσμος έχει ανάγκη από ψυχαγωγία και εμείς οφείλουμε να του τη δώσουμε», λέει κλείνοντας το μάτι η πρόεδρος.