Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda ΝΥΧΤΕΣ
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS
10.11.2018

Μια νύχτα με τις drag queens του BEqueer

Μας υποδέχθηκαν και συστήθηκαν στην Popaganda.

To BEqueer στο Γκάζι έσβησε πρόσφατα το πρώτο του κεράκι. Από την ονομασία του κιόλας οι προθέσεις του είναι σαφείς. Η queer κοινότητα της Αθήνας το έχει αγκαλιάσει, ειδικά τις Παρασκευές που μπορείς να δεις τα show των drag queens.

Στην πραγματικότητα όμως ταμπέλες δεν υπάρχουν. Άλλωστε αυτό ακριβώς είναι το νόημα. Να έρθεις να διασκεδάσεις, να χορέψεις, να δεις τα show και να σταθείς απέναντι στις κοινωνικά επιβεβλημένες κανονικότητες. Να είσαι ο εαυτός σου, όποιος κι αν είναι αυτός. To ραντεβού με τις queens του BEqueer δόθηκε βράδυ Τρίτης, που το μαγαζί είναι κανονικά κλειστό. 

Τα παιδιά ήρθαν και προετοιμάστηκαν ειδικά για την Popaganda και εγώ είχα τη χαρά να γνωρίσω και να μιλήσω με τη Chraja, την Darla Qubit, τη Φιλοθέη, τη Viscosity και την Daglara. Καιρό είχα να περάσω ένα τόσο ενδιαφέρον, ευχάριστο και ουσιαστικό βράδυ. Γιατί;

Γιατί είχα καιρό να βρεθώ απέναντι σε ανθρώπους που μου μιλούσαν με ειλικρίνεια, με συστολή και συγχρόνως θάρρος για τον εαυτό τους, με αυτοσαρκασμό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με έξυπνη και αιχμηρή ατάκα και με τρυφερότητα για αυτό που αγαπούν να κάνουν.

Οι queens είναι αγόρια και κορίτσια που αποφάσισαν να είναι ο εαυτός τους. Η στάση ζωής που επέλεξαν μέσα από τα show είναι η χαρά, το τραγούδι, η περφόρμανς, το γκλίτερ απέναντι σε όσους δεν μπορούν να δεχτούν ό,τι δεν τους φαίνεται οικείο ή και που επιτίθεται σε ό,τι τους φαίνεται διαφορετικό. Κι αυτή η στάση ακριβώς είναι βαθιά συγκινητική και ουσιαστικά ακτιβιστική. Σας παρουσιάζουμε τις queens του BEqueer. Γνωρίστε τες.

H Chraja κάνει voguing με το «Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί».

«Μέσα από το drag ήρθε και πήρε κεντρικό ρόλο στη ζωή μου η αλήθεια, ως αξία, και η αγάπη».

«Το όνομα μου προέρχεται από το βιολογικό, βαφτιστικό μου όνομα που είναι Χρύσος και από μια drag queen, την Raja που την είχα δει όταν ήμουν παιδούλα και είχα πει «Αφού μπορεί αυτό το ψιλόλιγνο κορίτσι, μπορώ κι εγώ».

Το drag με έχει βοηθήσει να απελευθερωθώ και να δω τον εαυτό μου από ένα εκατομμύριο διαφορετικές πλευρές που δεν το είχα κάνει μέχρι τότε. Οπότε δεν υπάρχει περσόνα, υπάρχει το αποτέλεσμα της ενασχόλησης με το drag. Τι σημαίνει αυτό; Εγώ πιο ελεύθερη από ποτέ.

Μέσα από το drag ήρθε και πήρε κεντρικό ρόλο στη ζωή μου η αλήθεια, ως αξία, και η αγάπη. Αυτό είχε να κάνει με τη ζωή μου, με το drag, με το drag στη ζωή μου. Έγινα πιο αληθινή στη ζωή και έτσι έγινα και πιο αληθινή σε αυτό που κάνω και αντιστρόφως.

«Κυκλοφορώ καθημερινά με γυναικεία ρούχα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι οσμίζονται τον φόβο. Το γεγονός ότι δεν φοβάμαι και ότι είμαι 1.99 με έχει προστατέψει.»

Η μαμά μου ήρθε πρώτη φορά και με είδε πρόσφατα, όταν συμμετείχα σε ένα περφόρμανς στη Στέγη. Όλα στη ζωή είναι μια επένδυση κι εγώ επένδυσα στη σχέση με την μητέρα μου. Επέμενα, της εξηγούσα ξανά και ξανά, μέχρι που φτάσαμε να της δείχνω βίντεο που είχα φτιάξει και που ήμουν εγώ ντυμένη πράσινο τέρας με βυζιά σε μια λίμνη μαζί με τις υπόλοιπες drag και τη ρωτούσα «Τι καταλαβαίνεις;» και μου έλεγε «Καταλαβαίνω ότι το θέμα είναι η θηλυκότητα» κι εγώ έλεγα «Ναιιιι».

Ξεσήκωσα τα κορίτσια να πάμε in drag στην κηδεία της Zackie. Ήθελα να πάω και ήθελα να έρθουν και οι άλλες μαζί μου. Στην αρχή δεν ήταν πολύ ψημένες. Κι εγώ είχα κάποιες αμφιβολίες. Δεν το έκανα από ποζεριά όμως, ήταν κάτι που πραγματικά ήθελα και γενικά στη ζωή μου λειτουργώ κυρίως με το συναίσθημα και λιγότερο με τη λογική. Τελικά όμως ήταν αυτό που περίμενα: μία από τις πιο θεραπευτικές, απίστευτες εμπειρίες που έχω ζήσει ποτέ. Ήταν κάτι μοναδικό να βλέπω τα κορίτσια να κάθονται in drag στα στασίδια της εκκλησίας, στο χωριό. Προχωρήσαμε όλοι μαζί μέσα στη φύση προς το νεκροταφείο, όλοι μαζί. Οι γιαγιάδες πετούσαν μέσα στον τάφο λουλούδια κι εμείς γκλίτερ.

Κάναμε voguing στην πορεία για τη Zackie, μαζί με την Τίλα. Το έχουμε μιξάρει αυτό, το έχουμε φτιάξει βίντεο και το στέλνουμε σε voguers ανά τον κόσμο που πολλοί από αυτούς είναι ενεργοί ακτιβιστές της LGBTQ+ διεθνούς κοινότητας και τους ζητάμε να κάνουν voguing με το κομμάτι που λέει «Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί» και να το ποστάρουν στα social τους μαζί με ένα ενημερωτικό κείμενο για την υπόθεση.

Κυκλοφορώ καθημερινά με γυναικεία ρούχα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι οσμίζονται τον φόβο. Το γεγονός ότι δεν φοβάμαι και ότι είμαι 1.99 με έχει προστατέψει.»

Η Darla Qubit πιστεύει ότι το BEqueer είναι το αθηναϊκό safe spot για τον queer κόσμο που θέλει να το ζήσει.

«Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη περσόνα. Ουσιαστικά είναι όλες οι μου οι αναφορές στο τι θα ήθελα να φοράω και τι ρούχα θα ψώνιζα, αν είχα πολλά λεφτά. Έχω τελειώσει άλλωστε σχεδιαστής μόδας. Με λίγα λόγια, είμαι η μούσα του εαυτού μου».

«Είμαι 23 στα 24 και ασχολούμαι με το drag εδώ και πέντε χρόνια. Γνωριστήκαμε βλέποντας το Rupaul’s drag race και στην αρχή κάναμε αυτοσχεδιασμούς στο σπίτι του Θεόφιλου.

Το βαφτιστικό μου είναι Βασίλης. Το Darla Qubit δεν το είχα σκεφτεί μέχρι αυτά τα αυτοσχέδια που σου είπα. Και λίγο πριν βγω στο stage σκέφτηκα «Ωχ, δεν έχω όνομα». Και μου ήρθε το Darla, το κοριτσάκι από το Finding Nemo ενώ το Qubit είναι το κβαντικό μπιτ των υπολογιστών, που μπορεί να πάρει το 0 και το 1 ταυτοχρόνως και το συνδύασα με την αλλαγή που συμβαίνει στο drag.

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη περσόνα. Ουσιαστικά είναι όλες οι μου οι αναφορές στο τι θα ήθελα να φοράω και τι ρούχα θα ψώνιζα, αν είχα πολλά λεφτά. Έχω τελειώσει άλλωστε σχεδιαστής μόδας. Με λίγα λόγια, είμαι η μούσα του εαυτού μου.»

«Πολύ μου λένε για τον Bowie αλλά η κύρια αναφορά μου από τη μουσική είναι η Nina Hagen. Οι γυναίκες καλλιτέχνες πρέπει να πάρουν το appreciation που τους αξίζει».

Πλέον δεν αγχώνομαι. Μέχρι και πέρσι είχα πολύ άγχος, λες και θα έβγαινα σε συναυλία μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους.

Πολύ μου λένε για τον Bowie αλλά η κύρια αναφορά μου από τη μουσική είναι η Nina Hagen. Οι γυναίκες καλλιτέχνες πρέπει να πάρουν το appreciation που τους αξίζει.

Το δικό μου show; Ω θεέ μου. Είναι κυρίως κομμάτια πιο ατμοσφαιρικά, πιο experimental, πιο «περίεργα», όχι απαραίτητα easy listening. Αναλόγως με τη διάθεση μου, παρουσιάζω το εκάστοτε κομμάτι.

Η οικογένεια μου δεν το ξέρει ότι είμαι drag queen, ξέρουν μόνο ότι ασχολούμαι μόνο για το fashion design οπότε αν με δουν σε κάποια φωτογράφηση τους λέω ότι είναι για την μόδα. Όταν νιώσω ότι είμαι φουλ συνειδητοποιημένος λογικά θα τους το πω.

Εδώ ο ένας αλληλοεπηρεάζεται από τον άλλο. Είμαστε διαφορετικοί και είναι σαν να παίρνει ο ένας από τον άλλον αυτό που του λείπει.

Νιώθω ότι το Bequeer είναι το σωστό safe spot για τον queer κόσμο που θέλει να το ζήσει.»

Η Φιλοθέη είναι μια άλλη εκδοχή του Θεόφιλου

«Στην καθημερινότητα μου είμαι ο Θεόφιλος, εργάζομαι σε μια εταιρεία πιστοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας και φοράω γκρι ρούχα. Και προσπαθώ να τελειώσω τις σπουδές μου στο Θεατρικών Σπουδών, στο Καποδιστριακό».

«Περπατούσαμε με την Darla στον δρόμο και πετύχαμε μια ταμπέλα που έγραφε «Προς Φιλοθέη», έτσι αρχίσαμε να μιλάμε και να χτίζουμε μια περσόνα με αυτό το όνομα και κάποια στιγμή γύρισε και μου είπε «Πόσο Φιλοθέη είσαι».

Είμαι 26 χρονών και ασχολούμαι με το drag εδώ και τέσσερα χρόνια. Η Φιλοθέη ξεκίνησε περισσότερο ως χαρακτήρας και όχι ως ρόλος. Τη Φιλοθέη αρχικά τη χαρακτηρίσαμε ως την ελληνίδα Oprah, που έχει κάνει τα πάντα εκτός από πρωινό. Είναι παντρεμένη με τον Ιάσωνα Φρειδερίκο Παπούλια, επιχειρηματία, και έχει δύο παιδιά, τον Ιάσωνα και την Άρια. Πλέον όμως έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση της παρουσίασης, είναι έτοιμη να αρθρογραφήσει σε στήλη τύπου ask Φιλοθέη και έχει τον κολοσσό ειδήσεων «Στον παλμό των εξελίξεων».

Η drag περσόνα μου είναι μια άλλη εκδοχή του εαυτού μου. Στην καθημερινότητα μου είμαι ο Θεόφιλος, εργάζομαι σε μια εταιρεία πιστοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας και φοράω γκρι ρούχα. Και προσπαθώ να τελειώσω τις σπουδές μου στο Θεατρικών Σπουδών, στο Καποδιστριακό.»

«Η μάνα μου μου λέει “Εμένα δεν με νοιάζει η γειτονιά» αλλά εγώ της απαντώ «Μωρέ και σε νοιάζει και σε καίει”. Πάντως το ξέρουν όλοι».

«Έχει έρθει η διευθύντριά μου να με δει εδώ. Όλα τα υπόλοιπα στη ζωή μου λειτουργούν ως αντίβαρο για το συμβαίνει στο BEqueer. Είναι πάρα πολύ ωραίο όλο αυτό εδώ αλλά δε θέλω να κλειστώ, γιατί είναι σαν μικρόκοσμος και μπορεί να χάσεις την μπάλα. Την Παρασκευή το βράδυ έχω το drag show στο Bequeer, το Σάββατο το πρωί θα σηκωθώ να πάω στη δουλειά μου.  Είμαι και τα δύο πράγματα.

Η μάνα μου μου λέει «Εμένα δεν με νοιάζει η γειτονιά» αλλά εγώ της απαντώ «Μωρέ και σε νοιάζει και σε καίει». Πάντως το ξέρουν όλοι. Οι γονείς μου με έχουν εκπλήξει, τα αδέρφια μου ήθελαν να σιγουρευτούν ότι όλο αυτό είναι ασφαλές για μένα γιατί ξέρεις υπάρχει η επιφύλαξη με την νύχτα. Όμως είναι τέλειο αυτό που συμβαίνει εδώ, δεν το αλλάζω με τίποτα.»

Η Viscosity  σπουδάζει στην Καλών Τεχνών και της έχει τύχει να την περάσουν για άντρα.

«Βασική αναφορά μου είναι η ελληνική μουσική και κυρίως τα λαϊκά. Θεωρώ σημαντική την απενοχοποίηση τους και θέλω να δει ο κόσμος τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτά όπως η γυναίκα μέσα σε ένα λαϊκό, πιο αυθόρμητο πλαίσιο. Μου αρέσει να βάζω Στανίση, Άντζελα, τέτοια λαϊκά.»

«Δεν μου αρέσει ο όρος bio queen. Στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένο γυναίκες να κάνουν drag show. Υπάρχουν κάποιοι που δεν το δέχονται εύκολα. Πάντως μου έχει τύχει να με περάσουν για άντρα.

Μου άρεσε από μικρή ηλικία η ιδέα της δημιουργίας μιας περσόνας. Πάντα ήμουν κάπως υπερβολική, θα μπορούσα να πω, εμφανισιακά και στιλιστικά. Ήρθα σε επαφή με το drag και μου άρεσε πολύ. Αυτό που βλέπεις το προετοιμάζω περίπου τέσσερις ώρες.

Επαγγελματικά ασχολούμαι με το drag εδώ κι ένα χρόνο. Είμαι 20 χρονών και σπουδάζω στην Καλών Τεχνών.

«Μου άρεσε από μικρή ηλικία η ιδέα της δημιουργίας μιας περσόνας».

Το Viscosity μου άρεσε σαν λέξη και ηχητικά και έτσι το διάλεξα. Το όνομά μου είναι Κατερίνα.

Η περσόνα μου εξελίχτηκε οργανικά και αυθόρμητα, βγήκαν κάποια στοιχεία και μπήκαν άλλα σε σχέση πάντα με τις αναφορές μου. Όταν είμαι πάνω στη σκηνή είμαι σε ένα δικό μου σύμπαν. Δεν αλληλεπιδρώ τόσο με το κοινό. Είναι μια στιγμή έκφρασης για μένα. Θέλω να ασχοληθώ γενικά με το performance είτε drag είναι αυτό είτε όχι. Δεν ξέρω ακόμη πώς θα εξελιχθεί.

Βασική αναφορά μου είναι η ελληνική μουσική και κυρίως τα λαϊκά. Θεωρώ σημαντική την απενοχοποίηση τους και θέλω να δει ο κόσμος τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτά όπως η γυναίκα μέσα σε ένα λαϊκό, πιο αυθόρμητο πλαίσιο. Μου αρέσει να βάζω Στανίση, Άντζελα, τέτοια λαϊκά.»

Η Daglara θεωρεί ότι και μόνο που υπάρχει είναι μια αντίδραση σε νόρμες και κανονικότητες.

«Ουσιαστικά χτίζεις ένα δικό σου σύμπαν με αναφορές που σε πρώτο επίπεδο δεν κολλάνε αλλά εσύ τις κάνεις να κολλάνε».

«Είμαι μια εχέμυθη 30άρα η οποία ασχολείται με το drag επαγγελματικά εδώ κι ένα χρόνο που ξεκίνησε το Bequeer· ο τραβεστισμός είναι μια άλλη ιστορία. Μού παίρνει μέχρι και πέντε ώρες μέχρι να προετοιμαστώ.

Δεν το αντιλαμβάνομαι ως περσόνα, είναι ένα κομμάτι του Νίκου αυτό που βλέπεις. Ασχολούμαι με τη μόδα και είναι ένας τρόπος αυτοπροσδιορισμού.  Όλο αυτό προκύπτει από ένα μείγμα αναφορών που δεν είναι απαραίτητα «εύκολες».

Ο στόχος μου στο performative κομμάτι είναι η αφήγηση μιας μαρτυρικής ιστορίας και του πώς μπορεί να επιτευχθεί το frenzy πάνω στη σκηνή, είτε αυτό είναι σωματικό είτε πιο εσωτερικό.  Κατευθύνομαι σε performances που έχουν μαρτυρικά στοιχεία απόγνωσης και πιο εξτρίμ συναισθημάτων.

Ουσιαστικά χτίζεις ένα δικό σου σύμπαν με αναφορές που σε πρώτο επίπεδο δεν κολλάνε αλλά εσύ τις κάνεις να κολλάνε. Ξέρω ότι ο κόσμος έρχεται για το entertainment αλλά δεν με νοιάζει για το αν οι άλλοι από κάτω θα καταλάβουν από κάτω τις αναφορές μου. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο το entertainment αλλά να κάνω την περφόρμανς όπως εγώ θέλω.

«Daglara είναι λέξη τούρκικης προέλευσης και σημαίνει γυναίκα-βουνό».

Και μόνο ότι υπάρχουμε είναι μια αντίδραση σε νόρμες και σε κανονικότητες. Από εκεί και πέρα πολιτικοποιημένη σκέψη και ανάπτυξη κριτικής ικανότητας είναι κάτι που όλοι πρέπει να έχουμε. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να διαβάζουν πράγματα πέρα από την πρώτη ανάγνωση. Κάνω πράξη ότι πάω πέρα από την πρώτη ανάγνωση και αυτό εκφράζεται μέσα από τα ρούχα μου, το show μου, την εμφάνιση μου, τη στάση ζωής μου και τις επιλογές μου.  

Daglara είναι λέξη τούρκικης προέλευσης και σημαίνει γυναίκα-βουνό. Με το drag δεν άλλαξε η κοινωνική μου ζωή. Στην ουσία πάντα αυτό ήμουν. Δεν παρουσίασα ξαφνικά κάτι διαφορετικό.

Από την εφηβεία μου αποδέσμευσα το συναισθηματικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει πάνω μου η γνώμη των άλλων για εμένα, ξεκινώντας από τους γονείς μου. Ξέρω τι είμαι και ξέρω τι κάνω.»

BEqueer, Κελεού 10. Ανοιχτά: Παρασκευή, Σάββατο. Drag show τις Παρασκευές.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.