Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ετήσια σπατάλη τροφής στην ΕΕ ανέρχεται σε 89 εκ. τόνους ή αλλιώς, σχεδόν 179 κιλά ανά κάτοικο ανά χρόνο. Την ίδια στιγμή, πάνω από 79 εκ. πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ανάδειξη του ζητήματος της σπατάλης τροφίμων και τη συμμετοχή του κοινού σε ποικίλες δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού επιδιώκει και η εκδήλωση «Μαζί μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων» που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25 και 26 Ιανουαρίου εκδηλώσεων στο Impact Hub, με βασικούς διοργανωτές το WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν από έμπειρους σεφ για την κατάλληλη αξιοποίηση τροφίμων και θα τους δουν να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσευούμενα ή κοντόληκτα τροφίμα. Η επίδειξη της μαγειρικής θα περιλαμβάνει μια ποικιλία συνταγών, διαφοροποιούμενων ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Ακόμα, τρεις από τους σεφ θα μαγειρέψουν τις συνταγές των τριών νικητών του πρωτότυπου διαγωνισμού «Συνταγές με περισσεύματα». Ταυτόχρονα, μία σειρά από δημιουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
– Δεν είναι «σκουπίδια»!
Οι πολίτες προσκαλούνται στην εκδήλωση για να δουν και να συζητήσουν με γνωστούς, αλλά και ανερχόμενους ταλαντούχους σεφ (Λ. Λαζάρου, Α. Παπανδρέου, Tip the chef, Α. Πετρετζίκης, Troo food liberation και άλλους) να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων και κοντόληκτα προϊόντα. Νωπά προϊόντα που είτε βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης, είτε δεν θα έβρισκαν τον δρόμο προς τα ράφια λόγω εμφανισιακών προδιαγραφών, θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια εκπαιδευτικού χαρακτήρα επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων.
Μία σειρά από βιωματικά εργαστήρια για παιδιά θα διοργανωθούν από το Παιδικό Μουσείο, την ομάδα Playroom και το Let’s go green. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στο συνδυασμό των τροφών και επανεκτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν το δεκάλογο εξοικονόμησης μέσα από εικαστικό παιχνίδι, χειροτεχνίες, θεατρικές δράσεις και από μία δραστηριότητα κομποστοποίησης υπολειμμάτων τροφίμων. Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων γίνεται έτσι προσωπική τους υπόθεση!
Έκθεση διαδραστικού χαρακτήρα για τη συσχέτιση σπατάλης τροφίμων – περιβαλλοντικού αποτυπώματος – οικονομικής σπατάλης. Μέσα από εύγλωττες περιγραφές θα επισημαίνεται το πρόβλημα και θα προτείνονται πράξεις περιορισμού της σπατάλης και κατ’ επέκταση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιάζει πολύπλευρα το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας.
Στο χώρο θα γίνει η προβολή ντοκιμαντέρ ( Τaste the waste, feeding 5k,Πεθαίνοντας στην αφθονία κλπ.) και άλλων ταινιών μικρού μήκους και διαφημιστικών καμπανιών κατά της σπατάλης τροφίμων.
-«Πόσο καλά ξέρουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων;»
Η επιστημονική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου οργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για την κριτική εξοικείωση των συμμετεχόντων με την ανάγνωση των διαφορών πληροφοριών που εμφανίζονται στις συσκευασίες των τροφίμων. Μέσα από τη σωστή κατανόηση και αξιολόγηση των πληροφοριών κάνουμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών
– Παράπλευρες εκδηλώσεις
Πέρα από τα παραπάνω, οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα προγράμματα των διοργανωτών και τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται τρόφιμα κάνοντας χρήση του σχετικού χάρτη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ (χρήση ipad και άλλων ηλεκτρονικών μέσων), ενώ θα καλούνται να στείλουν το μήνυμά τους μέσα από ειδική εφαρμογή που θα αναπτυχθεί για το σκοπό.